Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας Ιστορικά θέματα

Μεσοποταμία αρχική σελίδα // Άλλες πόλεις και οικισμοί

Aντάμπ

Mια πόλη που χτίστηκε μεταξύ Νιππούρ και Ούμμα. Σημαντική ως την περίοδο τού Σαργών, με τελευταία αναφορά της πιθανόν τον καιρό τού Χαμουραμπί. Πόλη αφιερωμένη στη θεά Νινχουρσάγκ.

 

Κυβερνήτες

Νην-Κισαλσί (περίπου 2550 π.Χ.) Υποτελής τής Ουρ.

Με-Ντουρμπά. Γιος τού Κισαλσί. Υποτελής τής Ουρ.

Λουγκάλ-Ανέ-Μούντου (περίπου 2400 π.Χ.) Ήταν μεγάλος κατακτητής, ο οποίος φέρεται να έχει κυβερνήσει την Αντάμπ για 90 έτη. Τα πιο πρόσφατα έγγραφα τής βασιλείας του, λένε ότι έλεγξε όλη την εύφορη ημισέληνο, από τον Περσικό Κόλπο ως τη Μεσόγειο, και μέχρι το Ζάγκρος, συμπεριλαμβανομένου και τού Ελάμ. Ονομάστηκε "βασιλιάς τών τεσσάρων τετάρτων τού κόσμου" και "Αυτός που έκανε όλα τα ξένα εδάφη να πληρώσουν σταθερό φόρο σε αυτόν, ο οποίος έφερε την ειρήνη στους λαούς όλων τών εδαφών, που έχτισε τους ναούς όλων τών μεγάλων θεών, που αποκατέστησε τη Σουμερία στη δόξα της, που άσκησε Κυριαρχία στα πέρατα τού κόσμου". Δεκατρείς Ενσίς μαζί τής περιοχής επαναστάτησαν εναντίον του, αλλά όλοι τους νικήθηκαν. Οι περισσότεροι από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων τών πόλεων τού Ελάμ, είχαν σημιτικά ονόματα. Αργότερα έκανε εκστρατεία στο Ζάκγρος, επεκτείνοντας τον έλεγχό του στους Γκούτιους. Η αυτοκρατορία του, η μεγαλύτερη ως αυτή την περίοδο, διαλύθηκε με το θάνατό του. (Κόρπους Νο 5: σ. 49).

 

Τοποθεσία

Πόλη μεταξύ τής Νιππούρ και τής Ούμμα.

 

Ιστορία

Μια επόμενη δυναστεία μετά τη 2η Δυναστεία τής Κις, φαίνεται ότι είχε έδρα στην Αντάμπ. Ένας των βασιλέων της ήταν ο Λαγκάλ-Νταλού, του οποίου έχουμε τον ανδριάντα. Μεταξύ των διαδόχων του ήταν ο Λουγκάλ-Κιγκουμπνί-Ντουντού και ο Λουγκάλ-Κισαλσί.

Νην-Κισαλσί (περίπου 2550 π.Χ.) Υποτελής τής Ουρ.

Με-Ντουρμπά. Γιος τού Κισαλσί. Υποτελής τής Ουρ.

Λουγκάλ-Ανέ-Μούντου (περίπου 2400 π.Χ.) Ήταν μεγάλος κατακτητής, ο οποίος φέρεται να έχει κυβερνήσει την Αντάμπ για 90 έτη. Τα πιο πρόσφατα έγγραφα τής βασιλείας του, λένε ότι έλεγξε όλη την εύφορη ημισέληνο, από τον Περσικό Κόλπο ως τη Μεσόγειο, και μέχρι το Ζάγκρος, συμπεριλαμβανομένου και τού Ελάμ. Ονομάστηκε "βασιλιάς τών τεσσάρων τετάρτων τού κόσμου" και "Αυτός που έκανε όλα τα ξένα εδάφη να πληρώσουν σταθερό φόρο σε αυτόν, ο οποίος έφερε την ειρήνη στους λαούς όλων τών εδαφών, που έχτισε τους ναούς όλων τών μεγάλων θεών, που αποκατέστησε τη Σουμερία στη δόξα της, που άσκησε Κυριαρχία στα πέρατα τού κόσμου". Δεκατρείς Ενσί μαζί τής περιοχής επαναστάτησαν εναντίον του, αλλά όλοι τους νικήθηκαν. Οι περισσότεροι από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων τών πόλεων τού Ελάμ, είχαν σημιτικά ονόματα. Αργότερα έκανε εκστρατεία στο Ζάκγρος, επεκτείνοντας τον έλεγχό του στους Γκούτιους. Η αυτοκρατορία του, η μεγαλύτερη ως αυτή την περίοδο, διαλύθηκε με το θάνατό του. (Κόρπους Νο 5: σ. 49).

Δημιουργία αρχείου: 2-7-1999.

Τελευταία ενημέρωση: 14-10-2004.

ΕΠΑΝΩ