Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Επιστροφή στην Κεντρική σελίδα

Εσχατολογικά θέματα

Οι Καιροί των Εθνών Αναθεωρημένοι || Tο Αντίχριστο Θηρίο || Αντίχριστος και Αρπαγή || Αντίχριστος, Παρουσία και Κατέχων || Η εσχατολογική σημασία της γιορτής της Σκηνοπηγίας στον Ζαχαρία || Αποπομπή του μοναχού Μαξίμου Βαρβαρή από την Ι. Μ. Κορίνθου || Καταδίκη του ψευδο-προφητικού βιβλίου του Μάξιμου Βαρβαρή από την Ιερά Σύνοδο || Απάντηση στον μοναχό Μάξιμο: Μέρος 1ο. Ψευδοπροφήτες και Αντίχριστοι

Το υποτιθέμενο τέλος του κόσμου, του 2018 μ.Χ.

Μια πλάνη, που δυστυχώς διαδίδεται από Ορθόδοξο μοναχό!

Δεν μας είναι καθόλου ευχάριστο το να αναγκαζόμαστε να εκθέσουμε μια πλάνη ενός Ορθοδόξου μοναχού. Δυστυχώς όμως, κανείς δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο, και ο εχθρός συχνά πλανάει ακόμα και ανθρώπους μεταξύ των Χριστιανών, ακόμα και κατά τα άλλα αξιόλογους μοναχούς όπως τον π. Μάξιμο.

Συνηθισμένοι καθώς ήμασταν από τις Προτεσταντικές ψευδοπροφητείες περί του τέλους, κυρίως μεταξύ των Αντβεντιστικών ομάδων, εκπλαγήκαμε όταν είδαμε γνωστό μοναχό, να διαδίδει μια εσχατολογική πλάνη, μάλιστα ακόμα και να κυκλοφορεί βιβλίο γι' αυτήν!

Αρκετά μέλη της ομάδας μας, προερχόμενοι από τέτοιου είδους εσχατολογικές αιρέσεις, έχουμε βιώσει τέτοιου είδους πλάνες, πριν γίνουμε Χριστιανοί. Και το ότι περάσαμε από αυτές τις ομάδες, αφ' ενός μας έχει ευαισθητοποιήσει απέναντι σε τέτοιου είδους πλάνες, αφ' ετέρου μας έχει δώσει τα εφόδια, να εντοπίζουμε εύκολα τα αδύνατα και τρωτά σημεία τέτοιων θεωριών. Γι' αυτό, με ευθύνη απέναντι στους αδελφούς μας, θα προχωρήσουμε σε μια πολύ περιληπτική αναίρεση της πλάνης περί του δήθεν τέλους το 2018, ώστε να μη γίνει αυτό αιτία να σκανδαλισθούν κάποιοι Χριστιανοί, όταν ΣΙΓΟΥΡΑ Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΥΤΗ ΘΑ ΦΘΑΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ, ΔΙΑΨΕΥΔΟΝΤΑΣ τον εν λόγω μοναχό, και σκανδαλίζοντας όσους τον πίστεψαν. Όπως στο παρελθόν διαψεύσθηκαν όλοι όσοι δεν έδωσαν σημασία στα λόγια του Κυρίου Ιησού Χριστού, και έσπευσαν να προβλέψουν το τέλος του κόσμου.

 

Ο κορμός του σκεπτικού της πλάνης αυτής

Δεν θα κάνουμε αναίρεση λέξη προς λέξη των λεπτομερειών του εν λόγω βιβλίου, γιατί δεν έχει νόημα. Αρκεί να δείξουμε τα αδύνατα σημεία του σκεπτικού που χρησιμοποιεί, αλλά και των παραδοχών που θεωρεί σίγουρες, ώστε να γίνει φανερό σε κάθε λογικό άνθρωπο, ότι εδώ έχουμε μία ακόμα περίπτωση πλάνης, που ο χρόνος θα τη διεψεύσει.

Με λίγα λόγια, το εσφαλμένο σκεπτικό του π. Μάξιμου είναι το εξής:

7 χρόνια τιμωρήθηκε ο Ναβουχοδονόσορ, άρα 7 επί 365 = 2.555 χρόνια θα τιμωρηθεί ο Ισραήλ.

