Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας Πεντηκοστιανισμός

Ψευδοπροφητείες για την αρπαγή || Αντίχριστος και αρπαγή || Τι πίστευε η αρχαία Εκκλησία για την αρπαγή; || Η ιστορία του δόγματος της Αρπαγής  || Η αλήθεια για την αρπαγή

Περί εκκλησιαστικής ευθύνης ψευδοπροφητών

Όταν δημοσιεύσαμε τα στοιχεία μας για την ψευδοπροφητεία περί της αρπαγής, την οποία εξήγγειλε η εφημερίδα "Χριστιανισμός" της αυτοαποκαλούμενης "Ελευθέρας Αποστολικής Εκκλησίας της Πεντηκοστής" (ΕΑΕΠ), ελπίζαμε να ξυπνήσει κάποιες συνειδήσεις εκεί μέσα, και να τις κάνει να αρχίσουν να ερευνούν, και να μη δέχονται αδιαμαρτύρητα όσα ανακριβή, και συχνά αλλοιωμένα τους λένε οι ηγέτες τους. Και με τη Χάρη τού Θεού, η ελπίδα μας αυτή εκπληρώθηκε!

Τις τελευταίες ημέρες, με τη Χάρη του Θεού, ξεκίνησε μια συζήτηση στο φόρουμ των Πεντηκοστιανών, για το άρθρο που αναδημοσιεύσαμε, περί της ψευδοπροφητείας της αρπαγής. Με χαρά είδαμε ανθρώπους που αγαπούν την αλήθεια, να ψάχνουν για την αλήθεια. Ευχόμαστε ο Θεός να τους ευλογήσει, και να τους δώσει κατά την προαίρεση της καρδιάς τους.

Το άρθρο αυτό που διαβάζετε, γράφεται λόγω της επιθυμίας που εξέφρασαν μέλη των Πεντηκοστιανών στο φόρουμ τους, να επικοινωνήσουν μαζί μας, και να μας εξηγήσουν ότι τους αδικούμε όταν γράφουμε πως "η διδασκαλία της αρπαγής υπάρχει για να προσελκύει οπαδούς". Ας μην ανησυχούν όμως, γιατί με ενδιαφέρον παρακολουθούμε την αναζήτησή τους για την αλήθεια, και με πολλή αγάπη θα τους δώσουμε απαντήσεις στο ζήτημα που μας θέτουν. Πριν απαντήσουμε όμως σε αυτό, θέλουμε να κάνουμε και κάποιες άλλες επισημάνσεις στα όσα έγραψαν στο φόρουμ.

 

Διάφορες δικαιολογίες

Το πρώτο που θέλουμε να τους πούμε σε όποιους από αυτούς έσπευσαν να δικαιολογήσουν την ψευδοπροφητεία, είναι να παραδειγματισθούν από το τίμιο παράδειγμα εκείνων των ομοπίστων τους, που παραδέχθηκαν την αλήθεια, και δεν έσπευσαν να κουκουλώσουν το πρόβλημα, ή να βρουν κάτι να κατηγορήσουν σε άλλο, άσχετο θέμα την Ορθόδοξη Εκκλησία, (σε θέμα μάλιστα στο οποίο ο Ορθόδοξος συνομιλητής τους στο φόρουμ, τους ΕΙΧΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ επαρκώς). Αλλά ας υποθέσουμε ότι πράγματι υπήρχε πρόβλημα στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Αυτό άραγε, δικαιώνει τους Πεντηκοστιανούς στο να έχουν αποδειχθεί ψευδοπροφήτες; Το θέμα είναι δηλαδή να αποδείξουν ότι "και οι άλλοι" έχουν λάθος, ή ότι ότι αυτοί οι ίδιοι είναι αθώοι; Το αν κάνει λάθος ο άλλος, είναι άραγε δικαιολογία για τα δικά μας λάθη; Δεν νομίζω! Αυτό θυμίζει μικρά παιδιά που μαλώνουν για το ποιος άρχισε πρώτος μια ζημιά που και οι δύο έκαναν!

