Ελληνικός Παρατηρητής τής Σκοπιάς

Φραγμός στην εκμετάλλευση της απειρίας των άλλων

Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Ερωτήσεις για την οργάνωση τής Σκοπιάς

Γιατί οι Μάρτυρες τού Ιεχωβά πιστεύουν ότι έχουν την αληθινή θρησκεία; 1ο Μέρος * Η "εκκλησία" τών ποσοστών * Είναι οι Μάρτυρες τού Ιεχωβά "οι καλύτεροι άνθρωποι"; * To ότι έγινα "καλύτερος άνθρωπος", δεν είναι απόδειξη ότι είμαι στη σωστή θρησκεία; * Η καθαρότητα τής Εκκλησίας

2ο Μέρος

Γιατί οι Μάρτυρες τού Ιεχωβά πιστεύουν ότι έχουν την αληθινή θρησκεία;

Μια εικονική συζήτηση, που διεισδύει στη "λογική" τών Μαρτύρων τού Ιεχωβά και ανατρέπει τα αστήρικτα δεδομένα τους

 

 

Όταν έγραφα το πρώτο μέρος αυτής τής σειράς άρθρων, γνώριζα μεν ότι ο διάλογος αυτός που κατέγραφα ήταν εικονικός, και παρ' όλα αυτά ρεαλιστικός, αλλά δεν περίμενα ότι τόσο γρήγορα θα επιβεβαιωνόταν και στην πραγματικότητα!

Πράγματι, αναγνώστης μας, μας πληροφόρησε ότι την ίδια εκείνη εβδομάδα χρησιμοποίησε τον διάλογο αυτό αυτούσιο σε συζήτηση με Μάρτυρα τού Ιεχωβά, και ότι εξεπλάγη από το ότι οι απαντήσεις τού Μάρτυρα ήταν ακριβώς οι ίδιες που προέβλεπε ο παρών διάλογος! Σε σημείο που αναρωτήθηκε αν ο Μάρτυρας διάβαζε και αυτός το ίδιο κείμενο για να απαντήσει! (Με μόνη διαφορά το ότι ο Μάρτυρας εκείνος, απέφυγε με κάθε τρόπο την αναφορά στο 1914, μια και ήδη ο αναγνώστης μας, σε προηγούμενες συναντήσεις τους, τού είχε αποδείξει ότι η ημερομηνία αυτή είναι λάθος, κάτι που άφηνε τον Μάρτυρα χωρίς καμία στήριξη στο βασικό ερώτημα τού άρθρου).

Έχοντας λοιπόν αυτό το πρώτο δείγμα ακρίβειας από τη χρήση τού πρώτου μέρους, θα συνεχίσω τον εικονικό αυτό διάλογο σε ένα δεύτερο μέρος, στον οποίο υποτίθεται ότι ο Ορθόδοξος Χριστιανός ξανα-συναντάει τον ίδιο Μάρτυρα, όταν πλέον ο Μάρτυρας έχει διαβάσει τις αποδείξεις εναντίον τού 1914 προσεκτικά, και έχει πεισθεί για το λάθος τού 1914. (Αυτό είναι κάτι που ελάχιστοι Μάρτυρες τού Ιεχωβά θα τολμήσουν να παραδεχθούν, ακόμα και αν πράγματι έχουν πεισθεί!) Επειδή όμως η συζήτηση αυτή προϋποθέτει έναν ΤΙΜΙΟ και ΛΟΓΙΚΟ άνθρωπο στη θέση τού Μάρτυρα, εδώ θα λάβουμε υπ' όψιν μας αυτή ακριβώς την σπάνια μεν, αλλά επίσης υπαρκτή περίπτωση. (Μια περίπτωση σπάνια, αλλά πράγματι αληθινή, όπως αρκετοί γνωστοί μου, αλλά κι εγώ ο ίδιος κάποτε τόλμησα να παραδεχθώ το ίδιο λάθος που με οδήγησε έξω από τη σέκτα τής Σκοπιάς). Πάντα με βάση λοιπόν τις απαντήσεις ενός ΤΙΜΙΟΥ Μάρτυρα, που αφήνει να τον κατευθύνει η λογική και η αγάπη του για την αλήθεια, και όχι απλώς για μια οργάνωση, συνεχίζω την εικονική συζήτηση σε αυτό το δεύτερο μέρος.

 

1. Ψυχολογικές αγκυλώσεις αποδοχής τού δογματικού λάθους

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Καλημέρα φίλε μου!

Ορθόδοξος: Καλημέρα! Χαίρομαι που σε ξαναβλέπω, και κυρίως που αποδεικνύεις με την παρουσία σου ότι όσα έλεγες για την αγάπη σου για την αλήθεια τα πίστευες! Ελπίζω να μελέτησες αυτά που σου έδωσα.

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Πράγματι τα μελέτησα. Και μάλιστα πολύ προσεκτικά, γι' αυτό και άργησα να σε συναντήσω.

Ορθόδοξος: Λοιπόν; Πείσθηκες ότι οι αποδείξεις εναντίον τού 607 π.Χ., ως ημερομηνία καταστροφής τής Ιερουσαλήμ, και κατά συνέπειαν τού 1914, είναι επαρκείς για να απορρίψεις αυτό το δόγμα;

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Η αλήθεια είναι ότι δεν βρήκα κανένα επιχείρημα για να μπορέσω να απαντήσω σοβαρά στα στοιχεία που μου έδωσες, όσο και αν προσπάθησα. Και πράγματι, ούτε οι εκδόσεις τής οργάνωσης βρήκα να απαντούν στα συγκεκριμένα επιχειρήματα. Παρ' όλα αυτά, κρατάω μια επιφύλαξη για το ότι ίσως κάτι να μου διαφεύγει. Γνωρίζω αυτή την οργάνωση πολλά χρόνια, και την εμπιστεύομαι. Και δεν μπορώ να πω ότι τη βγάζω λάθος έτσι απλά και αβασάνιστα, για μια απλή χρονολογία, έστω και αν είναι πράγματι εσφαλμένη.

Ορθόδοξος: Μια "απλή" χρονολογία όμως, πάνω στην οποία στηρίζει η οργάνωση τον ισχυρισμό της ότι αποτελεί την οργάνωση τού Θεού! Ο οποίος είναι με τη σειρά του ένας ισχυρισμός που όπως είδες, όχι μόνο δεν στηρίζεται σε καμία απόδειξη, αλλά έρχεται σε αντίθεση με τις αποδείξεις! Και έχουμε μία οργάνωση που στηρίζεται σε αυτό τον ισχυρισμό, και έναν ισχυρισμό που στηρίζεται απλώς πάνω στο λόγο μιας οργάνωσης, που λέει ότι είναι τού Θεού! Δηλαδή έχουμε έναν κυκλικό συλλογισμό, όπου και τα δύο μέρη του στηρίζονται αποκλειστικά το ένα πάνω στο άλλο!

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Δεν θα έλεγα "αποκλειστικά το ένα πάνω στο άλλο". Αν θυμάσαι, την προηγούμενη φορά σου ανέφερα και 7 λόγους για τους οποίους πιστεύω ότι αυτή είναι η οργάνωση τού Θεού, τους οποίους δεν αναλύσαμε.

Ορθόδοξος: Εγώ το θυμάμαι. Να σου θυμίσω όμως και ότι οι μισοί από αυτούς, όπως σου υπέδειξα, καταρρίπτονται άμεσα αν είναι λάθος το 1914, και παράλληλα οι υπόλοιποι σου είπα ότι είναι χαρακτηριστικά που υποδεικνύουν για τους εαυτούς τους, και άλλες θρησκείες! Και ακόμα, σου υπέδειξα, ότι χωρίς το 1914, κάθε αναφορά σε "μία αληθινή θρησκεία", (πάντα με τις προϋποθέσεις τής οργάνωσης), είναι άτοπη.

Παρ' όλα αυτά, όπως σου είχα υποσχεθεί, σε αυτή τη συζήτηση θα αναλύσουμε περισσότερο τους λόγους που μου ανέφερες, στο φως τών στοιχείων που έχεις πλέον στα χέρια σου για το 1914.

Πριν όμως τα αναλύσουμε, θα ήθελα να σε ρωτήσω: Ρώτησες για τα στοιχεία αυτά που σου έδωσα κάποιον άλλο Μάρτυρα τού Ιεχωβά, όταν είδες ότι δεν έβρισκες απαντήσεις;

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Όχι.

Ορθόδοξος: Γιατί; Δεν σκέφθηκες ότι μπορεί κάποιος να σου έδειχνε κάτι που αγνοείς;

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Δεν χρειάσθηκε. Έχουμε επαρκή ευρετήρια τής οργάνωσης που μπορούμε να βρίσκουμε εκεί κάθε λέξη ή εδάφιο για το οποίο θέλουμε να μάθουμε, από τα ίδια τα έντυπα τής οργάνωσης.

Ορθόδοξος: Μόνο γι' αυτό; Και δεν μοιράσθηκες με κάποιον άλλο τις απορίες σου; Ας πούμε, δεν πλησίασες κάποιον πρεσβύτερο να τον ρωτήσεις αν κάτι σου διαφεύγει;

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Κοίτα, δεν θα ήθελα να νομίσει κάποιος ότι αμφισβητώ την Οργάνωση, ή να τον σκανδαλίσω. Και αφού είχα πλήρεις πληροφορίες από τα Ίντεξ τής οργάνωσης, δεν το θεώρησα απαραίτητο.

Ορθόδοξος: Χαίρομαι που είσαι ειλικρινής. Γιατί γνωρίζω καλά ότι υπάρχει πάντα εκεί ο κίνδυνος να στοχοποιηθεί κάποιος, αν κάνει "δύσκολες ερωτήσεις" στην οργάνωση.

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Κοίτα, δεν εννοούσα...

Ορθόδοξος: Άσε, δεν χρειάζεται να μου εξηγήσεις. Δεν χρειάζεται να απαντήσεις τίποτα. Απλώς σκέψου αυτό το πράγμα που θα σου πω: Πώς είναι δυνατόν κάποιος στην "οργάνωση τού Θεού", να φοβάται να κάνει δύσκολες ερωτήσεις; Πού είναι η αγάπη τού Αγίου Πνεύματος και η ελευθερία Του; Αυτό μόνο για να το σκεφθείς. Δεν χρειάζεται να μου πεις τίποτα επ' αυτού, και δεν το συνεχίζω.

Ας μπούμε τώρα στους 7 λόγους που μου ανέφερες, ως κριτήρια τής αληθινής θρησκείας, και ας τους αναλύσουμε προσεκτικά:

 

2. Οι 7 βασικές προϋποθέσεις περί "αληθινής οργάνωσης"

Ορθόδοξος: Έχω καταγράψει εδώ τους 7 λόγους που μου ανέφερες, για τους οποίους πιστεύεις ότι βρίσκεσαι στην οργάνωση τού Θεού. Τους επαναλαμβάνω για να τους θυμηθούμε. Μου είχες πει:

"α) είμαστε η μοναδική οργάνωση στον κόσμο, που μπορεί να αποδείξει όλα όσα πιστεύει μέσα από την Αγία Γραφή. Επίσης,

β) ξεχωρίζουμε από τις άλλες θρησκείες για την ποιότητα τών ανθρώπων μας. Γιατί έχουμε τόση καθαρότητα στην οργάνωσή μας, που δεν θα βρεις πουθενά αλλού. Αυτές είναι οι δύο βασικές αποδείξεις.

