Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

Κοινωνία - Έθνος

Πατριωτισμός, Eθνικισμός, Eυρωσκεπτικισμός * Ο Εθνικισμός είναι αίρεση * Έθνος, Εθνικισμός και Ορθόδοξο φρόνημα * Η «Διεθνής» τού Εθνικισμού * Ερώτηση: Είναι κακό να είσαι εθνικιστής, όχι με την έννοια του φανατισμού που φθάνει και σε ακρότητες; * Τι είναι και τι δεν είναι ο (Εθνο)Φυλετισμός * Πώς ο Εθνικισμός υποσκάπτει την καθολικότητα της Εκκλησίας * Οι Πατέρες της Εκκλησίας και ο σεβασμός στην επίγεια πατρίδα * Το μπούμερανγκ τού Εθνικισμού * Ορθοδοξία είναι αναίρεση τού Εθνικισμού και τού Φυλετισμού

Πώς η αίρεση τού Εθνικισμού τραυματίζει την Εκκλησιαστική ενότητα

Οι Ρώσοι στην Γεωργία και στην Ουκρανία

Tού Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου

 

Πηγή: Περιοδικό "Εκκλησιαστική Παρέμβαση" Τεύχος 276 Ιουλίου 2019.

Αναδημοσίευση από: http://www.parembasis.gr

 

Παρακολουθήσαμε πρόσφατα μια αντιρωσική έκρηξη στην Γεωργία και μάλιστα στην πρωτεύουσά της την Τιφλίδα.

 

Η χώρα αυτή είναι αρχαία ελληνική αποικία με ελληνική παράδοση και πολιτισμό και εκκλησιαστική ζωή από τους πρώτους αιώνες. Η πρώτη Εκκλησία τής Γεωργίας υπαγόταν στο Πατριαρχείο Αντιοχείας και έπειτα απέκτησε την αυτοκεφαλία της και την Πατριαρχική αξία και τιμή από το Οικουμενικό Πατραρχείο.

276 10Κατά την διάρκεια τής Σοβιετικής Ενώσεως η Γεωργία υπήχθη σε αυτήν και αργότερα και μετά την διάλυση τής Σοβιετικής Ενώσεως απέκτησε ιδιαίτερη κρατική οντότητα.

Το έτος 2008, μετά την απόσχιση τής Νότιας Οσετίας και τής Αμπχαζίας από την Γεωργία και την κατάληψή της από την Ρωσία έγινε ένας σύντομος πόλεμος, τον οποίον έχασε η Γεωργία και ταπεινώθηκε, με αποτέλεσμα να επιδεινωθή το μίσος τών Γεωργιανών εναντίον τών Ρώσων.

Στις περιοχές αυτές η εκκλησιαστική κατάσταση είναι χαώδης και διευθύνεται από την Εκκλησία τής Ρωσίας, μνημονεύεται η Εκκλησία τής Μόσχας και υπάρχουν μερικοί που μνημονεύουν τον Πατριάρχη Γεωργίας. Όλα αυτά αύξησαν το μίσος τών Γεωργιανών εναντίον τών Ρώσων στον λαό με απρόβλεπτες συνέπειες.

Πριν λίγες ημέρες έγιναν σοβαρά επεισόδια στην Γεωργία, με αφορμή την συνάντηση τής Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης τής Ορθοδοξίας στην Τιφλίδα, την πρωτεύουσα τής Γεωργίας.

Η Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης τής Ορθοδοξίας είναι ένας διεθνής πολιτικός (όχι θρησκευτικός) οργανισμός που αποτελείται από ορθοδόξους βουλευτές, οι οποίοι προέρχονται από όλες τις ορθόδοξες χώρες, με την απόφαση τών Κοινοβουλίων τους, και αντιμετωπίζουν διάφορα θρησκευτικά ζητήματα.

Οι συναντήσεις τής Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης τής Ορθοδοξίας γίνονται σε διάφορες χώρες, ακούγονται εισηγήσεις για διάφορα ζητήματα, τα οποία αντιμετωπίζονται από την πλευρά τής ορθοδόξου θεολογίας. Σε κάποια τέτοια συνάντηση είχα προσκληθή από την Διακοινοβουλευτική Συνέλευση τής Ορθοδοξίας, όταν συνεδρίαζε στο Βίλνιους τής Λιθουανίας, για να εισηγηθώ ένα θέμα για τον πόλεμο από ορθοδόξου πλευράς και γι' αυτό γνωρίζω τον τρόπο λειτουργίας του.