Έχουμε λοιπόν από το 605 π.Χ. έως 1948 =2555 χρόνια. Τότε τελείωσαν οι καιροί των εθνών καταπάτησης του Ισραήλ.

Επίσης 19 χρόνια έκανε ο Ναβουχοδονόσορ να πάρει την Ιερουσαλήμ, 19 και οι Εβραίοι να πάρουν πάλι τη γη τους: 1948+19=1967.

Από το 1948 ξεκινάει η τελευταία 70ετία του κόσμου, και στο μέσο αυτής, (1948+35 =1983), είχαμε τη γέννηση του Αντιχρίστου.

Μετά τη κατάληψη Ιερουσαλήμ ο Ναβουχοδονόσορ τιμωρήθηκε με επτά χρόνια τρέλας, μετά από 16 χρόνια.

’ρα η τιμωρία του Ισραήλ με τον Αντίχριστο αρχίζει 16 χρόνια μετά από το 1967, δηλαδή το 1983.

Τα τελευταία 70 χρόνια χωρίζονται στον Χριστό και στον Αντίχριστο. 33,5 χρόνια έζησε στη γη ο Χριστός, και το υπόλοιπο των 70 ετών, ή 36,5 θα είναι η διάρκεια ζωής του Αντιχρίστου.

ρα, 1983 + 36,5 μείον ένα, (για να συμπεριλάβουμε το 1983) = 2018, δηλαδή τέλος Αντιχρίστου.

 

Τα παραπάνω, είναι με λίγα λόγια, ο κορμός του σκεπτικού του π. Μάξιμου, από το οποίο σκεπτικό βγάζει το πλανεμένο συμπέρασμα ότι το τέλους του κόσμου θα έρθει το 2018!!!

Ήδη ο προσεκτικός και με γνώσεις του ζητήματος αναγνώστης, έχει αντιληφθεί τα λάθη της παραπάνω σκέψης. Αλλά ακόμα και κάποιος που δεν γνωρίζει τα ζητήματα αυτά, είναι εύκολο να διακρίνει την αυθαιρεσία και τα λογικά άλματα των παραπάνω συλλογισμών. Ας τα δούμε λοιπόν αυτά πιο προσεκτικά:

 

Οι αυθαιρεσίες της πλάνης του 2018

Ξεκινάμε από την αρχή του ανωτέρω συλλογισμού, αριθμώντας τα σφάλματα του σκεπτικού του πατρός Μάξιμου, για να δείξουμε πόσο λάθος είναι αυτή η θεωρία:

Αρχίζουμε από την πρώτη φράση του ανωτέρω συλλογισμού:

"7 χρόνια τιμωρήθηκε ο Ναβουχοδονόσορ, άρα 7 επί 365 = 2.555 χρόνια θα τιμωρηθεί ο Ισραήλ".

Όμως:

1. Ο Ναβουχοδονόσορ ΔΕΝ τρελάθηκε για 7 χρόνια! Ο πατέρας Μάξιμος ξεκινάει με τη βεβαιότητα ότι ο Ναβουχοδονόσορας τιμωρήθηκε 7 χρόνια με τρέλα, ώστε μετά να χρησιμοποιήσει αυτόν τον αριθμό στους υπολογισμούς του. Όμως, όπως είναι ΓΝΩΣΤΟ από τα ιστορικά στοιχεία, ο Ναβουχοδονόσορ, ΔΕΝ τρελάθηκε για 7 χρόνια. Η Αγία Γραφή μιλάει για 7 ΚΑΙΡΟΥΣ, και όχι 7 χρόνια. Η αποδοχή ότι οι 7 καιροί σημαίνουν 7 χρόνια, είναι ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ, και ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΜΕ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Το ζήτημα αυτό, έχει αναλυθεί εκτενώς και επαρκώς, στο βιβλίο: "Οι Καιροί των Εθνών αναθεωρημένοι" του Καρλ Όλοφ Γιόνσον, ο οποίος είναι η μεγαλύτερη αυθεντία για το εν λόγω ζήτημα σε παγκόσμιο επίπεδο. Μπορείτε να βρείτε όλα τα στοιχεία, για το ότι ο Ναβουχοδονόσορ ΔΕΝ τρελάθηκε για 7 χρόνια, στην εξής διεύθυνση: ../../paratir/biblia/kte1//P4.htm