γ) Είμαστε η μοναδική οργάνωση που ονομάζεται με το όνομα τού Θεού "Ιεχωβά", όταν όλες οι άλλες το αποκρύπτουν.

δ) Είμαστε η μοναδική οργάνωση που αν μελετήσεις την Αγία Γραφή, θα διαπιστώσεις ότι εκπληρώνουμε με ακρίβεια ένα σωρό προφητείες που δόθηκαν για εμάς από τον Ιησού Χριστό αλλά και από τους αρχαιότερους προφήτες,

ε) αλλά και είμαστε αυτοί που εκπληρώνουμε το χωρίο Ματθαίος 24/κδ: 14, το οποίο προφήτευσε ότι πριν έλθει το τέλος, θα γινόταν παγκοσμίως ένα τέτοιο κήρυγμα, σαν αυτό που κάνουμε σήμερα μόνο εμείς στον κόσμο.

στ) Και ακόμα είμαστε και η μοναδική θρησκεία που διακρατεί παγκοσμίως ουδετερότητα και απέχει από το δαιμονοκρατούμενο παγκόσμιο σύστημα, αμέτοχοι στους πολέμους και στα πολιτικά εγκλήματα που γίνονται σήμερα στον κόσμο.

ζ). Και τέλος, είμαστε οι μοναδικοί που αντιληφθήκαμε την αόρατη Β΄ Παρουσία τού Χριστού το 1914, και που από τότε κηρύττουμε μόνο εμείς αυτή την αλήθεια παγκοσμίως, για τον Βασιλέα Χριστό και τους σκοπούς του."

Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε από τον πρώτο λόγο, μαζί όμως με τον 4ο και τον 7ο, γιατί αυτοί οι τρεις "πάνε πακέτο".

 

3. 1914 και ερμηνεία τής Αγίας Γραφής

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Σε ακούω!

Ορθόδοξος: Η διατύπωσή σου στο πρώτο σου επιχείρημα ήταν η εξής: "είμαστε η μοναδική οργάνωση στον κόσμο, που μπορεί να αποδείξει όλα όσα πιστεύει μέσα από την Αγία Γραφή". Πιστεύεις ότι αυτό είναι αληθινό, αν λάβουμε υπ' όψιν τα όσα μελέτησες για το 607 και το 1914;

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Εντάξει, ίσως όχι "όλα όσα πιστεύει", αλλά "τα περισσότερα"! Γιατί μπορεί να μην μπορώ να αποδείξω το 1914 από την Αγία Γραφή, αλλά έχουμε ενδείξεις για αυτό το σημαντικό γεγονός τής Αόρατης Β΄ Παρουσίας τού Χριστού, από τα γεγονότα που παρατηρούμε γύρω μας, και που καταγράφει η ιστορία από τότε. Γιατί από τότε έχουμε πρωτοφανείς φυσικές καταστροφές, πολέμους, και ένα σωρό άλλα χαρακτηριστικά ενός σύνθετου σημείου, βάσει τού οποίου ο Κύριος είπε στον Ματθαίο 24/κδ, ότι όταν θα τα δούμε, βρισκόμαστε στο τέλος. Ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία δεν είχαμε μια τόσο σκοτεινή περίοδο, όσο ο 20ός αιώνας. Και αυτό δείχνει ότι ο Χριστός έγινε Βασιλιάς τότε, και έριξε τον Σατανά στη γη, ο οποίος προκάλεσε όλα αυτά τα δεινά.

Ορθόδοξος: Ήμουν σίγουρος ότι θα το ανέφερες αυτό, γι' αυτό και σου έχω έτοιμα εδώ κατ' αρχήν κάποια ιστορικά ντοκουμέντα, που λυπάμαι, αλλά αποδεικνύουν εντελώς διαφορετικά πράγματα! Ρίξε μια ματιά εδώ στην οθόνη τού υπολογιστή, στο αρχείο που σου έχω ετοιμάσει, και θα δεις ότι ο χειρότερος και σκοτεινότερος αιώνας που έχει καταγράψει η ιστορία, ΔΕΝ είναι ο 20ός, αλλά αντιθέτως ο 14ος! Μάλιστα, επειδή ακριβώς ο 20ός υπήρξε ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ αιώνας τής ιστορίας, γι' αυτό έχουμε και την πληθυσμιακή έκρηξη, λόγω μειωμένων θανάτων, συγκριτικά με προηγούμενους αιώνες! Ρίξε σε παρακαλώ μια ματιά ΕΔΩ.

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: ... Ναι, όμως πώς μπορείς να μου αποδείξεις ότι αυτά εκεί είναι αληθινά;

Ορθόδοξος: Θα σου δώσω τη μελέτη αυτή, (και μάλιστα θα σου δώσω σε φωτοτυπίες και περισσότερα στοιχεία, γιατί αυτή είναι μια μικρή περίληψη), και έχεις στη διάθεσή σου όλο το χρόνο να  τα διασταυρώσεις από Εγκυκλοπαίδειες και από αναζητήσεις στο Ίντερνετ. Στη μελέτη αυτή, όπως και στη μελέτη την εκτενέστερη που θα σου δώσω, υπάρχει πλήρης βιβλιογραφία, την οποία δεν μπορείς να αρνηθείς.

Από την άλλη μεριά όμως, σκέψου, πόσο εύκολα αποδέχθηκες τα όσα μου είπες στην αρχή για τον 20ό αιώνα, και με πόση εμπιστοσύνη τα δέχθηκες, απλώς επειδή σου τα είπε μια οργάνωση που ισχυρίζεται ότι είναι η οργάνωση τού Θεού! Φαντάζομαι ότι εκεί δεν έδειξες την ίδια δυσπιστία! Γιατί άραγε; Δεν νομίζεις ότι πρέπει να αρχίσεις να μετράς τις αποδείξεις με τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά; Και ή να δείχνεις σε όλα την ίδια ευπιστία, ή σε όλα την ίδια δυσπιστία; Γιατί αν αποδέχεσαι απρόσεκτα όσα σου λέει μια οργάνωση, ενώ δυσπιστείς σε κάθε τι άλλο, λογικό είναι να καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι αυτή είναι "η οργάνωση τού Θεού", αφού δεν την ελέγχεις ποτέ περί αξιοπιστίας!

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Κοίτα, την οργάνωση αυτή τη γνωρίζω χρόνια όπως σου είπα, και την εμπιστεύομαι, και ξέρω ότι όσα λέει είναι αλήθεια!

Ορθόδοξος: Τι είδες από τις ιστορικές και αγιογραφικές αποδείξεις που μελέτησες για το 1914; Είναι αλήθεια;

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Ε, ίσως να κάνει και κάποια λάθη!

Ορθόδοξος: Τι γνωρίζεις από την ιστορία τής οργάνωσης; Πίστευε ή όχι κάποτε, ότι η Β΄ Παρουσία τού Χριστού έγινε το 1874; Ότι το 1914 θα γίνει ΤΟ ΤΕΛΟΣ και όχι η Β΄ Παρουσία, ότι ΟΛΟΙ οι Χριστιανοί θα πάνε στον ουρανό, και πολλά άλλα που σήμερα τα έχει αλλάξει;

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Ε, ναι. Αλλά τότε ήταν στην αρχή! Αυτά σήμερα τα έχει ξεκαθαρίσει.

Ορθόδοξος: Θα θυμάσαι ότι ο Ρώσσελ ερμήνευε την Αγία Γραφή ήδη από το 1870. Και ότι το δόγμα περί "επίγειου Πολλού Όχλου", εμφανίσθηκε το 1935. Πόσα χρόνια είναι αυτά; Δεν είναι 65 χρόνια; Είναι άραγε αυτά αρχή;

Αλλά για να μη μου πεις ότι είναι και αυτά πολύ παλιά, θα σου θυμίσω και πολύ νεότερες αλλαγές. Τι έχεις να πεις για το δόγμα περί τής γενιάς τού 1914; Φαντάζομαι ότι θα θυμάσαι πόσες φορές έχει αλλάξει αυτό το δόγμα! Επίσης φαντάζομαι ότι θυμάσαι ότι έχει αλλάξει 3 φορές στα τελευταία χρόνια. Θυμάσαι πότε έγινε η τελευταία αλλαγή του;

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Ναι, τον Απρίλιο τού 2010.

Ορθόδοξος: Είναι αυτή η αλλαγή τόσο παλιά; Μήπως μπορείς να μου εγγυηθείς, ότι σε λίγους μήνες, κάτι από αυτά που σήμερα κηρύττεις ως λόγο τού Θεού και ως έργο σωτηρίας, δεν θα αλλάξουν σε λίγους μήνες ως  "νέο φως" από την "οργάνωση τού Θεού";

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Η αλήθεια είναι ότι είναι πιθανό να γίνει κάποια αλλαγή.

Ορθόδοξος: Εγώ θα έλεγα, όχι "πιθανό", αλλά σίγουρο! (Αν λάβουμε υπ' όψιν τη συχνότητα τών αλλαγών τής οργάνωσης). Κάνω λάθος;

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Όχι, δεν κάνεις λάθος. Αλλά "η οδός τών δικαίων είναι ως το λαμπρό φως..."

Ορθόδοξος: Γνωρίζω τι λέει η οργάνωση για το "νέο φως", και αν θέλεις κάποια στιγμή θα το συζητήσουμε εκτενώς, για να δεις και σ' αυτό το θέμα, πόσο κακή είναι η εφαρμογή που κάνει στο εν λόγω χωρίο. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας, γι' αυτό ας μη σταθούμε εδώ. Το θέμα μας είναι: "μπορείς να εμπιστευθείς στην οργάνωση αυτή, ότι αυτά που σου διδάσκει σήμερα, θα συνεχίσει να σου τα διδάσκει και σε λίγα χρόνια;" Σε παρακαλώ απάντησέ μου ειλικρινά και με το χέρι στην καρδιά!

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Όχι, δεν είμαι σίγουρος.

Ορθόδοξος: Και όταν κάτι η οργάνωση το αλλάζει, ενώ πριν το πίστευε ως "αλήθεια", δεν σημαίνει αυτό ότι πλέον το θεωρεί "λάθος", ή "ψέμα";

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Είναι "παλιά αλήθεια".

Ορθόδοξος: Συγνώμη, σκέψου λίγο αυτό που είπες. Το θεωρείς σωστό και λογικό; Υπάρχει "παλιά αλήθεια" που να αντιτίθεται στην "παρούσα αλήθεια" (όπως το λέτε στη Σκοπιά), ή υπάρχει "αλήθεια και ψέμα";

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Όντως, έτσι είναι. Αλήθεια και ψέμα. Αλλά προτιμώ να το λέω: "σωστό και λάθος".