Με αφορμή την συνεδρίαση τής Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης τής Ορθοδοξίας στην Τιφλίδα συνέβησαν δραματικά επεισόδια την 21-6-2019 επειδή ο Πρόεδρός της Ρώσος Γαβρίλοφ κάθισε στην έδρα τού Προέδρου τής Γεωργιανής Βουλής για να διευθύνη τις εργασίες της. Τότε ο λαός που είδε το γεγονός αυτό από τα τηλεοπτικά κανάλια οργίσθηκε και προέβη σε βίαιες ενέργειες.

Βεβαίως, παρόμοια εκκλησιαστικά προβλήματα υπάρχουν και στις κατακτημένες από τους Ρώσους περιοχές τής Νότιας Οσετίας και τής Αμπχαζίας. Κάποιος ορθόδοξος από την Αμπχαζία πριν λίγο καιρό που είπε με παράπονο: «Εμάς στην Αμπχαζία κανείς δεν μάς σκέπτεται, που δεν ξέρουμε ποιόν να μνημονεύσουμε;».

Παραθέτω δύο κείμενα για το θέμα αυτό:

 

1. Άρθρο Καθημερινής

Στην συνέχεια θα παραθέσω το κείμενο τού Σταύρου Τζίμα, απεσταλμένου τής εφημερίδος Καθημερινή στην Τιφλίδα, το οποίο δημοσιεύθηκε στο φύλλο τής Κυριακής 23 Ιουνίου 2019, στο οποίο εκτίθεται όλη αυτή κατάσταση.

Και αυτό το κάνω για να διαπιστώση ο αναγνώστης το μίσος που υπάρχει στην Γεωργία καθώς και στην Ουκρανία, όπως λέγει ο αρθρογράφος προς το τέλος τού άρθρου του, εναντίον τών Ρώσων. Έτσι, θα γίνη αντιληπτό και γιατί υπάρχουν τα εκκλησιαστικά προβλήματα στην Ουκρανία.

«Η αντιρωσική έκρηξη και το παρασκήνιο

Η ελληνική πρωτοβουλία, καθ’ όλα ειρηνική, έπεσε σαν σπίθα στο συσσωρευμένο μίσος τών Γεωργιανών εναντίον τών Ρώσων «κατακτητών» και η πρωτεύουσα Τιφλίδα βυθίστηκε στη βία το βράδυ τής Πέμπτης, με τη φωτιά να απειλεί με ανάφλεξη τον Καύκασο. Η σύνοδος, στην πρωτεύουσα τής Γεωργίας, τής Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), που έχει έδρα της την Αθήνα, λειτούργησε ως δούρειος ίππος που έβαλε στη χώρα τον πλέον μισητό εχθρό, τους Ρώσους δηλαδή, και το αντιρωσικό «καζάνι» που βράζει μετά τον πόλεμο τού 2008 εξερράγη.

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκρούονταν όλη τη νύχτα στο κέντρο τής πρωτεύουσας με την αστυνομία μπροστά στο Κοινοβούλιο, το οποίο νωρίτερα είχαν καταλάβει, εξεδίωξαν τους Ρώσους βουλευτές και διέκοψαν τις εργασίες τής συνόδου, στην οποία έπαιρναν μέρος χριστιανοί ορθόδοξοι βουλευτές από 35 χώρες, ανάμεσά τους δύο Έλληνες και δύο Κύπριοι.

Η ρωσική αντιπροσωπεία φυγαδεύθηκε υπό ισχυρή αστυνομική προστασία και, καταδιωκόμενη στους δρόμους τής Τιφλίδας από φανατικούς εθνικιστές, έφθασε στο αεροδρόμιο απ’ όπου με πτήση τσάρτερ που πλήρωσε η κυβέρνηση τής Γεωργίας επέστρεψε στη Μόσχα. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν και την επόμενη ημέρα τροφοδοτώντας κλίμα πρωτοφανούς πολιτικής οξύτητας στη χώρα και περαιτέρω ένταση στις ούτως ή άλλως ανύπαρκτες σχέσεις με τη Μόσχα, με τα «σκάγια» να παίρνουν και την ελληνική πλευρά, η οποία είχε την ευθύνη τής οργάνωσης τής συνόδου. Η ατμόσφαιρα στη Γεωργία είχε αρχίσει να φορτίζεται εδώ και ημέρες, όταν έγινε γνωστό ότι καταφθάνουν Ρώσοι βουλευτές μαζί με την αντιπροσωπεία τής ΔΣΟ, και μέσω τού Διαδικτύου καλούνταν οι πολίτες να συμμετάσχουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά τής ρωσικής παρουσίας την Πέμπτη το απόγευμα μπροστά στο κτίριο τής Βουλής, όπου επρόκειτο να διεξαχθούν οι εργασίες. Όλα αυτά, βέβαια, ήταν γνωστά στη Διακοινοβουλευτική, που είχε εκφράσει με επιστολές της προς την κυβέρνηση τής Γεωργίας τις ανησυχίες της, πλην όμως λάμβανε διαβεβαιώσεις ότι οι Αρχές εγγυώνται την ομαλή διεξαγωγή τής συνόδου, και έδειξε να επαναπαύεται.