Το δεύτερο, είναι αυτό που γράφτηκε, ότι: "τουλάχιστον εμείς πιστεύουμε στην αρπαγή", υπονοώντας ίσως, ότι, "ενώ οι Ορθόδοξοι δεν πιστεύουν". Αν υπονοείται αυτό, όχι μόνο δεν είναι δικαιολογία για μια ψευδοπροφητεία, αλλά επίσης αποτελεί και εσφαλμένη δήλωση! Ποιος είπε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν πιστεύει στην αρπαγή; Αυτό που η Ορθόδοξη Εκκλησία ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ, είναι ότι η αρπαγή θα γίνει ΠΡΙΝ από τον Αντίχριστο, μια διδασκαλία αποδεδειγμένα αιρετική.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία, σύμφωνη με την Αγία Γραφή και τους πρώτους Χριστιανούς, πιστεύει σωστά, ότι η Εκκλησία θα είναι εδώ στη γη όταν θα έρθει ο Αντίχριστος, και όχι στον ουρανό, όπως λέει αυτό το απαράδεκτο σύγχρονο δόγμα. Το να προσπαθεί κάποιος να αλλοιώσει αυτό που λέμε εμείς οι Ορθόδοξοι, για να διακαιολογήσει μια ψευδοπροφητεία, δεν είναι ούτε λογικό, ούτε σωστό. Στους δεσμούς αυτής της παραγράφου και της προηγούμενης, έχουμε εξαντλήσει το θέμα επαρκώς, και έχουμε αποδείξει ότι αυτό το Πεντηκοστιανό δόγμα είναι πέρα για πέρα αιρετικό. Αν έχουν λοιπόν να πουν κάτι οι φίλοι μας αυτοί, ας μας αναιρέσουν τις αποδείξεις που παρουσιάζουμε στα άρθρα αυτά.

Το τρίτο που έχουμε να πούμε, είναι ότι η προσπάθεια κάποιων να κάνουν τον απόστολο Παύλο ΣΥΝΕΝΟΧΟ ΨΕΥΔΟΠΡΟΦΗΤΕΙΑΣ για να δικαιολογηθούν, είναι το λιγότερο που μπορούμε να πούμε, βλάσφημη! Γράφουν ότι δήθεν μιμήθηκαν τον απόστολο Παύλο, που είπε για την αρπαγή της Εκκλησίας: "εμείς οι ζώντες όσοι απομένουμε στην παρουσία τού Χριστού" (Α΄ Θεσσαλ. 4:15-17). Και από αυτό συμπεραίνουν ότι ο Παύλος δήθεν προφήτευσε την αρπαγή στην εποχή του! Απαράδεκτο! Ο Παύλος συμπεριλαμβάνει τον εαυτό του, επειδή μιλάει για ζώντες Χριστιανούς, και όταν τα έλεγε ήταν και αυτός ζωντανός Χριστιανός. Μιλούσε δηλαδή εκ μέρους των ζώντων Χριστιανών. Πουθενά δεν είπε ποτέ το ΠΟΤΕ ή το ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ θα γίνει η αρπαγή, ώστε να κατηγορηθεί για ψευδοπροφήτης!

Αλλά ακόμα και αν υποθέσουμε ότι το έλεγε αυτό ελπίζοντας ότι η έλευση του Χριστού θα γίνει στην εποχή του, ΠΟΤΕ δεν είπε, ότι κάτι τέτοιο ήταν ΣΙΓΟΥΡΟ. Απλώς στην περίπτωση αυτή, θα εξέφραζε μια ελπίδα. Όμως αυτό είναι πολύ διαφορετικό από τις δογματικές δηλώσεις των Πεντηκοστιανών, τις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι να ξαναθυμίσουμε:

"Δύο μεγάλα γεγονότα πρόκειται να γίνουν μέσα σ’ αυτή την δεκαετία. Το πρώτο είναι η αρπαγή της Εκκλησίας… Δύο λοιπόν γεγονότα συγκλονιστικά και καθοριστικά για το μέλλον της ζωής του ανθρώπου, που θα λάβουν χώρα μέσα σ’ αυτή την δεκαετία που διερχόμεθα".

Είπε ποτέ κάποιος απόστολος κάτι τέτοιο; Ούτε ο Χριστός δεν το είπε! Και είναι ντροπή να ενοχοποιείται ένας απόστολος, για να φανεί η ψευδοπροφητεία λιγότερο σοβαρή!