Ορθόδοξος: Άρα, όταν μου είπες: "εμπιστεύομαι αυτή την οργάνωση γιατί μου λέει πάντα αλήθεια", είναι κάτι που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, όσον αφορά την αληθινότητα τών δογμάτων τής Αγίας Γραφής;

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Εντάξει, υπερέβαλα λίγο. Αλλά τουλάχιστον είναι ειλικρινής σε όσα λέει. Δεν κάνει εσκεμμένα λάθη. Αυτό εννοούσα.

Ορθόδοξος: Βεβαίως το "εσκεμμένα" ή όχι, είναι κάτι που θα το συζητήσουμε στον καιρό του. Αλλά έστω και "ακούσια" αν τα θεωρήσουμε. Το ερώτημα είναι: "Μπορείς να εμπιστευθείς σε αυτή την οργάνωση, με βάση τις διαρκείς αλλαγές τής ιστορίας της, ότι τα δόγματα που σου διδάσκει σήμερα είναι σωστά;"

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Στα ΒΑΣΙΚΑ της δόγματα, ναι. Αυτά δεν τα αλλάζει. Σε λεπτομέρειες όμως, θα μπορούσε να κάνει λάθη.

Ορθόδοξος: Το δόγμα τής άορατης Β΄ Παρουσίας τού 1914, είναι κατά τη γνώμη σου "βασικό"  δόγμα, ή "λεπτομέρεια";

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Ωχ! Κατάλαβα τι πας να κάνεις. Αν σου απαντήσω: "βασικό", θα μου πεις: "τότε γιατί το άλλαξε τόσες φορές;" Αν πάλι σου απαντήσω: "λεπτομέρεια", θα με ρωτήσεις: "Τότε γιατί αρνείσαι να δεχθείς ότι μπορεί όλα αυτά που σου διδάσκει γι' αυτό να είναι λάθος;".

Ορθόδοξος: Λοιπόν; Τι απαντάς;

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Εντάξει, κατάλαβα. Ας δεχθώ λοιπόν ότι τα στοιχεία που μου δίνεις για τα δεινά της ιστορίας είναι σωστά, και ότι πράγματι δεν έχουμε σύνθετο σημείο, και ότι αυτό είναι κάτι που η οργάνωση θα μας το αποκαλύψει κάποια στιγμή στο μέλλον, σε κάποιο "νέο φως". Έχεις κάτι άλλο επ' αυτού, ή να πάμε στο επόμενο χαρακτηριστικό τής αληθινής θρησκείας που σου ανέφερα;

Ορθόδοξος: Έχω κάτι ακόμα. Μου ανέφερες το 24/κβ: κεφάλαιο τού Ματθαίου, ότι  δήθεν εκεί αναφέρεται, πως υπάρχει δήθεν ένα "σύνθετο σημείο τού τέλους". Πάρε σε παρακαλώ την μελέτη αυτή, και μελέτησέ τη στο σπίτι σου. Θα διαπιστώσεις, ότι όχι μόνο ο Ματθαίος ΔΕΝ ΛΕΕΙ κάτι τέτοιο, αλλά ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, λέει ότι "όταν θα τα δείτε αυτά, είναι ΑΡΧΗ οδύνων, μη ταραχθείτε, γιατί δεν είναι ακόμα το τέλος!"

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Το θυμάμαι το εδάφιο, ότι κάπως έτσι είναι γραμμένο, θα τα μελετήσω και θα σου πω. Αλλά είναι προφανώς θέμα ερμηνείας. Κάθε θρησκεία ερμηνεύει διαφορετικά την Αγία Γραφή.

Ορθόδοξος: Αν και σε αυτό θα διαφωνήσω, (γιατί υπάρχουν εδάφια ΜΟΝΟΣΗΜΑΝΤΑ, που δεν ερμηνεύονται παρά με έναν τρόπο μόνο), ακόμα και αν δεχθώ αυτό που μόλις τώρα μου είπες, ότι δηλαδή: "κάθε θρησκεία ερμηνεύει διαφορετικά την Αγία Γραφή", αυτό απλώς ακυρώνει από μόνο του, το επιχείρημά σου το πρώτο, που είπες: "είμαστε η μοναδική οργάνωση στον κόσμο, που μπορεί να αποδείξει όλα όσα πιστεύει μέσα από την Αγία Γραφή"! Είτε λοιπόν μπορείτε να αποδείξετε αυτά που πιστεύετε στην Αγία Γραφή, είτε είναι θέμα ερμηνείας, και ο καθένας επιλέγει την ερμηνεία τής θρησκείας του! Δεν υπάρχει τρίτη περίπτωση. Διαφωνείς;

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Όχι, δεν διαφωνώ.

Ορθόδοξος: Άρα, με δεδομένο το ότι δεν μπορείς να αποδείξεις από την Αγία Γραφή το 1914, το σύνθετο σημείο, και ένα σωρό άλλα πράγματα, (όπως κάθε άλλη θρησκεία), αλλά μόνο μέρος τών δογμάτων τής θρησκείας σου, (όπως κάθε άλλη θρησκεία), δεν συμφωνείς ότι ακυρώνει το πρώτο σου επιχείρημα, το οποίο έθεσες ως μία από τις βασικές αποδείξεις περί αληθινής θρησκείας;

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Ναι, πράγματι. Υπάρχουν όμως και άλλα...

Ορθόδοξος: Δεν τελειώσαμε, είπαμε ότι μαζί με αυτό το επιχείρημα, "πάνε πακέτο" και άλλα δύο από τα 7 που μου είπες, τα εξής: "είμαστε οι μοναδικοί που αντιληφθήκαμε την αόρατη Β΄ Παρουσία τού Χριστού το 1914, και που από τότε κηρύττουμε μόνο εμείς αυτή την αλήθεια παγκοσμίως, για τον Βασιλέα Χριστό και τους σκοπούς του." και "Είμαστε η μοναδική οργάνωση που αν μελετήσεις την Αγία Γραφή, θα διαπιστώσεις ότι εκπληρώνουμε με ακρίβεια ένα σωρό προφητείες που δόθηκαν για εμάς από τον Ιησού Χριστό αλλά και από τους αρχαιότερους προφήτες".

Για το πρώτο από αυτά τα δύο επιχειρήματα, δεν νομίζω ότι θα επιμείνεις ότι ισχύει, μετά από όσα έχουμε πει;

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Το πρώτο, όχι. Ίσως όμως το δεύτερο...

Ορθόδοξος: Προφανώς όταν στο δεύτερο αυτό επιχείρημα, έλεγες ότι οι Μάρτυρες τού Ιεχωβά εκπληρώνουν προφητείες τής Αγίας Γραφής, αναφερόσουν κυρίως στην παραβολή τού Πιστού και Φρόνιμου Δούλου, και στα 3,5 χρόνια που λέει η Αγία Γραφή, μετά τα οποία (κατά την οργάνωση) ο Θεός ενεπιστεύθη τον οίκο Του στην εταιρία Σκοπιά, μετά τη φυλάκιση τής ηγεσίας τους, στις αρχές τού 20ού αιώνα!

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Ναι, αυτά κυρίως εννοούσα, αλλά επειδή και αυτό στηρίζεται στο 1914, δεν θα επιμείνω πλέον σε αυτό. Αλλά υπάρχουν και άλλες προφητείες, όπως τού Ησαϊα, που λέει ότι οι αληθινοί δούλοι του "θα σφυρηλατίσουν τα όπλα τους σε υνιά και δρεπάνια" (Ησαϊας 2/β: 4), (κάτι που το κάνουν οι ΜτΙ), και το "σεις είστε Μάρτυρές μου λέει ο Ιεχωβά" (Ησαϊας 43/μγ: 10), κάτι που μόνο οι Μάρτυρες τού Ιεχωβά κάνουν, μια και χρησιμοποιούν στο όνομά τους το όνομα τού Θεού.

Ορθόδοξος: Αυτά τα δύο, αν δεν απατώμαι, τα χρησιμοποιείς σε επόμενα επιχειρήματά σου, μεταξύ τών 7 που μου ανέφερες.

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Ναι.

Ορθόδοξος: Άρα, θα τα δούμε ξεχωριστά, και εκεί θα διαπιστώσουμε αν πράγματι εφαρμόζονται αυτές οι προφητείες στη Σκοπιά.

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Εντάξει.

Ορθόδοξος: Αν αναιρέσω εκείνα τα επιχειρήματα, αυτομάτως καταρρίπτεται πλήρως και αυτό. Σύμφωνοι;

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Σύμφωνοι.

Ορθόδοξος: Μια όμως και μιλήσαμε για προφητείες τών 3,5 ετών τής Αποκάλυψης, και για την ιστορία τής οργάνωσης, και για τον Πιστό και Φρόνιμο δούλο, και το πώς αυτά θα ταίριαζαν με την ιστορία τής Σκοπιάς, ΑΝ το 1914 ήταν αληθινό, θα ήθελα να σου επιστήσω την προσοχή σε ένα σημείο, που προφανώς δεν το έχεις σκεφθεί.

Ας υποθέσουμε ότι το 1914 δεν σου το είχα αναιρέσει. Και ότι θα μπορούσαν ίσως να ισχύουν οι προφητικές εφαρμογές τής οργάνωσης στη φυλάκιση τών μελών της, λίγο μετά το 1914, και η απόδοση σ' αυτούς από τον Χριστό, εξουσία "επί πάντων τών υπαρχόντων Του", ως "Πιστού και Φρόνιμου Δούλου", κατά την παραβολή. Πιστεύεις πράγματι ότι η παραβολή ταιριάζει με τα γεγονότα;

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Ναι. Αν το 1914 ήταν πραγματικό, όλα ταίριαζαν.

Ορθόδοξος: Δεν νομίζω! Θυμίσου λίγο: Τι λέει η παραβολή, για τον Κύριο, όταν επιστρέφει, και βρίσκει τον Πιστό και Φρόνιμο Δούλο να κάνει καλά τη δουλειά του;

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Τον θέτει "επί τών υπαρχόντων Του".

Ορθόδοξος: Δηλαδή τον τιμάει! Λέει πουθενά ότι τον τιμωρεί; Ότι τον φυλακίζει;

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Όχι!

Ορθόδοξος: Το βλέπεις εσύ ταιριαστό με την παραβολή, ο Κύριος να γυρίσει, και αντί να τον τιμήσει, να τον βάλει πρώτα φυλακή (για παραλείψεις του), ή να επιτρέψει να τον βάλουν άλλοι φυλακή για παραλείψεις του, και ΜΕΤΑ ΑΠΟ 5 ΧΡΟΝΙΑ να τον καταστήσει επί τών υπαρχόντων Του;

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Μάλλον όχι. Αταίριαστο μου φαίνεται αυτό.

