Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Επιστημονικά

Ισχυροποίηση της Βιβλικής χρονολογίας της βασιλείας του Σολομώντα με C14 * Σπίτι από την εποχή του Ιησού ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη Ναζαρέτ * Η πτώση τής Ιεριχώ * Βρέθηκε κυβερνητικό κτίριο του Δαυίδ * Χρονολογήσεις με C14 επιβεβαιώνουν τον καιρό του Σολομώντα * Αρχαίος σφραγιδόλιθος που ανήκε στην Βασίλισσα Ιεζάβελ * Ο Σφραγιδόλιθος του Γοδολία, επιβεβαιώνει την ύπαρξη ενός εκ των διωκτών του Ιερεμία * Γενετική Ισραηλίτες και Άραβες * O Πύργος τής Βαβέλ. Ιστορική έρευνα για τα Ζιγκουράτ * Ανακαλύφθηκε αρχαία Ελληνική ακρόπολη στη καρδιά της Ιερουσαλήμ * Η λίμνη που μετατρέπει τα θύματά της σε στήλες άλατος * Ανακαλύφθηκε πιθανώς ο Ναός των Αποστόλων Πέτρου και Ανδρέα στη Γαλιλαία

Ερευνητές ισχυρίζονται ότι βρήκαν το ναυάγιο του Αποστόλου Παύλου στη Μάλτα

Η ακριβέστατη περιγραφή τών Πράξεων τών Αποστόλων είναι χαρακτηριστική τών ευρημάτων

 

Πηγή: Ινστιτούτο Βιβλικής Αρχαιολογίας (Bible Archaeology Search and Exploration Institute – BASE).

Αναδημοσίευση από: https://www.in.gr

 

Με βάση την ανακάλυψη μιας άγκυρας από τον 1ο αιώνα μ.Χ., ερευνητές του Ινστιτούτου Βιβλικής Αρχαιολογίας θεωρούν ότι βρήκαν την ακριβή τοποθεσία του ναυαγίου του Αποστόλου Παύλου στη Μάλτα.

 

Το βυθισμένο πλοίο του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος σύμφωνα με τις Πράξεις των Αποστόλων ναυάγησε ανοικτά των ακτών της Μάλτας ενώ ήταν καθ’ οδόν στη Ρώμη, ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν ερευνητές του Ινστιτούτου Βιβλικής Αρχαιολογίας.

Οι αρχαιολόγοι του Ινστιτούτου Βιβλικής Αρχαιολογίας (Bible Archaeology Search and Exploration Institute – BASE) ισχυρίζονται ότι αναγνώρισαν μια από τις άγκυρες του πλοίου σε σημείο κοντά στη Μάλτα. Το ινστιτούτο αυτό είναι αφιερωμένο στην ανακάλυψη ιστορικών αποδείξεων για την ιστορική επιβεβαίωση της Βίβλου.

Ο Μπομπ Κόρνακι, καθηγητής και ιδρυτής του Ινστιτούτου Βιβλικής Αρχαιολογίας, ταξίδεψε στη Μάλτα, όπου ισχυρίζεται ότι η τοποθεσία όπου βρέθηκε η άγκυρα – η οποία χρονολογείται από τον 1ο αιώνα μ.Χ. – ταιριάζει μ' αυτή που περιγράφεται στις Πράξεις.

Ο αρχαιολόγος ισχυρίζεται πως ο κόλπος του Αγίου Θωμά, στις νοτιανατολικές ακτές της Μάλτας, είναι η πιο πιθανή τοποθεσία για το περίφημο ναυάγιο.

 

Η άγκυρα είχε βρεθεί από τη δεκαετία του 1960

Το Ινστιτούτο Βιβλικής Αρχαιολογίας αναφέρει στον ιστότοπό του ότι τη δεκαετία του 1960 δύτες ανακάλυψαν εκεί 4 άγκυρες, όμως μόλις μία διασώθηκε. Οι δύτες τότε δε γνώριζαν τι ακριβώς είχαν ανακαλύψει. Συγκεκριμένα, δύο από τις άγκυρες χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή καταδυτικών βαρών, η τρίτη χάθηκε και η τέταρτη παρήλθε στην ιδιοκτησία της χήρας ενός από τους δύτες.

Η μία από τις 4 άγκυρες

 

Σύμφωνα με τον Κόρνακι, διεξήχθησαν έρευνες από το Πανεπιστήμιο της Μάλτας, προκειμένου να εξακριβωθεί η ρωμαϊκή καταγωγή της άγκυρας.

«Αυτή η μία άγκυρα θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί το μόνο κειμήλιο που αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη που έχει ανακαλυφθεί και συντηρηθεί στην εποχή μας, σχεδόν 2.000 χρόνια από το γεγονός», τόνισε ο Κορνάκι.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Βιβλικής Αρχαιολογίας, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που ταυτίζονται με την ιστορία του ναυαγίου του Απόστολου Παύλου, όπως είναι η γεωμορφολογία του σημείου που ταιριάζει στις βιβλικές περιγραφές για μια αμμουδερή παραλία, αλλά ακόμη και το βάθος των νερών, μιας και οι αναφορές κάνουν λόγο για βάθη περί τα 30 μέτρα.

«Όλοι αυτοί οι παράγοντες, αν ληφθούν όλοι μαζί υπόψη, συνηγορούν ότι ο κόλπος του Αγίου Θωμά είναι το σωστό σημείο για το ναυάγιο του Αποστόλου Παύλου», τονίζει ο Κόρνακι.