Μάλιστα είναι τόσο τυφλοί, που δεν βλέπουν ότι στο ίδιο αυτό εδάφιο που αναφέρουν για τον Παύλο, ο Παύλος, τοποθετεί την αρπαγή ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, και ΟΧΙ στην εποχή του Αντιχρίστου! Λέει σαφώς: "ημείς οι ζώντες οι περιλειπόμενοι εις την παρουσίαν του Κυρίου ου μη φθάσωμεν τους κοιμηθέντας· 16 ότι αυτός ο Κύριος εν κελεύσματι, εν φωνή αρχαγγέλου και εν σάλπιγγι Θεού καταβήσεται απ' ουρανού, και οι νεκροί εν Χριστω αναστήσονται πρώτον, 17 έπειτα ημείς οι ζώντες οι περιλειπόμενοι άμα συν αυτοίς αρπαγησόμεθα εν νεφέλαις" (Α΄ Θεσσαλονικείς 4/δ΄ 15-17).

 

Η εκκλησιαστική ευθύνη της ψευδοπροφητείας

Το τέταρτο που θέλουμε να τους πούμε, είναι η προσπάθεια να ρίξουν κάποιοι την ευθύνη της ψευδοπροφητείας στον ίδιο τον αρθρογράφο, τον κ. Κονδύλη. Όμως ξεχνούν αυτοί οι ίδιοι, όχι μόνο ότι η ίδια εφημερίδα είχε προφητεύσει ενωρίτερα, τα ίδια περίπου πράγματα, πριν από τον κ. Κονδύλη, (όπως γράφουμε στην αρχή του άρθρου), αλλά και τους εξής λόγους που δείχνουν ότι η ευθύνη είναι συλλογική για την εκκλησία των Πεντηκοστιανών (τα ξαναγράφουμε για να τα προσέξουν):

ο άρθρο του κ. Κονδύλη δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι εκφράζει προσωπικές του απόψεις για τους εξής λόγους:

α) Η εφημερίδα «Χριστιανισμός» είναι επίσημη έκδοση της ΕΑΕΠ,

β) Πουθενά δεν δηλώνεται στην εφημερίδα ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν ιδιωτικές απόψεις, και

γ) Πουθενά δεν μπήκε σημείωση της εφημερίδας που να διαχωρίζει την θέση της από αυτή του αρθρογράφου, αν τυχόν διαφωνούσε...

δ)Η εφημερίδα κάλυψε με την υποστήριξή της το άρθρο και τον συγγραφέα του! Αρνήθηκε να αποστασιοποιηθεί ή να ισχυριστεί ότι είναι απλά οι προσωπικές του απόψεις! Απάντησε ότι ο κ.Κονδύλης «είναι συνετός αδελφός και επιτυχημένος κήρυκας του Ευαγγελίου και ποιμένας, μ’ ένα μεγάλο ποίμνιο στον Πειραιά»".

Ίσως τα πρόσωπα αυτά που πάνε να ρίξουν μόνο στον κ. Κονδύλη την ευθύνη της ψευδοπροφητείας να είναι πρόσφατα μέλη της ΕΑΕΠ. Όμως εκείνοι που ήταν παλιοί, θυμούνται πολύ καλά, όχι μόνο τις ομιλίες στις συναθροίσεις των Πεντηκοστιανών, που επαναλάμβαναν διαρκώς το θέμα, αλλά και το ΚΗΡΥΤΤΑΝ τα μέλη των Πεντηκοστιανών στους άλλους. Τουλάχιστον εγώ ο γράφων, θυμάμαι πολύ καλά, ότι σε αυτή την ψευδοπροφητεία, συμμετείχε όχι μόνο ο κ. Κονδύλης και η εφημερίδα Χριστιανισμός, αλλά και όλοι οι Πρεσβύτεροι και τα απλά μέλη των Πεντηκοστιανών της ΕΑΕΠ. Δεν υπήρχε περίπτωση να συζητήσω με κάποιον από αυτούς, και να μη μου πει για το τέλος στη δεκαετία τού 90.

Δεν ήταν μόνο του κ. Κονδύλη η ψευδοπροφητεία! Ήταν ΟΛΗΣ της ΕΑΕΠ. Και κάθε μέλος της, τότε και τώρα, από τη στιγμή που εξακολουθεί να αποδέχεται ότι είναι δυνατόν μια τέτοιου είδους ομάδα που εξάγγειλε ψεδοπροφητεία, να ορθοτομεί την αλήθεια, γίνεται ΣΥΝΕΝΟΧΟΣ.