Ορθόδοξος: Τι λέει όμως η Σκοπιά; Λέει ότι αφού γύρισε ο Κύριος το 1914, όχι μόνο δεν τους κατέστησε ΑΜΕΣΑ "επί τών υπαρχόντων Του", όπως λέει η παραβολή, αλλά αντιθέτως, τους ΤΙΜΩΡΗΣΕ με το να τους αφήσει να φυλακισθούν για κάποιο διάστημα, επειδή συμβιβάσθηκαν και δέχθηκαν να αφαιρέσουν σελίδες από το βιβλίο: "Τετελεσμένο Μυστήριο". Και ΜΕΤΑ από τη φυλάκισή τους, (δηλαδή μετά από 5 χρόνια, μετά την υποτιθέμενη Δευτέρα Παρουσία τού 1914), το 1919, τότε μόνο τους κατέστησε "επί τών υπαρχόντων Του". Το βλέπεις αυτό ταιριαστό με την παραβολή;

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Εάν το δούμε έτσι, όντως, δεν φαίνεται να ταιριάζει! Σκέφτομαι όμως, ότι αν πράγματι είναι λάθος αυτά τα 20 χρόνια, και αντί για το 607, υπολογίσουμε για την Παρουσία τού Χριστού με το ίδιο σκεπτικό, από το 587, έχουμε ως έτος Παρουσίας το 1934. Ίσως αυτό είναι πιο σωστό, και κάποια στιγμή η οργάνωση μας το δώσει έτσι ως "νέο φως", και εκεί θα είναι πιο ταιριαστά τα πράγματα και οι προφητείες.

Ορθόδοξος: Αναρωτιόμουν πότε θα μου το πεις αυτό! Όσοι καταλαβαίνουν ότι το 1914 είναι όντως λάθος, αυτό λένε. Όμως ούτε αυτό βοηθάει τους Μάρτυρες τού Ιεχωβά στην εμμονή τους για "αόρατη 2η Παρουσία" και για "οργάνωση τού Θεού", για πολλούς λόγους. Ας πάρουμε μερικούς βασικούς:

1. Αν ήταν 1934, πού είναι "η στροφή στην ιστορία που έγινε το 1914", σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τής Εταιρίας; Πού είναι το "ορατό σύνθετο σημείο", εφ' όσον σύμφωνα με τις στατιστικές τής οργάνωσης, αυτό άρχισε το 1914;

2. Αν ήταν το 1934, το έτος επιστροφής τού Κυρίου, τότε όχι οι Μάρτυρες τού Ιεχωβά, (τότε Σπουδαστές τής Γραφής), αλλά οι "Εναπομείναντες Σταθεροί" θα ήταν αυτοί που κατάλαβαν και αποδέχθηκαν τον Κύριο! Αυτοί ήταν μια ομάδα Σπουδαστών τής Γραφής, που συγκρούσθηκαν τότε με τον Ρόδερφορδ, και αποσχίσθηκαν από τη Σκοπιά για διάφορους λόγους. Ένας απ' αυτούς, ήταν και το ότι αυτοί αρνούνταν να πάρουν μέρος στους πολέμους, ενώ οι Σπουδαστές τής Γραφής πολεμούσαν τότε! Μάλιστα, αυτοί υπέδειξαν το 1934 ως το έτος επανόδου τού Κυρίου! Αυτούς ο Ρόδερφορδ (και οι Σημερινοί Μάρτυρες τού Ιεχωβά), τους ταυτίζουν με τον "Πονηρό Δούλο" τής παραβολής τού Κυρίου. Εάν λοιπόν αυτοί ήταν που "μόνοι κατανόησαν την επιστροφή τού Κυρίου", και την ανάγκη να μην πολεμούν οι Χριστιανοί, οι όροι αντιστρέφονται! Αυτοί προκύπτουν ως "Πιστός και Φρόνιμος Δούλος", και ο Ρόδερφορδ με τη δική του ομάδα, προκύπτουν "Πονηρός Δούλος", που "δέρνει τους συνδούλους του, (διώχνοντάς τους και υβρίζοντάς τους ως πονηρούς δούλους), και "πίνει με τους μεθύστακες" κατά την παραβολή (δεδομένου ότι ο Ρόδερφορδ το είχε και αυτό το κουσούρι τού ποτού).

3. Αν ήταν το 1934 το έτος τής επιστροφής τού Κυρίου, τότε έχουμε και άλλο ένα σοβαρό δογματικό πρόβλημα για τη Σκοπιά. Όπως θα γνωρίζεις, ως το 1935 η Σκοπιά πίστευε ότι ο Πολύς Όχλος ήταν ουράνια τάξη. Από το 1935 όμως, είπε ότι είναι επίγεια, και δεν είναι μέρος τής Εκκλησίας, η οποία αποτελείται από 144.000 μόνο μέλη, τα οποία ΤΟΤΕ συμπληρώθηκαν, κατά τους υπολογισμούς τής Σκοπιάς. Εάν λοιπόν οι 144.000 συμπληρώθηκαν ήδη το 1934, τα 3,5 χρόνια, μετά από τα οποία ο "Πιστός και Φρόνιμος Δούλος" "καθίσταται επί τών υπαρχόντων" τού Κυρίου, λήγουν το 1938. Και από τότε, (όχι ενωρίτερα), θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν "Πιστός και Φρόνιμος Δούλος", ή "οργάνωση τού Θεού". Αυτοί όμως το ισχυρίζονταν προ καιρού, και μάλιστα προ καιρού "δίωκαν" τους συνδούλους τους, ως "πονηρό δούλο", πριν ο Κύριος κάνει κάτι τέτοιο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά επί πλέον, πώς συμβιβάζεται ο ερχομός τού Κυρίου, μετά τη συμπλήρωση τών 144.000; Υποτίθεται κατά τη Σκοπιά, ότι ήρθε για να μαζέψει τον λαό Του σε μία οργάνωση. Αυτοί όμως, ήταν ήδη μαζεμένοι και τελειωμένοι από πριν, και υπήρχαν ένα σωρό άλλοι από τον αριθμό 144.000, που ανήκαν σε άλλα δόγματα, (κατά το σκεπτικό τής Σκοπιάς). Βάσει ποιας εξουσίας, (πριν χρισθούν "Πιστός και Φρόνιμος Δούλος"), δογμάτιζαν ότι υπάρχει και επίγεια τάξη τού Πολλού Όχλου;

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα στα οποία οδηγεί η υπόθεση περί αόρατης παρουσίας το 1934. Όπως αντιλαμβάνεσαι, τίποτα δεν κολλάει!

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Ναι, πράγματι. Δεν ταιριάζει. Θα μου απαντήσεις τώρα και στα υπόλοιπα 4 επιχειρήματά μου περί οργάνωσης;

 

4. Καθαρότητα και αληθινή θρησκεία

Ορθόδοξος: Βεβαίως! Μας έμειναν 4 από τα 7 κριτήρια αληθινής θρησκείας, που μου ανέφερες. Ας δούμε το επόμενο. Είπες: "ξεχωρίζουμε από τις άλλες θρησκείες για την ποιότητα τών ανθρώπων μας. Γιατί έχουμε τόση καθαρότητα στην οργάνωσή μας, που δεν θα βρεις πουθενά αλλού".

Σε ρωτάω λοιπόν: Εκτός από τους Μάρτυρες τού Ιεχωβά, έχεις παρακολουθήσει συναθροίσεις σε άλλες Προτεσταντικές θρησκείες; Στους Ευαγγελικούς, ή τους Πεντηκοστιανούς για παράδειγμα;

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Όχι.

Ορθόδοξος: Τότε, πώς ξέρεις, ότι αυτοί είναι λιγότερο "καθαροί" από εσάς; Εάν δεν τους έχεις συναναστραφεί και γνωρίσει, πώς είσαι τόσο απόλυτος; Το ξέρεις ότι οι Πεντηκοστιανοί (για παράδειγμα), σε συζητήσεις που είχα μαζί τους, κατ' επανάληψιν έχουν αποκαλέσει τις γυναίκες τών Μαρτύρων τού Ιεχωβά "πόρνες", επειδή βάφονται και ντύνονται έξαλα;

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Όχι. Αυτές δεν βάφονται;

Ορθόδοξος: Όχι. Ακόμα και το χτένισμά τους φροντίζουν να είναι σεμνό και μετρημένο. Κάτι που θα συμφωνείς ότι δεν ισχύει σε τέτοιο βαθμό στου ΜτΙ.

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Όχι. Αλλά αυτά είναι ακρότητες.

Ορθόδοξος: Ακρότητες ή όχι, δεν συμφωνείς ότι το θέμα τής "ηθικής" φαίνεται έτσι αρκετά υποκειμενικό; Και δεν συμφωνείς επίσης, ότι και ακραίοι αν είναι, είναι όντως ηθικοί άνθρωποι;

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Ναι, όντως ηθικοί φαίνεται να είναι.

Ορθόδοξος: Και τέτοιες θρησκείες θα μπορούσα να σου βρω αμέτρητες! Αλλά το θέμα είναι βαθύτερο!

Όπως είδαμε στα όσα είπαμε την προηγούμενη φορά, αφού (σύμφωνα με το δικό σας δόγμα), ο Θεός αποδεχόταν ανθρώπους που βρίσκονταν σε ψεύτικες θρησκείες, πριν από το 1914, μόνο και μόνο επειδή αγωνίζονταν να είναι καλοί Χριστιανοί, και τους έσωζε ως μέλη τής "αόρατης Εκκλησίας" Του, και εφ' όσον ούτε το 1914, ούτε το 1919 έγινε η επάνοδος τού Κυρίου, και συνεχίζεται η ίδια κατάσταση, αυτό σημαίνει ότι και σήμερα, ο Θεός δεν θα απορρίψει έναν δίκαιο άνθρωπο, αλλά θα τον σώσει, έστω και αν είναι ο μοναδικός καλός άνθρωπος τής θρησκείας του. Έτσι δεν είναι; Γιατί σύμφωνα και με τα λόγια τού Κυρίου, όταν τον παζάρευε ο Αβραάμ στη Γένεση, πριν καταστρέψει ο Θεός τα Σόδομα, "δεν θα σκοτώσει τον δίκαιο μαζί με τον ασεβή".

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Ναι. Ο Θεός είναι δίκαιος.

Ορθόδοξος: Άρα, δεν μπορείς να κρίνεις το αν θα σωθεί ή όχι ο συνάνθρωπός σου, από το πόσο καλός ή κακός είναι ένας άλλος, ή από το πόσους καλούς ή κακούς έχει η θρησκεία του. Γιατί "ο καθένας για τον εαυτό του θα δώσει λόγο", λέει η Αγία Γραφή.

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Πράγματι.

Ορθόδοξος: Συνεπώς, ούτε τα ποσοστά δικαίων μιας θρησκείας, ούτε το τι κάνουν οι άλλοι, είναι κριτήριο για τη σωτηρία ενός ανθρώπου. Δεν έχει λοιπόν νόημα να πεις ότι μια θρησκεία είναι σωστή, επειδή έχει μεγαλύτερο ποσοστό δικαίων. Και κριτήριο αληθινής θρησκείας είναι ΤΟ ΔΟΓΜΑ. Ενώ η διαγωγή είναι κριτήριο αληθινού Χριστιανού! Και ο Κύριος σαφέστατα είπε, στην παραβολή τού θερισμού, ότι στο χωράφι Του, ("στη βασιλεία Του", σύμφωνα με τα λόγια τής παραβολής), υπάρχουν και ζιζάνια που θα συναυξάνουν, ως τον θερισμό, και κανείς δεν πρέπει να βιαστεί να ξεριζώσει τα ζιζάνια από τον σίτο.