 

Τι λένε οι Γραφές για το ναυάγιο του Αποστόλου Παύλου ανοιχτά της Μάλτας

Ο Απόστολος Παύλος ταξίδευε μαζί με τον Απόστολο Λουκά και κατευθύνονταν στη Ρώμη για να συναντήσουν τον Καίσαρα, όταν το πλοίο τους έπεσε σε καταιγίδα και κομματιάστηκε από τα μανιασμένα κύματα.

Σύμφωνα με τη Βίβλο, οι ναύτες έκοψαν τις τέσσερις άγκυρες του σκάφους και τις έριξαν στη θάλασσα, στον αγώνα τους να επιβιώσουν από τη φουρτουνιασμένη θάλασσα και τον μανιασμένο άνεμο.

Μετά το ναυάγιο, ο Απόστολος Παύλος λέγεται ότι κατόρθωσε με τα πολλά να φτάσει στη Ρώμη, όπου παρέμεινε σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι να δικαστεί.

Πιστεύεται ότι πέθανε κάποτε μεταξύ 64 μ.Χ και 68 μ.Χ, με κάποιες αναφορές να κάνουν λόγο ότι αποκεφαλίστηκε στη Ρώμη, υπό τις διαταγές του αυτοκράτορα Νέρωνα.

 

Πράξεις τών Αποστόλων 27: 27-44:

"Και όταν ήρθε η 14η νύχτα, ενώ περιφερόμασταν στην Αδριατική Θάλασσα, γύρω στα μεσάνυχτα οι ναύτες συμπέραναν ότι πλησιάζουν σε κάποιον τόπο.

28 Και ρίχνοντας τη βολίδα, βρήκαν 20 οργιές· και καθώς προχώρησαν λίγο διάστημα, ρίχνοντας και πάλι τη βολίδα, βρήκαν 15 οργιές·

29 και έχοντας τον φόβο μήπως και πέσουμε έξω σε τραχείς τόπους, αφού από την πρύμη έριξαν τέσσερις άγκυρες, εύχονταν να γίνει ημέρα.

30 Και επειδή οι ναύτες επιζητούσαν να φύγουν από το πλοίο, και κατέβασαν τη βάρκα στη θάλασσα, με την πρόφαση ότι επρόκειτο να απλώσουν άγκυρες από την πλώρη,

31 ο Παύλος είπε στον εκατόνταρχο και στους στρατιώτες: Αν αυτοί δεν μείνουν στο πλοίο, εσείς δεν μπορείτε να σωθείτε.

32 Τότε, οι στρατιώτες απέκοψαν τα σχοινιά τής βάρκας, και την άφησαν να πέσει έξω.

33 Και μέχρι να ξημερώσει, ο Παύλος παρακαλούσε όλους να πάρουν κάποια τροφή, λέγοντας: Σήμερα για 14 ημέρες προσδοκώντας, παραμένετε νηστικοί, και δεν φάγατε τίποτε.

34 Γι' αυτό, σας παρακαλώ, πάρτε τροφή· μια κι αυτό είναι αναγκαίο για τη σωτηρία σας· επειδή, σε κανέναν από σας δεν θα χαθεί ούτε μια τρίχα από το κεφάλι του.

35 Αφού δε είπε αυτά, και πήρε ψωμί, ευχαρίστησε τον Θεό μπροστά σε όλους, και κόβοντας άρχισε να τρώει.

36 Παίρνοντας δε όλοι θάρρος, πήραν κι αυτοί τροφή.

37 Ήμασταν, μάλιστα, όλες οι ψυχές μέσα στο πλοίο, 276.

38 Και αφού χόρτασαν από τροφή, ελάφρυναν το πλοίο, ρίχνοντας το σιτάρι στη θάλασσα.

39 Και όταν έγινε ημέρα, δεν γνώριζαν τη γη· παρατηρούσαν, όμως, κάποιον κόλπο που είχε γιαλό, στον οποίο θέλησαν, αν μπορούσαν, να ρίξουν έξω το πλοίο.

40 Και αφού έκοψαν τις άγκυρες, άφησαν το πλοίο στη θάλασσα, ενώ ταυτόχρονα έλυσαν τα σχοινιά των πηδαλίων· και υψώνοντας τον αρτέμονα προς τον άνεμο, κατευθύνονταν προς τον γιαλό.

41 Και αφού έπεσαν σε έναν τόπο, όπου συνέρχονταν δύο θάλασσες, έριξαν το πλοίο έξω· και η μεν πλώρη κάθισε και έμεινε ασάλευτη· η δε πρύμη διαλυόταν από τη βία των κυμάτων.

42 Και οι στρατιώτες θέλησαν να θανατώσουν τούς κρατούμενους, για να μη διαφύγει κανένας κολυμπώντας.

43 Ο εκατόνταρχος, όμως, θέλοντας να διασώσει τον Παύλο, τους εμπόδισε από τον σκοπό τους, και πρόσταξε, όσοι μπορούσαν να κολυμπούν, να ριχτούν πρώτοι και να βγουν στη στεριά·

44 οι δε υπόλοιποι, άλλοι μεν επάνω σε σανίδες, άλλοι δε επάνω σε κάποια λείψανα του πλοίου. Κι έτσι, όλοι κατάφεραν να διασωθούν στη στεριά."

Δημιουργία αρχείου: 16-9-2019.

Τελευταία μορφοποίηση: 16-9-2019.

ΕΠΑΝΩ