2. Η σύνδεση της τιμωρίας του Ναβουχοδονόσορα με την τιμωρία του Ισραήλ, είναι αυθαίρετη και αναπόδεικτη. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο στην Αγία Γραφή, που να συνδέει με ατράνταχτα στοιχεία, τον Ισραήλ των Εσχάτων ημέρων, με τον Ναβουχοδονόσορα. Στο ανωτέρω βιβλίο, μπορείτε να δείτε, με πόσων ειδών διαφορετικές σχετικές αυθαιρεσίες, έχουν συνδέσει τον Ναβουχοδονόσορα και την τρέλα του οι διάφοροι εσχατολόγοι ανά τους αιώνες! Θα μπορούσε κάποιος εντελώς αυθαίρετα να συνδέσει επίσης τον Ναβουχοδονόσορα με τον ίδιο τον Αντίχριστο, με μια αποστατημένη Εκκλησία, με κάποιο αντιχριστιανικό έθνος, με τον Ισραήλ σε περασμένες εποχές, κλπ. Η φαντασία οργιάζει! Πάντα όμως χωρίς αποδείξεις. Το "άρα" λοιπόν της φράσης, ΔΕΝ συνεπάγεται κατ' ανάγκην, αλλά κατ' αυθαιρεσίαν.

3. Αυθαίρετη η χρήση του κανόνα: "Μία ημέρα για ένα έτος". Το να χρησιμοποιηθούν οι 365 ημέρες του κάθε έτους από τα 7 υποτιθέμενα έτη του Ναβουχοδονόσορα, ως ξεχωριστά έτη, αποτελεί επίσης αυθαιρεσία. Στα σχετικά κεφάλαια του ανωτέρω βιβλίου, με τους τίτλους: Ο κανόνας μιας ημέρας αντί ενός έτους και: Ο "κανόνας" εφαρμοζόμενος στους "Καιρούς των Εθνών", μπορείτε να δείτε πόσο αυθαίρετος είναι αυτός ο ισχυρισμός, και σε πόσους διαφορετικούς εσχατολογικούς (και αποτυχημένους) υπολογισμούς έχει χρησιμοποιηθεί, εδώ και 2000 χρόνια!

4. Για τι είδους έτη μιλάμε; Εδώ επίσης, εντάσσεται και η αυθαιρεσία, ότι ΔΕΝ τεκμηριώνεται το είδος των ετών. Πώς γνωρίζουμε για παράδειγμα, ότι δεν μιλάμε για Σεληνιακά έτη της εποχής εκείνης;

Ως εδώ, στην πρώτη κιόλας φράση, εντοπίσαμε τέσσερα διαφορετικά σφάλματα και λογικά άλματα. Ας προχωρήσουμε στη δεύτερη φράση:

"Έχουμε λοιπόν από το 605 π.Χ. έως 1948 =2555 χρόνια. Τότε τελείωσαν οι καιροί των εθνών καταπάτησης του Ισραήλ".

Όμως:

5. Γιατί θα πρέπει να ξεκινήσει ο υπολογισμός από το 605 π.Χ.; Με ποια βάση δηλώνεται, ότι τότε ξεκίνησαν οι Καιροί των Εθνών; Για να ξεκινήσει η αρχή των Καιρών των Εθνών το 605 π.Χ., θα πρέπει η χρονολογία αυτή να είναι ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ από όλες τις άλλες σχετικές χρονολογίες της περιόδου εκείνης. Όμως τα ντοκουμέντα δείχνουν, ότι ΔΕΝ ήταν. Υπήρξαν ακόμα σημαντικότερες χρονολογίες απ' αυτήν, στην ίδια εκείνη χρονική περίοδο, όπως μπορεί να δει κανείς, στις σχετικές μας μελέτες, όπως για παράδειγμα στη διεύθυνση: http://www.oodegr.com/oode/istoria/israil1/ierus1.htm, Εκεί μπορεί ο καθένας να δει το εξής: Ήδη από το 609 π.Χ. ο Ισραήλ γίνεται υποτελής στα έθνη, και συγκεκριμένα στον Φαραώ Νεχαώ. Το 605 π.Χ. ο Φαραώ νικιέται από τον Ναβουχοδονόσορα, και η υποτέλεια του Ισραήλ αλλάζει χέρια, μπαίνοντας υπό την εξουσία του Ναβουχοδονόσορα.