Αλλά δεν θα επεκταθώ σε αυτό περισσότερο. ΕΔΩ, μπορείς να διαβάσεις με την ησυχία σου, πόσο λάθος είναι το να διαχωρίζεις τις θρησκείες με βάση τα ποσοστά και τη διαγωγή τών πολλών, αντί να δεις το δόγμα τους. Απλώς θα σου θυμίσω, ότι "Φαρισαίος" σημαίνει: "ξεχωρισμένος" από τον υπόλοιπο "ακάθαρτο" κόσμο!

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Δεν θα έπρεπε όμως η αληθινή Εκκλησία να διώχνει τους αμαρτωλούς για να κάνει το θέλημα τού Κυρίου;

Ορθόδοξος: Τους διώχνει. Αλλά όχι από τους κόλπους της. Τους διώχνει από τη Θεία Κοινωνία. Αυτό σημαίνει το: "μη συναναμίγνυσθε" που λέει η Αγία Γραφή, και όχι το να μη τους μιλάς, που λέει η Σκοπιά. Σου έδωσα γι' αυτό το θέμα στοιχεία την προηγούμενη φορά, και στο βιβλίο που έδωσα τώρα, θα βρεις πολύ περισσότερα επ' αυτού.

Στο κάτω - κάτω, αν ο Κύριος ΔΕΝ γύρισε το 1914, για να τους θέσει "επί τών υπαρχόντων Του" ως "Πιστό και Φρόνιμο Δούλο" το 1919, με ποια εξουσία κρίνουν και αποκόπτουν τους αδελφούς τους; Δεν είπε ο Κύριος για τα ζιζάνια: "αφήστε τα να συναυξάνουν ως τον θερισμό; Και τότε, θα τους μαζέψουν οι άγγελοι. ΟΧΙ ΕΣΕΙΣ!"

 

5. Το όνομα τού Θεού

Ορθόδοξος: Μας έμειναν 3 ακόμα επιχειρήματα περί αληθινής θρησκείας. Το επόμενο είναι το εξής που είπες: "Είμαστε η μοναδική οργάνωση που ονομάζεται με το όνομα τού Θεού "Ιεχωβά", όταν όλες οι άλλες το αποκρύπτουν".

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Εδώ δεν μπορείς να πεις τίποτα. Καμία άλλη οργάνωση δεν φέρει το όνομα τού Θεού. Εμείς εκπληρώνουμε προφητείτες, όπως του Ησαϊα που σου είπα: "σεις είστε Μάρτυρές μου λέει ο Ιεχωβά" (Ησαϊας 43/μγ: 10), ή "θα είστε μισούμενοι και διωκόμενοι για το όνομά μου" (Ματθαίος 10/ι: 22), ή "και όποιος επικαλεσθεί το όνομα τού Ιεχωβά θα σωθεί" (Ρωμαίους 10/ι: 13).

Ορθόδοξος: Ας τα δούμε προσεκτικά, και ας αρχίσουμε από το Ματθαίος 10/ι: 22. Μπορείς να ανοίξεις την Αγία Γραφή, να δεις λίγο και να μου πεις, ποιος τα λέει αυτά τα λόγια;

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Ναι! Α! Τα λέει... ο Χριστός!

Ορθόδοξος: Δέχεσαι λοιπόν ότι ο Χριστός λέγεται: "Ιεχωβά";

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Όχι, συγνώμη, εδώ έκανα λάθος. Τα μπέρδεψα.

Ορθόδοξος: Ξέρω ότι αυτό το εδάφιο το λένε πολλοί Μάρτυρες, χωρίς ποτέ να έχουν καθίσει να δουν ποιος λέει αυτά τα λόγια. Άρα, για το όνομα του Χριστού εδώ μιλάει, και όχι για του "Ιεχωβά".

Αλλά και το εδάφιο Ρωμαίους 10/ι: 13, κάνε μου τη χάρη να το διαβάσεις, για να δεις τι λέει, ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ! Όχι από τη μετάφραση τών Μαρτύρων τού Ιεχωβά.

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Ναι, το ξέρω, ότι το πρωτότυπο εκεί λέει: "τού Κυρίου". Όμως αυτό είναι εδάφιο που ο Παύλος το έχει πάρει από τις Εβραϊκές Γραφές, και στις Εβραϊκές Γραφές λέει "Ιεχωβά". Γι' αυτό και πολύ σωστά κι εμείς το λέμε όπως το έχει το αρχικό Εβραϊκό κείμενο: "Ιεχωβά".

Ορθόδοξος: Δεν εννοούσα αυτό, όταν σου είπα να το διαβάσεις από το αρχαίο Κείμενο. Θέλω να το διαβάσεις και να δεις, ποιον αποκαλεί εκεί "Κύριο" το συμφραζόμενο!

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Όντως, μπερδεμένα τα λέει. Έτσι όπως το λέει, φαίνεται σαν να μιλάει για τον Χριστό. Αλλά δεν είναι δυνατόν να μιλάει για τον Χριστό, γιατί χρησιμοποιεί το όνομα: "Ιεχωβά", το εδάφιο από το οποίο παραθέτει.

Ορθόδοξος: Εκτός, αν και ο Χριστός λέγεται: "Ιεχωβά"!

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Αυτό δεν γίνεται!

Ορθόδοξος: Γιατί δεν γίνεται; Εσύ δεν έχεις το ίδιο επώνυμο με τον πατέρα σου;

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Εδώ όμως δεν έχουμε επώνυμο. Έχουμε όνομα.

Ορθόδοξος: Και το επώνυμο, όνομα είναι, όπως και τίτλοι σαν το: "Θεός", "βασιλιάς", "κύριος", είναι ονόματα. Και όπως μπορεί και ο Πατήρ και ο Υιός να λέγονται από κοινού "θεός", "βασιλιάς", και "κύριος", έτσι μπορούν και οι δύο να λέγονται: "Γιαχβέ". Στη Γραμματική, ακόμα και για τα Επίθετα, λέμε: "όνομα Επίθετο", όπως λέμε: "όνομα Ουσιαστικό". Κάθε τι που προσδιορίζει κάτι άλλο, λέγεται όνομα.

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Διαφωνώ! Αυτό δεν ισχύει στην Αγία Γραφή.

Ορθόδοξος: Σου διαβάζω από το Έξοδος στ: 3 από τη μετάφραση τού Βάμβα: "και εφάνην εις τον Αβραάμ, εις τον Ισαάκ και εις τον Ιακώβ, με το όνομα, Θεός Παντοκράτωρ· δεν εγνωρίσθην όμως εις αυτούς με το όνομά μου Ιεοβά".

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Βλέπεις; αυτό είναι το όνομα τού Θεού. Εδώ βεβαίως λέει: "Ιεοβά", αντί για Ιεχωβά, αλλά δεν έχει σημασία, το ίδιο εννοεί, από το τετραγράμματο το έχουν βγάλει έτσι. Το σωστό είναι Ιεχωβά.

Ορθόδοξος: Όχι! Το σωστό είναι "Γιαχβέ", αλλά ας μην κολλήσουμε εκεί. Εγώ δεν θέλω να προσέξεις αυτό. Θέλω να προσέξεις τη φράση: "με το όνομα, Θεός Παντοκράτωρ"! Σύμφωνα με εσένα όμως, ούτε το Θεός, ούτε το Παντοκράτωρ είναι ονόματα, αλλά τίτλοι! Εδώ όμως, τι λέει η Αγία Γραφή; Τα λέει ονόματα, ή όχι;

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Ναι, τα λέει. Δηλαδή θέλεις να πεις ότι και ο Χριστός λέγεται "Ιεχωβά";

Ορθόδοξος: Ακριβώς! Και έτσι εξηγείται αυτό που σε παραξένεψε προηγουμένως, στην προς Ρωμαίους Επιστολή, όπου ενώ μιλάει για τον Χριστό, του εφαρμόζει το όνομα: "Γιαχβέ". Και όπως βλέπεις, αν και Ορθόδοξος, όχι μόνο δεν αποκρύπτω το όνομα τού Θεού, αλλά αντιθέτως, σου εξηγώ με περισσότερη λεπτομέρεια, στοιχεία που δεν γνωρίζεις γι' αυτό!

Αλλά δεν θέλω να επεκτείνουμε το θέμα περισσότερο, γιατί σου τα έχω όλα ΕΔΩ γραμμένα, και ΕΔΩ, για το όνομα τού Θεού, και θα σου τα δώσω να τα διαβάσεις με την ησυχία σου. Αυτό που θέλω να σου τονίσω εδώ, είναι ότι εδάφιο αυτό στην προς Ρωμαίους, μιλάει σαφέστατα για τον Χριστό, και αυτόν αποκαλεί "Κύριο" και "Γιαχβέ". Άρα, αν δεν γνωρίζει η Σκοπιά για ποιον "Γιαχβέ" μιλάει το εδάφιο, τότε πώς είναι "η οργάνωση τού Θεού που γνωρίζει το όνομα";

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Ο Χριστός στο "Πάτερ Ημών", είπε να προσευχόμαστε: "αγιασθήτω το όνομά Σου", για τον Πατέρα Του. Για ποιο όνομα μιλούσε;

Ορθόδοξος: Βλέπεις πουθενά στο "Πάτερ Ημών", στην προσευχή που μας υπέδειξε να κάνουμε, να τον αποκαλεί πουθενά: "Γιαχβέ"; ΠΑΤΕΡΑ τον αποκαλεί! "Πάτερ ημών" είπε, όχι "Γιαχβέ ημών"! Άρα έτσι μας έμαθε να τον αποκαλούμε, και με αυτό το όνομα να τον κατονομάζουμε: "Πατέρα".

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Και γιατί είπε: "εφανέρωσα το όνομά σου στους ανθρώπους και θέλω φανερώσει";

Ορθόδοξος: Ο Χριστός κήρυξε στους Εβραίους. Το ήξεραν οι Εβραίοι το "Ιεχωβά", ή όχι;

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Το ήξεραν!

Ορθόδοξος: Τότε τι τους φανέρωσε;

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: ...

Ορθόδοξος: Και καλά, πες ότι δεν το ήξεραν και τους το φανέρωσε. Τότε γιατί λέει: "και θέλω φανερώσει";

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Έλα ντε!

Ορθόδοξος: Επειδή προφανώς τους φανέρωσε τον Γιαχβέ που γνώριζαν, με ένα νέο όνομα, με το όνομα: "Πατέρας". Και θα τους φανέρωνε, με την όλη πορεία Του, ότι είναι ο Υιός Αυτού τού στοργικού Πατρός! Θα τους φανέρωνε το πόσο στοργικός Πατέρας ήταν, Αυτός που γνώριζαν ως αυστηρό Κύριο Γιαχβέ!

Και θα σε ρωτήσω κάτι: Ο πατέρας σου έχει όνομα;

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Φυσικά!

Ορθόδοξος: Εσύ τον πατέρα σου, πώς τον φωνάζεις;

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Μπαμπά!

Ορθόδοξος: Γιατί δεν τον φωνάζεις με το όνομά του, αφού έχει όνομα;

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Γιατί είναι πατέρας μου!