Μάλιστα, όποιος συνεχίζει να στηρίζει, και να εμπιστεύεται ανθρώπους που προφήτευσαν ψευδώς για το τέλος, γίνεται ένοχος ανυπακοής προς τον ίδιο τον Ιησού Χριστό, που είπε σαφώς:

"βλέπετε μη πλανηθήτε· πολλοί γαρ ελεύσονται επί τω ονόματί μου λέγοντες ότι εγώ ειμι και ο καιρός ήγγικε. μη ουν πορευθήτε οπίσω αυτών" (Λουκάς 21/κα΄ 8).

Όσοι λοιπόν συνεχίζουν να ακολουθούν τέτοιου είδους ανθρώπους, και μάλιστα ανθρώπους που ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΑΝ ψευδοπροφήτες, αντιτίθενται στην εντολή τού Χριστού! Προτιμούν ανθρώπους, από το να υποταχθούν στην εντολή τού Κυρίου, που τους ζητάει να εγκαταλείψουν αυτούς τους ανθρώπους!

Μα ίσως κάποιος πει: "και αυτοί πλανήθηκαν! Δεν το έκαναν από κακία!"

Πιθανόν. Όμως ο Κύριος, δεν κάνει τέτοια διάκριση. Λέει σαφώς, ότι τέτοιοι άνθρωποι, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΤΑΙ από τους αληθινούς Χριστιανούς. Είτε ήταν μόνο πλανώντες, είτε ήταν και πλανώμενοι αυτοί οι ίδιοι.

Αν και όπως θα δείξουμε στη συνέχεια, υπάρχουν ΣΟΒΑΡΟΙ λόγοι, για να πιστέψουμε ότι δεν είναι απλά ένα λάθος, αλλά προφανώς υπάρχει και δόλος!!!

 

Υπάρχει άραγε δόλος;

Αυτό το σημείο το αφήσαμε τελευταίο, καθώς είναι το σημαντικότερο, στο οποίο θέλουν να μας επιστήσουν την προσοχή, τα μέλη τού Πεντηκοστιανού φόρουμ. Εκεί εκφράζουν προς εμάς το εξής παράπονο, το οποίο γράφουμε ακριβώς όπως διατυπώθηκε:

"Ναι, ήταν λάθος, ας το παραδεχτούμε. Αυτό όμως που δεν θέλω να παραδεχτώ είναι ότι η Εκκλησία της Πεντηκοστής "χρησιμοποιεί" την αρπαγή για να κερδίσει οπαδούς στην εκκλησία. Η εκκλησία μας δεν έχει οπαδούς αλλά πιστούς. Δεν κερδίζει τίποτα γιατί δεν πουλάει τίποτα. Πιστεύω ότι η κατηγορία αυτή των Ορθοδόξων είναι άδικη και είναι χειρότερο να μην πιστεύεις καθόλου στην Αρπαγή ενώ εκφράζεται με σαφήνεια στο Λόγο του Θεού".

Ας σχολιάσουμε λίγο το παραπάνω παράπονο, για να δούμε κατά πόσον στέκει.

Κατ' αρχήν, ήδη απαντήσαμε πιο πάνω, ότι οι Ορθόδοξοι πιστεύουμε στην αρπαγή. Πιστεύουμε όμως σωστά! Ότι θα γίνει ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, και ΟΧΙ στον καιρό του Αντιχρίστου, όπως υποστηρίζει η νεοφανής αιρετική αυτή θέση πολλών Προτεσταντικών ομάδων. Δεν έχει σημασία το να πιστεύεις κάτι! Όλοι πιστεύουν σε κάτι. Σημασία έχει, να το πιστεύεις σωστά.

Ας επικεντρωθούμε όμως στο αν έχει κάποιο συμφέρον η ηγεσία των Πεντηκοστιανών, στο να προσελκύει πιστούς.

Κατ' αρχήν, οφείλουμε να πούμε, ότι ΠΟΤΕ δεν υποστηρίξαμε ότι κάποιος από αυτούς τους ηγέτες, έχει οικονομικά συμφέροντα από την άγρα πιστών. Ούτε είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε κάτι τέτοιο. Όμως δεν είναι ΜΟΝΟ το χρήμα, αυτό που μπορεί να κάνει κάποιον να λέει ψευδοπροφητείες, για να προσελκύσει οπαδούς. Εμείς θα αναφέρουμε ΤΡΕΙΣ πολύ σημαντικούς λόγους, οι οποίοι είναι σημαντικοί στο να οδηγήσουν κάποιον στη διατύπωση ψευδοπροφητειών, για να προσελκύσει οπαδούς.