Με απλά λόγια, ήδη 4 χρόνια ΠΡΙΝ από το 605 π.Χ., ο Ισραήλ ήταν υποτελής στα έθνη, και με αυτό το σκεπτικό, θα μπορούσαμε κάλλιστα να ξεκινήσουμε το μέτρημα των Καιρών των Εθνών από το 609 π.Χ.!

Επιπλέον, στο διάστημα 602 - 598, ο Ισραήλ βρίσκεται εκτός εξουσίας εθνών, γιατί επαναστατεί ο Ισραήλ στον Ναβουχοδονόσορα. Γιατί λοιπόν να μην ξεκινήσουμε το μέτρημα από την επανεμφάνιση της εξουσίας αυτής, το 589 π.Χ.; Ή γιατί να μην ξεκινήσουμε από την πολιορκία της Ιερουσαλήμ το 589 π.Χ., μια και ΤΟΤΕ ξεκίνησε και η οργή του Θεού εναντίον της, με βάση τα εδάφια Ιερεμίας 21/κα΄ 2,4 - 7;: "...ο βασιλεύς τής Βαβυλώνος ήγειρε πόλεμον καθ' ημών... Ούτω λέγει Κύριος: ...ιδού εγώ στρέφω εις τα οπίσω τα όπλα τού πολέμου τα εν ταις χερσίν υμών, με τα οποία σεις πολεμείτε κατά τού βσιλέως τής Βαβυλώνος και τών Χαλδαίων οίτινες σας πολιορκούσιν έξωθεν τών τειχών... θέλω πολεμήσει εναντίον σας με... θυμόν, και με αγανάκτησιν, και με οργήν μεγάλην. ...θέλω παραδώσει Σεδεκίαν... και τον λαόν, και τους εναπολειφθέντας εν τη πόλει ταύτη... εις χείρας τού Ναβ/ρος βασιλέως τής Βαβυλώνας...". Ή, ακόμα χειρότερα, γιατί να μην ξεκινήσουν οι Καιροί των Εθνών δύο χρόνια ακόμα αργότερα, από την Ερήμωση της Ιερουσαλήμ, το 587 π.Χ. εφ' όσον ως τότε κατοικείτο; (Β΄ Βασιλέων 25/κε΄ 1 - 8: ΄΄Και εν τω 9ο έτει τής βασιλείας αυτού (τού Σεδεκία)..., ήλθε Ναβ/ορ ο βασιλεύς τής Βαβυλώνος ...και ωκοδόμησαν περιτειχίσματα εναντίον αυτής κύκλω. Και η πόλις επολιορκείτο μέχρι τού 11ου έτους τού βασιλέως Σεδεκίου (Δηλαδή 2 έτη)... και εξεπορθήθει η πόλις...΄΄).

Πιστεύουμε ότι τα ανωτέρω, είναι ενδεικτικά του πόσο αυθαίρετες είναι τέτοιου είδους χρονολογικές αφετηρίες υποτιθέμενων προφητειών για το τέλος! Και το πώς έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί τέτοιες αφετηρίες, μπορείτε να το δείτε στα κεφάλαια του ανωτέρω βιβλίου: Ο "κανόνας" εφαρμοζόμενος στους "Καιρούς των Εθνών", Τζων Ακουίλα Μπράουν, Οι «Καιροί των Εθνών» στην κίνηση Μίλλερ, Νέλσον Χ. Μπάρμπουρ, Κάρολος Τέιζ Ρώσσελ, Εφαρμογές των 1260 ημερών - ετών, Εφαρμογές των 2.520 (ή 2.450) ετών.

6. Γιατί πρέπει να τελειώσουν οι Καιροί των Εθνών το 1948; Το ότι οι Ισραηλινοί έγιναν κράτος τον καιρό εκείνο, ΔΕΝ σημαίνει ότι οι Καιροί των Εθνών τελείωσαν τότε! Ο Κύριος Ιησούς Χριστός είπε σαφώς: "και Ιερουσαλήμ έσται πατουμένη υπό εθνών άχρι ου πληρωθώσιν καιροί εθνών" (Λουκάς 21/κα: 24). Στην πραγματικότητα, όχι μόνο ΔΕΝ έπαψε να καταπατείται η Ιερουσαλήμ το 1948 από τα Έθνη, αλλά ΑΚΟΜΑ το Ισραήλ ΔΕΝ έχει εξουσία επί του σημαντικότερου μέρους της Ιερουσαλήμ, δηλαδή επί του σημείου που ήταν κάποτε ο Ναός του αληθινού Θεού, ενώ σήμερα εκεί βρίσκεται το Ισλαμικό Τέμενος του Ομάρ!