Ορθόδοξος: Έτσι και εμείς, ως γνήσια τέκνα τού Θεού, υιοθετημένα από το Πνεύμα Του, δεν τον φωνάζουμε με το όνομα: "Γιαχβέ", αλλά τον αποκαλούμε "Πατέρα", "Μπαμπά", "Αββά ο Πατήρ", που λέει ο Παύλος. Θα έπρεπε να είμαστε ξένοι, για να τον αποκαλέσουμε "Γιαχβέ". Αλλά είμαστε παιδιά Του! Κατάλαβες τώρα, γιατί ενώ γνωρίζουμε κι εμείς το όνομα: "Γιαχβέ", γιατί προτιμάμε να τον λέμε: "πατέρα";

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Αυτό δεν το είχα σκεφθεί!

Ορθόδοξος: Αλλά και μόνο στον Πατέρα να αναφερόταν το εδάφιο τής προς Ρωμαίους, πάλι ΠΟΥΘΕΝΑ δεν λέει, ότι αν δεν τον αποκαλέσεις έτσι "πας χαμένος". Λέει ότι "όποιος επικαλεσθεί το όνομά Του θα σωθεί". Δεν σε αναγκάζει όμως να το κάνεις. Έτσι δεν είναι;

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Πράγματι!

Ορθόδοξος: Στο κάτω κάτω, πάλι κατά την Αγία Γραφή, πρόσεξε το εξής πολύ σημαντικό που λέει: "Και δεν υπάρχει διαμέσου κανενός άλλου η σωτηρία· επειδή, ούτε άλλο όνομα είναι δοσμένο κάτω από τον ουρανό ανάμεσα στους ανθρώπους, διαμέσου τού οποίου πρέπει να σωθούμε" (Πράξεις 4/δ: 12). Και αυτά τα λόγια τα λέει ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ! Όχι για τον Θεό Πατέρα! Βλέπεις πόσο λάθος είναι, να θεωρείς ότι όποιος δεν χρησιμοποιεί το "Ιεχωβά" δεν θα σωθεί; Εδώ λέει το ακριβώς αντίθετο!

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Δεν το είχα προσέξει ούτε αυτό το εδάφιο!

Ορθόδοξος: Όσο για το τελευταίο εδάφιο που μου είπες, "σεις είστε Μάρτυρές μου λέει ο Ιεχωβά" (Ησαϊας 43/μγ: 10), κάτσε μόνος σου και διάβασε τα συμφραζόμενα. Θα διαπιστώσεις ότι τα λόγια αυτά τα λέει στον λαό Ισραήλ, που ήταν "μάρτυρες" τών θαυμάτων Του, όταν τους έβγαλε από την Αίγυπτο! Αυτόπτες μάρτυρες! Καμία σχέση με τους σημερινούς Μάρτυρες τού Ιεχωβά.

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Δεν θα μπορούσε να το λέει προφητικά όμως για τους σημερινούς;

Ορθόδοξος: Ακόμα και αν "θα" μπορούσε, (υποθετικά), μπορείς να μου το αποδείξεις ότι το λέει γι' αυτούς προφητικά; Δεν θα μπορούσε οποιοσδήποτε να πάρει αυτό το όνομα και να ισχυρίζεται ότι μιλάει γι' αυτόν, εφ' όσον το όνομα ήδη υπήρχε στην Αγία Γραφή;

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Πράγματι!

Ορθόδοξος: Στο κάτω - κάτω, ο Ίδιος ο Ιησούς Χριστός, είπε ξεκάθαρα: "αλλά, θα πάρετε δύναμη, όταν έρθει επάνω σας το Άγιο Πνεύμα· και θα είστε μάρτυρες για μένα και στην Ιερουσαλήμ και σε ολόκληρη την Ιουδαία και στη Σαμάρεια, και μέχρι το τελευταίο άκρο τής γης." (Πράξεις 1/α: 8)

Μάρτυρες τού Χριστού λοιπόν είναι οι Χριστιανοί, και όχι "του Ιεχωβά"! (Εκτός αν δέχεσαι κι εσύ, όπως κι εμείς, ότι και ο Χριστός λέγεται Γιαχβέ)!

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: ...

 

6. Το κήρυγμα τού Ευαγγελίου

Ορθόδοξος: Ας προχωρήσουμε όμως και στο επόμενο επιχείρημά σου, από τα δύο που απέμειναν. Είπες: "είμαστε αυτοί που εκπληρώνουμε το χωρίο Ματθαίος 24/κδ: 14, το οποίο προφήτευσε ότι πριν έλθει το τέλος, θα γινόταν παγκοσμίως ένα τέτοιο κήρυγμα, σαν αυτό που κάνουμε σήμερα μόνο εμείς στον κόσμο".

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Εδώ δεν μπορείς παρά να παραδεχθείς ότι καμία οργάνωση παγκόσμια δεν κάνει το έργο που κάνουν σήμερα οι Μάρτυρες τού Ιεχωβά.

Ορθόδοξος: Το ίδιο και με τον ίδιο τρόπο, ίσως όχι, αλλά σίγουρα οι Μάρτυρες τού Ιεχωβά, ούτε μοναδικοί είναι στο κήρυγμα, ούτε και εκπληρώνουν αυτό που λέει ο Κύριος στο εδάφιο τού Ματθαίου.

1. Παρόμοιο έργο, όπως σου είπα την προηγούμενη φορά, κάνουν και οι Μορμόνοι. Από πόρτα σε πόρτα, και στους δρόμους!

2. Με διαφορετικό τρόπο, πολλές άλλες θρησκείες κάνουν ένα τέτοιο έργο, και ακόμα εκτενέστερο. Με μια απλή αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρεις αμέτρητες θρησκείες και ιεραποστολικές ομάδες.

3. Το έργο αυτό που κάνετε, γίνεται μόνο στα τελευταία 140 χρόνια, και φυσικά όχι στην ίδια έκταση όπως σήμερα. Μήπως μπορείς να μου πεις, ποιος εξάπλωσε τη Χριστιανική πίστη σε όλο τον πλανήτη, πριν από τον Ρώσσελ, στα 1900 χρόνια από τον Χριστό ως την εμφάνιση τού Ρώσσελ;

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Εδώ υπάρχει μια διαφορά. Πρόσεξε τι λέει το εδάφιο τού Ματθαίου! Λέει ότι "όταν κηρυχθεί αυτό το ευαγγέλιο τής βασιλείας σε όλη την οικουμένη, προς μαρτυρία σε όλα τα έθνη, θα έρθει το τέλος". Ήδη λοιπόν, σε όλη την οικουμένη, οι Μάρτυρες τού Ιεχωβά κηρύττουν αυτό το ευαγγέλιο. Άρα το τέλος είναι κοντά!

Ορθόδοξος: Θέλω να σου θυμίσω τι λέει η ίδια η Αγία Γραφή, για την έκταση τού κηρύγματος τού Χριστιανικού Ευαγγελίου, ήδη από την εποχή της: "την ελπίδα τού ευαγγελίου, που ακούσατε, αυτό που κηρύχθηκε σε ολόκληρη την κτίση, που είναι κάτω από τον ουρανό" (Κολοσσαείς 1/α: 23).

Εδώ ο απόστολος Παύλος ξεκαθαρίζει, ότι ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟΤΕ, το Ευαγγέλιο είχε κηρυχθεί σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Θα μπορούσε λοιπόν κάποιος, με βάση αυτό το εδάφιο, ήδη από τότε, να ισχυρισθεί ότι το τέλος είναι κοντά, γιατί ήδη το ευαγγέλιο κηρύχθηκε! Και φυσικά δεν υπήρχε ακόμα η εταιρία Σκοπιά!

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Ναι, αλλά σε αυτή την έκταση που γίνεται σήμερα, κανείς δεν το έχει ξανακάνει! Σε εμάς, κάθε Μάρτυς τού Ιεχωβά κηρύττει αυτό το ευαγγέλιο, και διδάσκει τους συνανθρώπους του πώς να σωθούν!

Ορθόδοξος: Και πώς ξέρεις, ότι η σημερινή έκταση τού Ευαγγελίου, είναι επαρκής; Γνωρίζεις πόσες εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα και στην Ινδία, και στο Μπαγκλαντές, και σε ένα σωρό ακόμα χώρες, δεν γνωρίζουν ακόμα για τον Ιησού Χριστό; Πώς γνωρίζεις την έκταση που πρέπει να λάβει ακόμα το Ευαγγέλιο αυτό, πριν έρθει το τέλος;

Αλλά επειδή είπες ότι όλοι οι Μάρτυρες τού Ιεχωβά διδάσκουν, θέλω να σου θυμίσω τι είπε γι' αυτό το θέμα ο Ιάκωβος στην Αγία Γραφή: "Μη γίνεστε πολλοί δάσκαλοι, αδελφοί μου, ξέροντας ότι μεγαλύτερη κατάκριση θα πάρουμε" (Ιάκωβος 3/γ: 1). Βλέπεις τι λέει εδώ ο Ιάκωβος; Ότι στη Χριστιανική Εκκλησία, υπάρχουν συγκεκριμένοι διδάσκαλοι, και δεν μπορούν να αναλάβουν να κάνουν αυτό το έργο ΟΛΟΙ, όπως καυχήθηκες εσύ ότι κάνουν οι Μάρτυρες τού Ιεχωβά.

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Δεν το είχα προσέξει αυτό το εδάφιο. Αλλά υπάρχει και άλλο ένα, που δείχνει ότι οι απόστολοι έκαναν αυτό το έργο από πόρτα σε πόρτα. Δες τι λέει στις Πράξεις 20/κ: 20: "δεν απέκρυψα τίποτε από εκείνα που σας συνέφεραν, ώστε να μη σας το αναγγείλω, και να σας διδάξω δημόσια και κατ' οίκους".

Ορθόδοξος: Δες πάλι προσεκτικά το εδάφιο! Αυτά ο Παύλος τα λέει σε κάποιους. Σε ποιους τα λέει; Δες το εδάφιο 17.

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Στους Πρεσβυτέρους!

Ορθόδοξος: Βλέπεις λοιπόν ότι μιλάει για διαφορετικό πράγμα, απ' αυτό που νομίζεις, και που σου είπε η οργάνωση; Εδώ μιλάει ότι δίδασκε τους Πρεσβυτέρους δημόσια (στην Εκκλησία), και στα σπίτια τους! Τους Πρεσβυτέρους! Όχι τον κόσμο από σπίτι σε σπίτι! Βλέπεις με πόσο αυθαίρετο τρόπο η οργάνωση αλλοιώνει το νόημα τών εδαφίων;

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Ναι, στους Πρεσβυτέρους το λέει!