Εκείνο όμως που εξόργισε την κοινή γνώμη και προκάλεσε έκρηξη αντιρωσικών αισθημάτων στους πολίτες ήταν η παρουσία τού Ρώσου προέδρου τής ΔΣΟ Γαβρίλοφ στην καρέκλα τού προέδρου τής Βουλής, για να διευθύνει τις εργασίες. Στη θέα του –οι εργασίες μεταδίδονταν απευθείας από όλα τα τηλεοπτικά κανάλια– εκατοντάδες εθνικιστές, με επικεφαλής δέκα βουλευτές τής αντιπολίτευσης, εισέβαλαν βίαια στο κτίριο, κατέβασαν από το βήμα τον Γαβρίλοφ, κατέλαβαν τη Βουλή και πέταξαν έξω όλους τους συμμετέχοντες στη σύνοδο.

Η προσπάθεια που έγινε από ελληνικής πλευράς να συνεχιστούν οι εργασίες σε ξενοδοχείο δεν καρποφόρησαν, καθώς οι διαδηλωτές έσπευσαν να πολιορκήσουν το κτίριο και οι υπεύθυνοι τής επιχείρησης δήλωσαν πως έχουν εντολή από την κυβέρνηση να μην παραχωρήσουν την αίθουσα. Κατόπιν αυτού, αποφασίστηκε να ολοκληρωθεί πριν από την ώρα της η σύνοδος και πλέον το ενδιαφέρον στράφηκε στην ασφάλεια τών Ρώσων βουλευτών και τών συνοδών τους. Μια πρόταση τού γενικού γραμματέα τής ΔΣΟ, βουλευτή κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη, και τού συμβούλου κ. Κώστα Μυγδάλη να μεταφερθούν οι Ρώσοι για λόγους ασφαλείας στο κτίριο τής ελληνικής πρεσβείας –η Ρωσία δεν έχει διπλωματική αποστολή στη Γεωργία– απορρίφθηκε και κατόπιν εκδηλώθηκαν κινήσεις στο παρασκήνιο για τη φυγάδευσή τους.

Η αστυνομία οργάνωσε επιχείρηση εξόδου τών Ρώσων από το ξενοδοχείο και μεταφοράς τους στο αεροδρόμιο, με τους διαδηλωτές να καταδιώκουν στο κέντρο τής πόλης την αυτοκινητοπομπή πετώντας αυγά και άλλα αντικείμενα εναντίον τους. Με την αποχώρηση τών Ρώσων η ένταση μεταφέρθηκε μπροστά στο κτίριο τής Βουλής, αλλά και στο πολιτικό επίπεδο, με την κυβέρνηση να κατηγορεί την αντιπολίτευση ως οργανωτή τών επεισοδίων και εκείνη να ανταποδίδει καταγγέλλοντας ότι έφερε τους εχθρούς μέσα στη Βουλή αξιώνοντας παραιτήσεις.

Ο πρωθυπουργός Μαμούκα Μπαχτάτζε δήλωσε ότι κατανοεί τις αντιδράσεις τών πολιτών, ενώ ο πρόεδρος τού κυβερνώντος κόμματος Μαμούκ Μεντιναράντζε είπε ότι αποτελεί πρόκληση το να κάθεται στη θέση τού προέδρου τού Κοινοβουλίου Ρώσος αντιπρόσωπος και επέρριψε ευθύνες και στην ελληνική πλευρά. Ο κ. Μιχαηλίδης μιλώντας στην «Κ» (Καθημερινή) είπε ότι οι Γεωργιανοί ήταν απολύτως ενήμεροι για την παρουσία Ρώσου στο προεδρείο. «Αντιλαμβανόμαστε την ευαισθησία τους, εμείς όμως είμαστε διεθνής οργανισμός, ήρθαμε να τιμήσουμε τη χώρα και εισπράξαμε βαθιά προσβολή», τόνισε. «Θα ενημερώσουμε όλους τους αρμοδίους διεθνώς».