1. Μια εσφαλμένη πεποίθηση, ότι με έστω και ανορθόδοξο τρόπο, κάνει καλό σε αυτούς που προσελκύει. Μπορεί κάποιος να νομίζει, ότι "έστω και με αποτυχημένες προφητείες, μαζεύει κόσμο για τον Χριστό". Μπορεί κάποιος να σκέφτεται: "ναι, έχουμε λάθη, όμως αν τους βγάλουμε από την Ορθοδοξία με προρρήσεις, έστω και αποτυχημένες, θα τους οδηγήσουμε σε κάτι καλύτερο". Ή μπορεί να σκέπτεται: "Εφόσον ο Χριστός είπε να είμαστε έτοιμοι, θα χρησιμοποιήσουμε το δόγμα της αρπαγής, για να κρατάμε τους πιστούς έτοιμους, και μάλιστα να προσελκύουμε νέους πιστούς στον Χριστό".

Πρόκειται δηλαδή για μια πράξη, που αυτός που την κάνει, νομίζει ότι κάνει καλό σε τελευταία ανάλυση. Είναι μια έκφραση του Παπικού ρητού: "Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα". Όμως ένα τέτοιο σκεπτικό, όχι μόνο δεν οδηγεί στον Χριστό, (γιατί ο Χριστός είναι "η αλήθεια και η ζωή"), αλλά αντιθέτως, η αλήθεια είναι μια αλυσίδα. Αν εισαχθεί σε ένα σημείο αλλοίωση, οδηγείσαι τελικά πολύ μακριά από τον Χριστό.

Το να θέλει κάποιος να φύγει από τον κακό και άπιστο κόσμο, και να οδηγήσει έξω από τον άπιστο κόσμο και άλλα πρόβατα τού Χριστού, δεν είναι κακό. Και πλήθος αγίων επιθύμησαν να φύγουν από τον κόσμο, όπως ο άγιος Αντώνιος. Όμως αυτοί δεν έφτιαξαν μια δική τους αιρετική "εκκλησία". Ούτε άρχισαν να βαπτίζουν σε μια δική τους αίρεση τους ανθρώπους που τους επισκέπτονταν. Παρέμειναν στους κόλπους της Εκκλησίας, και απλώς έφυγαν μακριά από τις πόλεις σε κάποιο μοναστήρι, για να ζήσουν χωρίς περισπασμούς την πίστη. Ούτε χρησιμοποίησαν αθέμιτα μέσα, ή κινδυνολογίες σαν της αρπαγής, για να ωθήσουν τον κόσμο να τους ακολουθήσουν στα μοναστήρια.

2. Υπάρχει και η δίψα για εξουσία. Γιατί ένας απλός άνθρωπος, που ξαφνικά γίνεται ηγέτης εκκλησίας, συχνά φουσκώνει από υπερηφάνεια, και απολαμβάνει την ξαφνική εξουσία που έχει πάνω σε άλλους ανθρώπους. Απολαμβάνει τα χειροκροτήματα στις ομιλίες του, το σεβασμό που του δείχνουν οι άλλοι, και το θεωρεί αυτό κοινωνική καταξίωση.

Μάλιστα, στο τέλος το πιστεύει και ο ίδιος, ότι ο Θεός τον έχει επιλέξει για να σώσει τόσο κόσμο!!! Οπότε, αρχίζει να γίνεται δικτατορικός προς τους διαφωνούντες, να βαπτίζει σε μια "δική του" εκκλησία, με εξουσία που ΠΟΤΕ δεν του δόθηκε από αποστολική διαδοχή, να νομίζει ότι είδε μια προφητεία για το τέλος, που ο Θεός του τη φανέρωσε, και άλλα τέτοια.

Μη σας φαίνεται υπερβολικό αυτό που λέμε εδώ. Στενός μας φίλος Ορθόδοξος, πρώην μέλος της ΕΑΕΠ, έχει καταγραμμένους σε κασέτες τους ηγέτες της ΕΑΕΠ, να επιδίδονται σε όλα τα παραπάνω, καθώς τον δίκαζαν, (με ποια εξουσία άραγε;), επειδή διαφωνούσε με το δόγμα της αρπαγής επί Αντιχρίστου!!! Το ενδιαφέρον μάλιστα είναι, ότι σε επίμαχα εδάφια που τους στρίμωξε, δίνει στην κασέτα ο καθένας τους διαφορετική και αντίθετη ερμηνεία!!!