Αν λοιπόν οι Καιροί των Εθνών έληξαν το 1948 που λέει ο π. Μάξιμος, ο Κύριος Ιησούς Χριστός έλεγε ψέματα! Με άλλα λόγια, αν ο π. Μάξιμος έχει δίκιο, ο Ιησούς Χριστός ήταν ψευδοπροφήτης!

Επόμενη φράση:

"Επίσης 19 χρόνια έκανε ο Ναβουχοδονόσορ να πάρει την Ιερουσαλήμ, 19 και οι Εβραίοι να πάρουν πάλι τη γη τους: 1948+19=1967".

Όμως:

7. Ο Ναβουχοδονόσορας ΔΕΝ έκανε 19 χρόνια να πάρει την Ιερουσαλήμ, αλλά να την καταστρέψει! Συγκεκριμένα, την πήρε ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΤΟΣ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗΣ ΤΟΥ, όπως μπορείτε να δείτε στους εξής λεπτομερείς πίνακες: http://www.oodegr.com/oode/istoria/israil1/ABCD.htm ’ρα, αν θέλει ο π. Μάξιμος να κάνει παραλληλισμό, πρέπει να υποθέσει ότι το 1967 οι Εβραίοι ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ τη γη τους!!!

8. Τα χρόνια είναι 18 και όχι 19. Στην πραγματικότητα όμως, ακόμα και αν λογαριάζαμε τα χρόνια αυτά του Ναβουχοδονόσορα, ΔΕΝ είναι 19, αλλά 18, όπως μπορεί να δει ο καθένας στον ανωτέρω πίνακα!!!

Επόμενη πρόταση:

"Από το 1948 ξεκινάει η τελευταία 70ετία του κόσμου, και στο μέσο αυτής, (1948+35 =1983), είχαμε τη γέννηση του Αντιχρίστου"

Όμως:

9. Είναι αυθαίρετη η 70ετία. Πέραν του ότι, όπως δείξαμε το 1948 ΔΕΝ βγαίνει με τίποτα, είναι αυθαίρετο να μετατρέψουμε την 7ετία του Αντιχρίστου σε... 70ετία! Δεν υπάρχει καμία σαφής αναφορά στους Θεόπνευστους συγγραφείς των προφητειών αυτών, που να δικαιολογεί μια τέτοια εφαρμογή των ετών. Μάλιστα, σχετικές προφητείες που χωρίζουν την 7ετία του Αντιχρίστου σε ημέρες, δεν αφήνουν περιθώρια για τέτοιες εφαρμογές δεκαετιών! (π.χ. Αποκάλυψις 12/ιβ: 6, όπου σπάει τη μισή επταετία σε ημέρες!).

10. Είναι αυθαίρετη η εφαρμογή των ετών στη γέννηση του Αντιχρίστου. Μια συνεπής εφαρμογή προφητείας, θα είχε σχέση με την ΕΜΦΑΝΙΣΗ του Αντιχρίστου, και όχι με τη γέννησή του, η οποία δεν έχει την παραμικρή ιστορική σημασία. Στην Αγία Γραφή δεν έχουμε καμία σχετική προφητεία, που να εφαρμόζεται με τέτοιο τρόπο!

Επόμενη πρόταση:

"Μετά τη κατάληψη Ιερουσαλήμ ο Ναβουχοδονόσορ τιμωρήθηκε με επτά χρόνια τρέλας, μετά από 16 χρόνια. ’ρα η τιμωρία του Ισραήλ με τον Αντίχριστο αρχίζει 16 χρόνια μετά από το 1967, δηλαδή το 1983"

Όμως:

11. Δεν υπάρχει όπως είδαμε, κανένα στοιχείο για τον ισχυρισμό αυτόν, πέραν του ότι δεν υπήρξαν καν αυτά τα 7 χρόνια!