Ορθόδοξος: Το σημαντικότερο όμως, είναι άλλο, για το θέμα που συζητάμε. Πέρα από την έκταση του έργου που κάνουν οι Μάρτυρες τού Ιεχωβά, ή οι Μορμόνοι, ή πέρα από τα αμέτρητα βιβλία που εκδίδουμε εμείς οι Ορθόδοξοι, (ασύγκριτα περισσότερα από τους Μάρτυρες τού Ιεχωβά κάθε χρόνο παγκόσμια, για την πρόοδο τού Ευαγγελίου), και ανεξαρτήτως τής έκτασης που θα λάβει το έργο τού Ευαγγελίου ακόμα, πριν έρθει το τέλος, το σημαντικότερο σημείο τού εδαφίου Ματθαίος 24/κδ: 14 που μου ανέφερες, είναι η λέξη: "τούτο". Λέει: "Και θα κηρυχθεί ΤΟΥΤΟ το Ευαγγέλιο τής Βασιλείας...". Τι σημαίνει "τούτο";

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Σημαίνει: "αυτό".

Ορθόδοξος: Ποιο "αυτό"; Εκείνο που θα κηρύττεται 2000 χρόνια ΜΕΤΑ, από την οργάνωση τών Μαρτύρων τού Ιεχωβά; Ή "ΑΥΤΟ", δηλαδή το ΠΑΡΟΝ Ευαγγέλιο που κήρυτταν τότε οι Απόστολοι; Γιατί αν μιλούσε για ένα Ευαγγέλιο 2000 χρόνια μετά, δεν θα έλεγε "αυτό", αλλά "εκείνο". Η λέξη: "αυτό", προσδιορίζει κάτι ΕΚΕΙΝΗΣ τής εποχής.

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Δεν υπάρχει διαφορά. Το ίδιο κηρύττουμε σήμερα, που κήρυτταν και τότε.

Ορθόδοξος: Είσαι σίγουρος; Για πες μου λοιπόν: Τι κήρυτταν οι Απόστολοι; Μία Β΄ Παρουσία Μελλοντική ή Παρελθοντική τής εποχής τους;

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Μελλοντική.

Ορθόδοξος: Τι κηρύττει η Σκοπιά σήμερα; Μελλοντική ή παρελθοντική Β΄ Παρουσία;

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Παρελθοντική, γιατί έγινε το 1914!

Ορθόδοξος: Είναι αυτό το ίδιο ευαγγέλιο;

Τι κήρυτταν οι απόστολοι; Κήρυτταν δύο κλίσεις, μία επουράνια και μία επίγεια, ή μόνο επουράνια;

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Μία επουράνια, γιατί εκείνο τον καιρό δεν είχε συμπληρωθεί ακόμα ο αριθμός τους, 144.000, και ήταν όλοι για τον ουρανό.

Ορθόδοξος: Τι κηρύττουν σήμερα οι Μάρτυρες τού Ιεχωβά; Επουράνια ή επίγεια;

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Επίγεια!

Ορθόδοξος: Είναι αυτό το ίδιο ευαγγέλιο;

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Μα αφού τα δεδομένα άλλαξαν!

Ορθόδοξος: Και πώς το ξέρεις ότι άλλαξαν; Επειδή μία οργάνωση ισχυρίσθηκε ΑΝΑΠΟΔΕΙΚΤΑ, (και μάλιστα αντίθετα με τις αποδείξεις), ότι δήθεν ο Χριστός επέστρεψε... "αόρατα", ότι έγινε αυτό το 1914, ότι τους έβαλε "Πιστό και Φρόνιμο Δούλο", και ότι αυτοί πλέον έχουν την εξουσία να ερμηνεύουν τις γραφές αυθαίρετα, και να λένε πότε συμπληρώθηκε ή δεν συμπληρώθηκε ο αριθμός τών 144.000, και ορίζοντας επίγεια τάξη;

Όπως έχεις δει σε όλη μας τη συζήτηση, όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί, "μπάζουν" από όλες τις μεριές! Δεν στέκουν σε καμία σοβαρή κριτική! Και ακόμα δεν σου έχω δείξει τίποτα!

Αλλά για να μη σου μείνει η παραμικρή αμφιβολία, θα σου δείξω ένα ακόμα χωρίο, και παρακαλώ αυτό να το προσέξεις πολύ:

"Αλλά, και αν εμείς ή άγγελος από τον ουρανό κηρύττει σε σας ένα άλλο ευαγγέλιο, παρά εκείνο που σας κηρύξαμε, ας είναι ανάθεμα. Όπως είχαμε πει πρωτύτερα, λέω και τώρα ξανά: Αν κάποιος κηρύττει σε σας ένα άλλο ευαγγέλιο, παρά εκείνο που παραλάβατε, ας είναι ανάθεμα" (Γαλάτας 1/α: 8,9).

Αν λοιπόν κάποιος, (ακόμα και απόστολος, ακόμα και άγγελος!!!) κηρύξει ΑΛΛΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ, από εκείνο που ΗΔΗ παρέλαβαν οι πρώτοι Χριστιανοί, αν κάποιος αλλάξει ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ στο Ευαγγέλιο που κηρύττει, είναι ΑΝΑΘΕΜΑ!

Πρόσεχε λοιπόν τι κηρύττεις, σε ποια οργάνωση εμπιστεύεσαι, και τι πληροφορίες δίνεις στους ανθρώπους. Γιατί ΑΥΤΟ το ευαγγέλιο που κηρύττουν οι Μάρτυρες τού Ιεχωβά, δεν είναι ΕΚΕΙΝΟ το Ευαγγέλιο που κήρυξε ο Χριστός και οι Απόστολοι, αλλά ΑΛΛΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ. (Που ακόμα και αν δικαιολογείτο οποιαδήποτε αλλαγή λόγω παρουσίας τού Χριστού το 1914, πάλι ΑΛΛΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ κηρύττουν οι Μάρτυρες τού Ιεχωβά κάθε δεκαετία, με τις διαρκείς αλλαγές που κάνουν στα δόγματά τους!)

Άρα λοιπόν, καταρρίπτεται και το προ-τελευταίο σου επιχείρημα.

 

7. Μέρος του κόσμου

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Το τελευταίο όμως δεν θα μπορέσεις να το καταρρίψεις. Είναι ξεκάθαρο. Οι Μάρτυρες τού Ιεχωβά δεν είναι μέρος τού κόσμου. Δεν πολεμούν, δεν σκοτώνουν, δεν ανακατεύουνται με τις διεφθαρμένες κυβερνήσεις, όπως οι άλλες θρησκείες. Εγώ ο ίδιος έχω πάει φυλακή για να μην πάω στον στρατό. Ποια άλλη θρησκεία τα κάνει αυτά;

Ορθόδοξος: Κατ' αρχήν, αν θυμάσαι, και στην προηγούμενη συζήτησή μου, και σε αυτή, σου ανέφερα δύο ακόμα ομάδες: "Τους εναπομείναντες Σταθερούς", που μάλιστα ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΑΝ από τους Μάρτυρες τού Ιεχωβά στη στρατιωτική αποχή, και τους Κουάκερους, που το κάνουν ως σήμερα. Αλλά θα μπορούσα να σου αναφέρω πολλές ακόμα ομάδες που υπάρχουν. Πέρα απ' αυτές όμως, θα ήθελα να σε πληροφορήσω, ότι σε κάθε θρησκεία, υπάρχουν πιστοί άνθρωποι που αρνούνται τη στρατιωτική υπηρεσία, για να μη χύσουν ανθρώπινο αίμα. Γιατί θα έπρεπε να ανήκουν όλοι σε μία θρησκεία, αν θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό, και από εκεί που βρίσκονται; Δεν είπαμε, ότι αφού το 1914 είναι λάθος, (σύμφωνα με τα δικά σας δεδομένα), ο Θεός σώζει ακόμα ανθρώπους από τις άλλες θρησκείες;

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Ναι, αλλά διαφορετικό είναι να το κάνει κάποιος με προσωπική του ευθύνη, και διαφορετικά να το κάνει, επειδή αυτό του λέει η θρησκεία του! Γιατί δεν το κάνει αυτό και η δική σου θρησκεία;

Ορθόδοξος: Εάν το θέμα δεν είναι σωτηριολογικό, τότε προς τι η διαφορετικότητα; Εάν δεν απαραίτητο να ανήκει σε μία συγκεκριμένη θρησκεία για να το κάνει, προς τι η σπουδαιότητά της;

Όμως, ποιος σου είπε ότι δεν το λέει και η δική μας πίστη αυτό; Σε πληροφορώ, ότι η Ορθόδοξη Σύνοδος τής Αρελάτης, απαγορεύει σε κάθε Ορθόδοξο, να συμμετάσχει σε πολέμους. Να λοιπόν που και εμείς την ίδια αρχή έχουμε.

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Τότε γιατί πολεμάτε;

Ορθόδοξος: Επειδή σ' εμάς οι Ιεροί Κανόνες, δεν έχουν τη μορφή Νόμου. Οι Χριστιανοί δεν βρίσκονται πλέον υπό Νόμον, αλλά υπό Χάρην, κατά την Αγία Γραφή. Διαφωνείς;

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Όχι, το λέει, όντως.

Ορθόδοξος: Σ' εμάς οι Ιεροί Κανόνες τών Συνόδων, είναι ΟΔΟΔΕΙΚΤΕΣ, είναι ΣΤΟΧΟΙ υψηλοί, τους οποίους φθάνουν μόνο οι τέλειοι στην πίστη. Και είναι "για όσους δύνανται να τους βαστάσουν", στο μέτρο ηλικίας τού πληρώματος τού Χριστού, στο οποίο φθάνει ο καθένας μας. Γι' αυτό είμαστε ελεύθεροι, ή να επιλέξουμε την ΑΝΩΤΕΡΗ ΟΔΟ τών Ιερών Κανόνων, ώστε να αγγίξουμε την τελειότητα (σχετική βέβαια πάντα, κατά τα ανθρώπινα), ή όσο αντέχει ο καθένας. Ή να πεθάνουμε για να μη χύσουμε αίμα, ή να πεθάνουμε στον πόλεμο για να σώσουμε τους συμπολίτες μας. Και οι δύο πορείες, είναι δεκτές από τον Θεό, εφ' όσον δεν γίνονται σε άδικο πόλεμο. Ο Θεός δεν θα σου αρνηθεί να αμυνθείς. Άλλωστε, μην ξεχνάς ότι και τα δικά σας περιοδικά, δεν σας αρνούνται την άμυνα, αν κινδυνεύει η ζωή σας. Τι να έχεις έναν ληστή στο σπίτι σου, τι να έχεις συμμορία ληστρικού στρατού στη χώρα σου; Ποια είναι η διαφορά;

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Η διαφορά είναι στο αν είμαστε ή όχι μέρος τού κόσμου.

Ορθόδοξος: Και ποιος σου είπε, ότι γίνεσαι μέρος τού κόσμου, αν αναγκασθείς να πολεμήσεις για τη σωτηρία τών συμπατριωτών σου και τής οικογενείας σου σε έναν αμυντικό πόλεμο; Από ανάγκη επιβίωσης το κάνεις, όχι από μοχθηρία εναντίον τών συνανθρώπων σου. Και αν κάποιος δύναται να αντέξει τον θάνατο, για να μη σκοτώσει, και αυτό ευλογημένο είναι από την Εκκλησία, όπως και αυτός που πεθαίνει για να σώσει τους συμπατριώτες του. Αυτό σημαίνει "για λόγους συνείδησης". Όχι να μην πηγαίνεις στρατιώτης, για να μη σε "αποκόψει" μια ανθρώπινη οργάνωση!

