Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Επιστημονικά

Ισχυροποίηση της Βιβλικής χρονολογίας της βασιλείας του Σολομώντα με C14 * Σπίτι από την εποχή του Ιησού ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη Ναζαρέτ * Η πτώση τής Ιεριχώ * Βρέθηκε κυβερνητικό κτίριο του Δαυίδ * Χρονολογήσεις με C14 επιβεβαιώνουν τον καιρό του Σολομώντα * Αρχαίος σφραγιδόλιθος που ανήκε στην Βασίλισσα Ιεζάβελ * Ο Σφραγιδόλιθος του Γοδολία, επιβεβαιώνει την ύπαρξη ενός εκ των διωκτών του Ιερεμία * Γενετική Ισραηλίτες και Άραβες * O Πύργος τής Βαβέλ. Ιστορική έρευνα για τα Ζιγκουράτ * Οι γίγαντες στην Παλαιά Διαθήκη

Βρέθηκε νέα στήλη Βιβλικού Φαραώ

Ίσως καταγράφει εκστρατεία του Φαραώ στην αλλοδαπή για να βοηθήσει την Ιερουσαλήμ

Μετάφραση Α.Ν.

 

Πηγή: https://www.biblicalarchaeology.org

 

 

 

Οι ανασκαφές της στήλης του Απρίη, ανακαλύφθηκαν κοντά στην Ισμαηλία της Αιγύπτου.      Εικόνα: Αιγυπτιακό Υπουργείο Αρχαιοτήτων

Καθώς έσκαβε στο χωράφι του, ένας Αιγύπτιος αγρότης πρόσφατα έκανε την ανακάλυψη της ζωής του:  μια βασιλική στήλη ύψους περίπου 2 μέτρων. Η στήλη, που ανακαλύφθηκε κοντά στην αιγυπτιακή πόλη Ισμαηλία, 62 μίλια βορειοανατολικά του Καΐρου, φαίνεται να μνημονεύει μια ξένη εκστρατεία του  **Απρίη (περ. 589-570 π.Χ.) - ενός αιγύπτιου φαραώ της 26ης δυναστείας ο οποίος μνημονεύεται στο βιβλίο του Ιερεμία, πως είχε σπεύσει να βοηθήσει την Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια της Βαβυλώνειας πολιορκίας.

Η στήλη από ψαμμίτη, η οποία φέρει και την βασιλική δέλτο του Απρίη (το φυσίγγιο, την ωοειδή φυσαλίδα που περιέχει το όνομα του Φαραώ στα ιερογλυφικά – εικόνες) καθώς και 15 σειρές ιερογλυφικού κειμένου, έχει ύψος 2,3 μέτρα και πλάτος πάνω από ένα μέτρο. Η στήλη δηλώθηκε στην αστυνομία Αιγυπτιακού Τουρισμού και Αρχαιοτήτων λίγο μετά την αποκάλυψή της και στεγάζεται επί του παρόντος στο Μουσείο Ισμαηλίας, όπου οι Αιγυπτιολόγοι συνεχίζουν να εργάζονται για να μεταφράσουν την επιγραφή.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ ειδήσεων, η στήλη πιθανότατα να ανεγέρθηκε από τον Απρίη κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας του στην Ανατολή. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη γνωστό ποια εκστρατεία καταγράφει η στήλη. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, ο Απρίης πραγματοποίησε αρκετές στρατιωτικές αποστολές στην Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης μιας εκστρατείας εναντίον των Φοινικικών πόλεων της Τύρου και της Σιδώνας, καθώς και τη διάσημη εκστρατεία του εναντίον των Βαβυλωνίων κατά την πολιορκία τους της Ιερουσαλήμ.

Η εκστρατεία του Απρίη εναντίον των Βαβυλωνίων αναφέρεται μέσα στο βιβλίο του Ιερεμία, το οποίο λέει πως είχε εξέλθει στρατός από την Αίγυπτο, και πως όταν οι Χαλδαίοι που πολιορκούσαν την Ιερουσαλήμ άκουσαν να πλησιάζουν, αποσύρθηκαν από την Ιερουσαλήμ:

4 και Ιερεμίας ήλθε και διήλθε δια μέσου της πόλεως, και ουκ έδωκαν αυτόν εις τον οίκον της φυλακής. 5 και δύναμις Φαραώ εξήλθεν εξ Αιγύπτου, και ήκουσαν οι Χαλδαίοι την ακοήν αυτών και ανέβησαν από Ιερουσαλήμ. 6 και εγένετο λόγος Κυρίου προς Ιερεμίαν λέγων· 7 ούτως είπε Κύριος· ούτως ερείς προς βασιλέα Ιούδα τον αποστείλαντα προς σε του εκζητήσαί με· ιδού δύναμις Φαραώ η εξελθούσα υμίν εις βοήθειαν αποστρέψουσιν εις γην Αιγύπτου, 8 και αναστρέψουσιν αυτοί οι Χαλδαίοι, και πολεμήσουσιν επί την πόλιν ταύτην και συλλήψονται αυτήν και καύσουσιν αυτήν εν πυρί  (Ιερεμίας 44 / Μασ.37).

