Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

 

Εσχατολογικά θέματα

Ορθόδοξες ερμηνευτικές προσεγγίσεις προφητειών

 

 

Η Ορθόδοξη παράδοση είναι γεμάτη προφητείες. Άλλες εκπληρωμένες και άλλες ανεκπλήρωτες. Τις προφητείες αυτού τού τελευταίου είδους τις ονομάζουμε: "εσχατολογία".

Η ερμηνεία και κατανόηση τών προφητειών αυτών, δεν είναι πάντα εφικτή, γιατί είναι γραμμένες με τρόπο που να μπορούν να γίνουν αντιληπτές με λεπτομέρεια, μόνο κατά τον καιρό τής εκπλήρωσής τους. Και για όσους θέλουν να εντρυφήσουν σε αυτές από πριν, απαιτείται πολύ καλή γνώση τής Χριστιανικής πίστης και τής Αγίας Γραφής, επειδή και η ίδια η Αγία Γραφή ερμηνεύει τον εαυτό της. Και είναι άτοπο να γίνονται υποθέσεις άσχετες με τη Χριστιανική παράδοση, βάσει τής οποίας γράφτηκαν οι προφητείες.

Επειδή αυτό το τελευταίο δεν το πρόσεξαν διάφοροι ερμηνευτές, οδηγήθηκαν σε πλήθος αιρέσεων και παρερμηνειών, και σε αποτυχία να αντιληφθούν την αληθινή έννοια τών γραμμένων.

Τα παρακάτω άρθρα, είναι μελέτες για τις προφητείες, που έγιναν πάντοτε μέσα στα πλαίσια τής Ορθόδοξης Παραδόσεως, και λαμβάνοντας υπόψιν σε κάθε περίπτωση, την ερμηνεία που προκύπτει από την ίδια την Αγία Γραφή. Και σε πολλά από αυτά, γίνεται επίσης αναίρεση διαφόρων αιρετικών προσεγγίσεων στις προφητείες, και αποδεικνύεται το άτοπο τών συμπερασμάτων τους.

Αν και η Εκκλησία δεν έχει δογματίσει επίσημα σε εκτενή θέματα εσχατολογίας, (εκτός ελαχίστων βασικών θεμάτων), η Ορθόδοξη παράδοση μας δίνει τα πλαίσια και τα κλειδιά για την κατανόηση πλείστων προφητειών, που ο Θεός έχει φροντίσει να αποκαλύπτονται σε όποιους επιμελώς και με Ορθόδοξες προϋποθέσεις προσεγγίζουν το Θεόπνευστο λόγο τής Αγίας Γραφής.

Θέματα

 

Χριστιανική ελπίδα

Θεία Ζωή

 

Ανάσταση

 

Καιρός του τέλους

 

 

Διάφορα

 

Χριστιανική κλίση

 

Μελέτες στην Αποκάλυψη

 

Εσχατολογικές μελέτες στην Παλαιά Διαθήκη

 

Διάφορα

 

Δημιουργία αρχείου: 15-9-2004.

Τελευταία μορφοποίηση: 24-12-2022.

ΕΠΑΝΩ