Αλλά επειδή το θέμα είναι πολύ ευρύτερο, θα σου δώσω δύο ακόμα μελέτες, για να τις δεις, για να δεις ποια είναι η θέση τών Χριστιανών σχετικά με τον πόλεμο, και ποια είναι τα ντοκουμέντα, για τους πρώτους Χριστιανούς και τον πόλεμο. Και δες τα με την ησυχία σου.

Εδώ όμως, θέλω κάτι άλλο να σου τονίσω: Ότι η Σκοπιά, δεν είναι τόσο "ΑΘΩΑ", όσον αφορά τον κόσμο. Μάλιστα, έχει κατ' επανάληψιν αποδείξει, ότι αποτελεί βαρβάτο "μέρος τού κόσμου", όπως η ίδια το αντιλαμβάνεται αυτό!

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Δηλαδή;

Ορθόδοξος: Θα ξέρεις φαντάζομαι, τον ισχυρισμό τής Σκοπιάς, ότι ενώ όλες οι άλλες θρησκείες εκθείαζαν την "Κοινωνία τών Εθνών" (Τον σημερινό ΟΗΕ, που κατά την οργάνωση είναι το Θηρίο τής Αποκάλυψης), ο Ρόδερφορδ δεν ακολούθησε το παράδειγμά τους, και επειδή δεν έγινε μέρος του κόσμου, ο Χριστός επέλεξε τους Σπουδαστές τών Γραφών ως Πιστό και Φρόνιμο Δούλο.

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Ναι, το ξέρω.

Ορθόδοξος: Ε, λοιπόν, αυτό είναι ψέμα! Δες ΑΥΤΟ το ντοκουμέντο, για να δεις ποιος ήταν αυτός που εκθείαζε την Κοινωνία τών Εθνών, και την συνέκρινε με τη Βασιλεία τού  Θεού! Ονόματα δεν λέμε, πρόσωπα δεν θίγουμε, Ρόδερφοδ τον λέγανε...

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Δεν το πιστεύω!

Ορθόδοξος: Πάρε και διάβασε το ντοκουμέντο που σου έδωσα, και θα το πιστέψεις. Και δες και ΑΥΤΟ το ντοκουμέντο, για να δεις ότι τον ίδιο καιρό, και πριν και μετά απ' αυτόν, άλλες θρησκείες, κράτησαν εκείνη τη στάση, που η Σκοπιά ισχυρίζεται ότι δήθεν κράτησαν οι Σπουδαστές τής Γραφής! Θα διαπιστώσεις, ότι όχι οι Σπουδαστές τής Γραφής, αλλά ΑΛΛΟΙ ήταν που κράτησαν αυτή την αποχή από την Κοινωνία τών Εθνών, κάτι που διαψεύδει τη Σκοπιά!

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Θα τα δω. Αλλά ακόμα και έτσι αν είναι, ΣΗΜΕΡΑ, η οργάνωση τών Μαρτύρων τού Ιεχωβά, δεν έχει καμία σχέση με τον ΟΗΕ.

Ορθόδοξος: Έτσι σου είπαν! Κι εσύ το πίστεψες! Πάρε λοιπόν και ΑΥΤΟ το ντοκουμέντο, για να δεις ότι προ λίγων μόλις ετών, η Σκοπιά ήταν μέλος τού ΟΗΕ ΚΡΥΦΑ, για 10 χρόνια, μέχρι που την πήραν χαμπάρι τα μέλη της και αποχώρησε!

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα! Άλλωστε, η Σκοπιά δεν είναι κράτος για να ανήκει στον ΟΗΕ.

Ορθόδοξος: Γίνονται και παραγίνονται! Γιατί ο ΟΗΕ, εκτός από τα κράτη, έχει και μη κυβερνητικές οργανώσεις ως μέλη του. Και η Σκοπιά, υπ' αυτή την ιδιότητα ήταν ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΘΗΡΙΟΥ, (κατά δική της ομολογία), για 10 χρόνια, κρυφά από εσάς τους οπαδούς της! Μου έλεγες κάτι πριν για "τιμιότητα" και "εντιμότητα" αυτής τής οργάνωσης!

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Αν και δεν το πιστεύω, θα πάρω και θα δω και αυτά τα ντοκουμέντα που λες.

Ορθόδοξος: Και να τηλεφωνήσεις και ο ίδιος στον ΟΗΕ, για να διαπιστώσεις ότι αυτά που σου λέω είναι πέρα για πέρα αλήθεια!

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Τέλος πάντων, το θέμα μας είναι ο πόλεμος. Οι Μάρτυρες τού Ιεχωβά δεν πολεμάνε!

Ορθόδοξος: Στον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο πολέμησαν;

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Ναι, αλλά τότε ήταν στην αρχή. Μετά το διόρθωσαν!

Ορθόδοξος: Στον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο πολέμησαν;

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Όχι! Και μάλιστα πολλοί πέθαναν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης τής Γερμανίας γι' αυτό το λόγο!

Ορθόδοξος: Ναι, αυτό ισχύει, όχι όμως για όλες τις χώρες!

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Δηλαδή;

Ορθόδοξος: Στην Ελβετία για παράδειγμα, η "τίμια οργάνωση" τού θεού, δήλωσε δημόσια ότι εκεί οι Μάρτυρες τού Ιεχωβά πολέμησαν! ΕΔΩ θα βρεις τα ντοκουμέντα και γι' αυτό!

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Θα με τρελάνεις σήμερα! Δεν τα πιστεύω αυτά.

Ορθόδοξος: Προτιμάς να πιστεύεις χωρίς έλεγχο σε όσα σου λένε; Αυτά που σου έδωσα ως τώρα δεν ήταν τεκμηριωμένα;

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Ήταν!

Ορθόδοξος: Δεν σου ζητάω λοιπόν να δεχθείς τίποτα απ' όσα σου λέω, με κλειστά τα μάτια. Πάρε αυτά που σου δίνω, και μελέτησέ τα, με την ησυχία σου, από τις πηγές που υπάρχουν εκεί. Και θα δεις ότι και εδώ δεν σε κοροϊδεύω. Απλώς σου λέω: "ψάξε"! "Έλεγξε"!

Και στο ντοκουμέντο αυτό, θα δεις ότι όχι μόνο η οργάνωση παραδέχεται ότι πολέμησαν στην Ελβετία, αλλά επίσης ότι ο Ρόδερφορδ ο ίδιος, έστειλε επιστολές στον Χίτλερ, όπου εκθειάζει το Γ΄ Ράιχ! Και επειδή ο Χίτλερ δεν ενέδωσε στο "γλύψιμο", μετά για να καλύψουν τις επιστολές αυτές, τις απέδωσαν ψευδώς, σε έναν τοπικό Μάρτυρα, που είχε την ηγεσία στα τοπικά τους γραφεία! Όμως η δεύτερη επιστολή τού Ρόδερφορδ, η οποία ΥΠΑΡΧΕΙ στο ντοκουμέντο, τους διαψεύδει!

Ψάξε! Θα δεις ότι η οργάνωση αυτή δεν είναι καθόλου τόσο "αθώα" όσο νομίζεις, αλλά βουτηγμένη "στον κόσμο" ως το λαιμό!

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Θα τα δω όλα αυτά. Αλλά ακόμα και αλήθεια και αν είναι, από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο πέρασαν ήδη 70 χρόνια! Πλέον είναι εντελώς ουδέτερη στους πολέμους!

Ορθόδοξος: Μην ορκίζεσαι! Γιατί δεν αρκεί να μην πολεμάς, για να είσαι πολεμικά ουδέτερος. Αν για παράδειγμα βγάζεις χρήματα από τη συμμετοχή σου στην κατασκευή "έξυπνων βομβών", δεν νομίζω ότι είσαι τόσο "αθώος".

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Τι υπονοείς; Ώρα είναι να μου πεις τώρα, ότι η Σκοπιά κατασκευάζει και βόμβες! Πες το μου και αυτό, για να τρελαθούμε τελείως!

Ορθόδοξος: Όχι ακριβώς κατασκευάζει, αλλά είναι ΜΕΤΟΧΟΣ (κατά 50 περίπου %), επιχειρήσεων οι οποίες προμηθεύουν με υλικά τις ένοπλες δυνάμεις τών ΗΠΑ! Οι οποίες φτιάχνουν αυτές τις έξυπνες βόμβες!

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Μεγάλη φαντασία έχεις!

Ορθόδοξος: Σε διαβεβαιώνω, ότι δεν έχω τόση φαντασία, για να προσεγγίσω το μέγεθος τής υποκρισίας αυτής τής οργάνωσης! Δεν έχεις πάλι, παρά να δεις αυτό τον δεσμό στο Ίντερνετ, (http://oodegr.com/paratir/istoria/war1.htm) με όλα τα ντοκουμέντα, και να κάνεις αναζήτηση τα στοιχεία τού δεσμού, για να τα επιβεβαιώσεις ένα προς ένα! Τα ντοκουμέντα τα έχεις. Έχεις το κουράγιο να τα ελέγξεις;

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Θα το ελέγξω!

Ορθόδοξος: Έτσι λοιπόν, με αυτά τα ντοκουμέντα, σου αναίρεσα και το τελευταίο επιχείρημα, υπέρ τής "μοναδικότητας" τής οργάνωσης τών Μάρτυρων τού Ιεχωβά, ως δήθεν "αληθινής", ή έστω "τής σωστότερης" θρησκείας.

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Όχι ακόμα! Θα πρέπει να ελέγξω όσα μου έδωσες.

Ορθόδοξος: Σύμφωνοι! Αλλά τώρα "το μπαλάκι" είναι στη δική σου μεριά. Εσύ είσαι αυτός που πρέπει να το ψάξει. Εγώ αυτά που ήταν να σου δώσω, σου τα έδωσα.

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Όχι ακόμα! Δεν μου έχεις δώσει ακόμα τα δικά σου επιχειρήματα για τα κριτήρια τής αληθινής θρησκείας, σύμφωνα με τη δική σας πίστη.

Ορθόδοξος: Ναι, όντως! Όμως αυτό θα γίνει, αφού πρώτα ερευνήσεις αυτά που σου έδωσα. Και όταν πλέον θα είσαι σίγουρος ότι τα δικά σου κριτήρια είναι απαντημένα και άκυρα, τότε θα δώσεις προσοχή και στα δικά μου κριτήρια. Τα οποία (εννοείται), θα είναι εξ ίσου τεκμηριωμένα με αυτά που ως τώρα σου έχω δώσει.

Ελπίζω μόνο να σε ξαναδώ!

Μάρτυρας τού Ιεχωβά: Εγώ είμαι διατεθειμένος να το ψάξω ως το τέλος. Και με τη βοήθεια τού Θεού, θα τα ξαναπούμε όταν ελέγξω τις πληροφορίες αυτές.

Ν. Μ.

Δημιουργία αρχείου: 21-11-2010.

Τελευταία μορφοποίηση: 15-3-2017.

ΕΠΑΝΩ