Ωστόσο, όπως το προφήτευσε ο Ιερεμίας, όταν ο στρατός του Απρίη αποσύρθηκε, οι Βαβυλώνιοι επέστρεψαν και η Ιερουσαλήμ έπεσε τον επόμενο χρόνο. Αιώνες αργότερα, ο Ιουδαίος ιστορικός Ιώσηπος ομοίως αναφερόταν στον Απρίη ως σύμμαχο του Σεδεκία, τού τελευταίου βασιλιά του Ιούδα (Αρχαιότητες 10.108–111), ο οποίος έστειλε τον στρατό του για να υπερασπιστεί την Ιερουσαλήμ ενώ ήταν πολιορκούμενη από τους Βαβυλώνιους.

Καθώς η στήλη εξακολουθεί να μεταφράζεται, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν αναφέρεται συγκεκριμένα στην εκστρατεία του Απρίη στην Ιερουσαλήμ. Θα μπορούσε επίσης να συνδέεται με μια από τις παλαιότερες Φοινικικές εκστρατείες που είχε πραγματοποιήσει για να προστατεύσει τα εμπορικά συμφέροντα της Αιγύπτου. Ανεξάρτητα από το ποια εκστρατεία μνημονεύει η στήλη, η μετάφρασή της θα ρίξει νέο φως σε μια ταραχώδη περίοδο στην αιγυπτιακή ιστορία, και πιθανώς ακόμη και στην πτώση της Ιερουσαλήμ.

*************************

 

    

Δείγματα της βασιλικής «υπογραφής» του Απρίη

 

 ***************************

Απρίης της Αιγύπτου

Πηγή: Βικιπαίδεια

Ο Απρίης της Αιγύπτου το όνομα του οποίου αναφέρεται από τον Ηρόδοτο (ΙΙ, 161) και τον Διόδωρο τον Σικελιώτη (Ι, 68) ήταν ο 4ος Φαραώ της 26ης δυναστείας της Αιγύπτου από το 589 π.Χ. ως το 570 π.Χ. γιος και διάδοχος του Ψαμμήτιχου Β'. Αναφέρεται ως Ουάφρης από τον Μανέθωνα (σύμφωνα με τον οποίο βασίλευσε 19 χρόνια), και ως Όφρα στη Βίβλο από τον Ιερεμία (44:30), κατά τον οποίο συνέχισε να ανακατεύεται όπως ο πατέρας του στις Παλαιστινιακές υποθέσεις.

Οικοδόμησε πλήθος ναών σε όλη την Αίγυπτο αλλά απέτυχε στην εξωτερική του πολιτική με αποτέλεσμα τελικά την πτώση του. Το 588 π.Χ. έστειλε στρατό στα Ιεροσόλυμα προκειμένου να υποστηρίξει την άμυνα τους απέναντι στον Βαβυλώνιο βασιλιά Ναβουχοδονόσορα Β', η αποστολή απέτυχε και μετά από 18μηνη πολιορκία ο Ναβουχοδονόσορας κατέλαβε και κατέστρεψε τα Ιεροσόλυμα.

Αργότερα όταν έστειλε στρατό στην Λιβύη προκειμένου να προστατέψει την χώρα από τις σκληρές επιθέσεις των Ελλήνων Δωριέων, ο στρατός του συνετρίβη ξανά από τους Έλληνες εισβολείς. Όταν ο στρατός επέστρεψε στην Αίγυπτο ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στους Αιγύπτιους στρατιώτες και τους Έλληνες μισθοφόρους που θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για την ήττα, και ο Απρίης κατηγορήθηκε για εύνοια στους μισθοφόρους. Οι Αιγύπτιοι είχαν αρχηγό της εξέγερσης τον Άμασις που ανακηρύχθηκε Φαραώ το 570 π.Χ. ανατρέποντας τον Απρίη που κατέφυγε στην Βαβυλώνα. Ο Απρίης επέστρεψε το 567 π.Χ. προκειμένου να ανακαταλάβει τον θρόνο με την βοήθεια των Βαβυλωνίων αλλά ηττήθηκε και σκοτώθηκε στη μάχη.

 

Πηγές


  • Clayton, Peter A. Chronicle of the Pharaohs: The Reign-by-Reign Record of the Rulers and Dynasties of Ancient Egypt. Thames & Hudson., paperback, p.195, 2006. ISBN 0-500-28628-0

  • Peter Clayton, Chronicle of the Pharaohs, Thames and Hudson, 1994 hardback, p.196.

  • Ian Shaw & Paul Nicholson, The Dictionary of Ancient Egypt, Harry N. Abrams Inc, 1995. pp.36-37.

Δημιουργία αρχείου: 7-7-2021.

Τελευταία μορφοποίηση: 16-7-2021.

ΕΠΑΝΩ