Στην Αθήνα, το ελληνικό ΥΠΕΞ προέβη σε διάβημα προς τον πρεσβευτή τής Γεωργίας ζητώντας εγγυήσεις ασφάλειας για τους Έλληνες πολίτες που συμμετείχαν στην αντιπροσωπεία, και στη Μόσχα ο πρόεδρος τής Δούμας Βολοντίν δήλωσε πως η συμπεριφορά τών Γεωργιανών δεν ήταν μόνον προσβλητική για τους Ρώσους αλλά για όλη τη ΔΣΟ.

Παρότι 1,5 εκατομμύριο Γεωργιανοί εργάζονται ως μετανάστες στη Ρωσία και άλλοι τόσοι Ρώσοι επισκέπτονται τα εδάφη της ως τουρίστες κάθε χρόνο, στην πατρίδα τού Ιωσήφ Στάλιν τα αντιρωσικά αισθήματα είναι, για λόγους που χάνονται στην Ιστορία, έντονα και χειροτέρευσαν το 2008, όταν οι δύο χώρες ενεπλάκησαν σε πόλεμο. Αιτία, τότε, ήταν η υποβοηθούμενη με όπλα και πολιτική υποστήριξη απόσχιση δύο σημαντικών περιοχών, τής Αμπχαζίας και τής Νότιας Οσετίας, τις οποίες η Γεωργία θεωρεί δικά της εδάφη. Ο στρατός τής Γεωργίας επενέβη για να αποτρέψει τον ακρωτηριασμό τής εδαφικής ακεραιότητας τής χώρας, προκαλώντας την αντίδραση τής Μόσχας, που εισέβαλε με τάνκς στη Γεωργία. Ήταν λίγους μήνες μετά τη σύνοδο τού Βουκουρεστίου το 2008, όπου οι ηγέτες τού ΝΑΤΟ απηύθυναν πρόσκληση ένταξης στη συμμαχία τής Γεωργίας και τής Ουκρανίας. Η σειρά τής τελευταίας να υποστεί τις συνέπειες από την επιχειρούμενη πρόσδεσή της στο δυτικό άρμα θα έρθει αργότερα με την αρπαγή τής Κριμαίας. Και στις δύο αυτές χώρες ξεχειλίζει το μίσος εναντίον τής Ρωσίας» (Καθημερινή, 23-6-2019).

 

2. Ενδιαφέρον κείμενο

Η αντίδραση αυτή που είδαμε προηγουμένως δεν παρουσιάσθηκε μόνον μία μέρα, αλλά ήταν συνεχόμενη. Γι' αυτό θα παραθέσω και ένα άλλο κείμενο από τα Πρακτορεία ΑΠΕ-ΜΠΕ, Sputnik, dpa AFP, τα οποία δημοσιοποιούν νεώτερες πληροφορίες γύρω από την κατάσταση στην Γεωργία.

«Γεωργία: Νέες διαδηλώσεις με αίτημα πρόωρες εκλογές-Αναστέλλει η Ρωσία τις πτήσεις προς τη χώρα (22 Ιουνίου 2019).

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν ξανά στους δρόμους τής Τιφλίδας στη Γεωργία χθες Παρασκευή το βράδυ ζητώντας τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, την επομένη τών βίαιων επεισοδίων που ξέσπασαν με αφορμή την ομιλία Ρώσου βουλευτή από το βήμα τού γεωργιανού κοινοβουλίου, κάτι που οδήγησε και στην παραίτηση τού προέδρου τής Βουλής και μέλους τού κυβερνώντος κόμματος, Ιρακλί Κομπαχίτζε.

Ο Κομπαχίτζε παραιτήθηκε σε ένδειξη τού «υψηλού επιπέδου ευθύνης» και όχι επειδή υποχώρησε «στα ανεύθυνα αιτήματα τών αντιπολιτευόμενων κομμάτων», δήλωσε ο γενικός γραμματέας τού κυβερνώντος κόμματος, Χάχα Καλάτζε.

Οι χθεσινές διαδηλώσεις διεξήχθησαν με ηρεμία σε αντίθεση με αυτές τής Πέμπτης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περίπου 10.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους και χθες. Κάποιοι είχαν καλυμμένο το ένα τους μάτι σε ένδειξη υποστήριξης προς τους διαδηλωτές που έχασαν το μάτι τους στη διάρκεια τών επεισοδίων που ξέσπασαν στις κινητοποιήσεις τής Πέμπτης με την αστυνομία και ζητούσαν την αποχώρηση τού ολιγάρχη Μπιντζίνα Ιβανισβίλι που παρουσιάζεται ως ο πραγματικός ισχυρός άνδρας τής Γεωργίας.