Κατανοούμε ότι είναι δύσκολο να παραδεχθεί κάποιος, ότι άνθρωποι τους οποίους εμπιστευόταν, και θεωρούσε από Θεού σταλμένους, ίσως υποκρύπτουν δόλο στις προθέσεις τους. Έστω και αν πλανούν και τους εαυτούς τους μαζί. Πάντως εμείς είμαστε υποχρεωμένοι, να ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ.

Ευχόμαστε να κάνουμε λάθος, και οι άνθρωποι αυτοί, να μην έχουν τον παραμικρό δόλο. Όμως, τα γεγονότα μας οδηγούν σε άλλα συμπεράσματα. Γιατί σε μια ψευδοπροφητεία, πιθανόν να μην υπάρχει δόλος, αλλά απλή πλάνη. Όμως σε μια διαστροφή στοιχείων, μπορεί κάποιος να μιλήσει μόνο για πλάνη; Στην περίπτωση αυτή, υπάρχει σαφώς ΔΟΛΟΣ!!!

Και αναφερόμαστε στην τελευταία μας δημοσίευση, όπου ξεσκεπάζουμε μια ΔΟΛΙΑ διαστροφή στοιχείων από την εφημερίδα "Χριστιανισμός". Σας καλούμε να δείτε το δεσμό αυτό, και να κρίνετε μόνοι σας, αν υπάρχει δόλος ή όχι. Γιατί εκεί, δεν έχουμε μια ψευδοπροφητεία, όπου πιθανόν ο άνθρωπος να παρασύρθηκε. Εκεί έχουμε μια ΣΚΟΠΙΜΗ απόκρυψη πηγών, και πλήρη αντιστροφή των στοιχείων της πηγής που επικαλείται η εφημερίδα "Χριστιανισμός". Και σας διαβεβαιούμε, ότι γνωρίζουμε και άλλες χειρότερες σκόπιμες διαστρεβλώσεις κειμένων από την εφημερίδα "Χριστιανισμός", τις οποίες θα παρουσιάζουμε σε μελλοντικά μας άρθρα.

 

Τι λέει η Αγία Γραφή

Αν η δική μας φωνή φαίνεται σ' εσάς τους Πεντηκοστιανούς ανεπαρκής, τουλάχιστον, σας καλούμε να δώσετε (για τη δική σας σωτηρία), προσοχή, στα λόγια της Αγίας Γραφής. Θα σας παραθέσουμε ως επίλογο, μερικά χωρία χωρίς σχολιασμό, για να τα σκεφθείτε:

Δευτερονόμιο 18/ιη΄ 22: "Όταν τις προφήτης λαλήση εν τω ονόματι τού Κυρίου και ο λόγος δεν γείνη, ουδέ συμβή, ούτος είναι ο λόγος τον οποίον ο Κύριος δεν ελάλησεν. Ελάλησεν αυτόν ο προφήτης εν υπερηφανία. Δεν θέλετε φοβηθή απ' αυτού".

Λουκάς 21/κα΄ 8: "Βλέπετε μη πλανηθήτε· πολλοί γαρ ελεύσονται επί τω ονόματί μου λέγοντες ότι εγώ ειμι και ο καιρός ήγγικε. Μη ουν πορευθήτε οπίσω αυτών".

Πράξεις 20/κ΄ 29,30: "Εγώ γαρ οίδα τούτο, ότι εισελεύσονται μετά την άφιξίν μου λύκοι βαρείς εις υμάς, μη φειδόμενοι του ποιμνίου· και εξ υμών αυτών αναστήσονται άνδρες λαλούντες διεστραμμένα του αποσπάν τους μαθητάς οπίσω αυτών".

Ματθαίος 7/ζ΄ 15: "Προσέχετε δε από των ψευδοπροφητών, οίτινες έρχονται προς υμάς εν ενδύμασι προβάτων, έσωθεν δε εισι λύκοι άρπαγες".

 

Δημιουργία αρχείου: 17-12-2004.

Τελευταία ενημέρωση: 14-11-2008.

ΕΠΑΝΩ