12. Μετά τις ανωτέρω υποδείξεις σφαλμάτων, η συσχέτιση των 16 ετών και του 1983 στερείται κάθε βάσεως και λογικής.

Επόμενη πρόταση:

"Τα τελευταία 70 χρόνια χωρίζονται στον Χριστό και στον Αντίχριστο. 33,5 χρόνια έζησε στη γη ο Χριστός, και το υπόλοιπο των 70 ετών, ή 36,5 θα είναι η διάρκεια ζωής του Αντιχρίστου."

Όμως:

13. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να γίνει αυτή η υπόθεση, του διαχωρισμού 70 ετών που μοιράζονται στον Χριστό και στον Αντίχριστο. Όχι μόνο επειδή όπως δείξαμε ΔΕΝ υπάρχει θέμα 70 ετών, αλλά επίσης επειδή δεν τίθεται ζήτημα σχέσης Χριστού και Αντιχρίστου!

Επόμενη πρόταση:

"ρα, 1983 + 36,5 μείον ένα, (για να συμπεριλάβουμε το 1983) = 2018, δηλαδή τέλος Αντιχρίστου"

Όμως:

14. Γιατί άραγε πρέπει να αφαιρέσουμε ένα έτος; Αν το αφαιρέσουμε, παύει να διαιρείται σωστά το νούμερο 70 με τα χρόνια του Χριστού και του Αντιχρίστου!

 

Επιλεγόμενα

Από τα παραπάνω, καθίσταται σαφές, για κάθε λογικό άνθρωπο, ότι οι συλλογισμοί του π. Μαξίμου για το δήθεν τέλος του 2018, είναι διάτρητοι από χρονολογικά λάθη, λογικά άλματα και αυθαίρετους συλλογισμούς. Και είδαμε ένα χονδρικό παράδειγμα 14 βασικών σφαλμάτων, στον σκελετό του σκεπτικού του. Ακόμα και οι Προτεστάντες, που στερούνται της Ορθόδοξης βάσης, σπανίως έκαναν τόσα σφάλματα σε έναν εσχατολογικό υπολογισμό του τέλους! Εκπλήσσει λοιπόν το μέγεθος της αυθαιρεσίας ενός Ορθοδόξου μοναχού!

Ελπίζουμε με πολλή αγάπη, ο π. Μάξιμος να καταλάβει το λάθος του, και εγκαίρως να αναθεωρήσει και να απορρίψει τις απαράδεκτα εσφαλμένες αυτές θέσεις, ΠΡΙΝ γίνει αιτία να σκανδαλισθούν τυχόν αστήρικτοι και αφελείς. Γιατί γνωρίζει πολύ καλά τι είπε ο Κύριος για όποιον σκανδαλίσει "έναν των ελαχίστων τούτων"!!!

Ανεξαρτήτως όμως του τι θα κάνει ο π. Μάξιμος, ο κάθε Χριστιανός, πρέπει να μην ξεχνάει τα λόγια του Κυρίου, όταν συναντά σχετικούς εσχατολόγους, που υπολογίζουν τον καιρό του τέλους:

"Βλέπετε, μη πλανηθείτε· επειδή, πολλοί θάρθουν στο όνομά μου, λέγοντας, ότι: Εγώ είμαι· και ο καιρός πλησίασε. Μη τους ακολουθήσετε!" (Λουκάς 21/κα: 8).

 

N. M.

 

Υ. Γ. Δυστυχώς, οι επισημάνσεις μας όχι μόνο δεν εισακούσθηκαν από τον π. Μάξιμο, (αν και τις πληροφορήθηκε από ενωρίς), αλλά και στα τέλη του 2007 κατηγόρησε την ΟΟΔΕ ως "αιρετική" από τηλεοράσεως, επειδή του αναιρέσαμε τα επιχειρήματα. Σχεδόν 16 μήνες αργότερα από τη δημοσίευση του παραπάνω άρθρου μας, η υπομονή του Μητροπολίτη του εξαντλήθηκε, και ο π. Μάξιμος αποπέμφθηκε από την Ι. Μ. Κορίνθου, μεταξύ άλλων και για τον σκανδαλισμό που προκάλεσε στους πιστούς. Του ευχόμαστε γρήγορη μετάνοια!

Δημιουργία αρχείου: 26-7-2006.

Τελευταία ενημέρωση: 21-10-2011.

ΕΠΑΝΩ