Οι επικεφαλής τής αντιπολίτευσης ζήτησαν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και την παραίτηση τού υπουργού Εσωτερικών Γκιόρκι Γκαχαρία, τον οποίο θεωρούν υπεύθυνο για τη σκληρή στάση τής αστυνομίας απέναντι στους διαδηλωτές.

Την ώρα που το πλήθος προσπάθησε να εισβάλει στο κοινοβούλιο ξέσπασαν συγκρούσεις με την αστυνομία, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 240 άνθρωποι, εκ τών οποίων 80 αστυνομικοί, και να συλληφθούν 305.

Οι διαδηλώσεις αυτές μετατράπηκαν γρήγορα σε πιο γενικευμένο κίνημα κατά τής κυριαρχίας στη χώρα τού «Γεωργιανού Ονείρου», το οποίο ίδρυσε ο Ιβανισβίλι.

Σε βίντεο που ανήρτησε στο Facebook ο πρώην πρόεδρος τής Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι κάλεσε τους υποστηρικτές του «να βγούν στον δρόμο» και ζήτησε το τέλος «τού καθεστώτος» τού δισεκατομμυριούχου Ιβανισβίλι.

Από την πλευρά του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατήγγειλε τη χρήση βίας εναντίον ενός «μη βίαιου» πλήθους, ενώ η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε να διενεργηθεί «σοβαρή έρευνα» για τη «σκληρή» απάντησε τών δυνάμεων ασφαλείας. Η ΜΚΟ κατέγραψε 31 δημοσιογράφους μεταξύ τών τραυματιών.

Η Aeroflot δεν θα πετάει προς την Γεωργία από την 8η Ιουλίου.

Ο εκπρόσωπος τού Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατήγγειλε «μια ρωσοφοβική πρόκληση» και ανακοίνωσε την απόφαση τού προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την αναστολή τών πτήσεων τών ρωσικών εταιριών μετά τις ταραχές.

Η ρωσική αεροπορική εταιρία Aeroflot θα σταματήσει τις πτήσεις της προς την Γεωργία από την 8η Ιουλίου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα έχουν επιστρέψει όσοι ταξιδεύουν στην Γεωργία.

Παράλληλα, έχει δοθεί οδηγία προς τα ρωσικά ταξιδιωτικά γραφεία να μην προωθούν ταξιδιωτικά πακέτα προς την Γεωργία για την περίοδο ισχύος τής ταξιδιωτικής απαγόρευσης.

Η Ρωσική Ένωση Ταξιδιωτικών Πρακτόρων γνωστοποίησε ότι την περίοδο αυτή, 5.000-7.000 Ρώσοι τουρίστες ταξιδεύουν στην Γεωργία στο πλαίσιο ταξιδιωτικών πακέτων, που έχουν οργανωθεί από τουριστικά γραφεία, ενώ τριπλάσιος αριθμός Ρώσων πολιτών ταξιδεύουν από μόνοι τους.

Η ρωσική επιρροή στη Γεωργία παραμένει ένα πολιτικά ευαίσθητο θέμα. Η μικρή χώρα, σύμμαχος τών ΗΠΑ, διεξήγαγε και έχασε το 2008 έναν σύντομο πόλεμο εναντίον τής Ρωσίας μετά την ανακοίνωση τής απόσχισης τής Νότιας Οσετίας και τής Αμπχαζίας.

Οι δύο χώρες δεν έχουν έκτοτε διπλωματικούς δεσμούς και η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία δύο περιφερειών τής Γεωργίας που αποσχίσθηκαν, τής Νότιας Οσετίας και τής Αμπχαζίας, όπου σταθμεύουν τώρα ρωσικά στρατεύματα (Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Sputnik, dpa, AFP)».

*

Δεν γνωρίζουμε την εξέλιξη τού θέματος αυτού. Δημοσίευσα όμως τα δύο αυτά κείμενα για να δη κανείς την ψυχολογική κατάσταση τών Γεωργιανών, αλλά κατ' επέκταση και τών ορθοδόξων Ουκρανών, οι οποίοι έχουν παρόμοια προβλήματα με την Κριμαία και με τις Ανατολικές περιοχές τής Ουκρανίας.

Και αυτά είναι σημαντικό να τα γνωρίζουμε, για να συνεκτιμήσουμε και την κατάσταση που υπάρχει στην Ουκρανία.

Δημιουργία αρχείου: 12-8-2019.

Τελευταία μορφοποίηση: 12-8-2019.

ΕΠΑΝΩ