Δημοσιεύσεις 1ου Τριμήνου 2007

Παλαιότερα ΟΟΔΕ

Μάρτυρες Σκοπιάς

Απολογητές

Νεοπαγανισμός

Ομιλίες

 

English

 

Ιστορικό παλαιότερων Δημοσιεύσεων της ΟΟΔΕ

Νέες Δημοσιεύσεις Κεντρικής Ιστοσελίδας ΟΟΔΕ

 

 

  • Ανθρώπινα δικαιώματα στο Ισλάμ Όσο και αν οι συνήθεις πρακτικές κάποιων ισλαμκών κρατών, και ορισμένων φανατικών περιθωριακών στοιχείων, μας έχουν συνηθίσει σε διαφορετική εικόνα, η αλήθεια είναι ότι το Ισλάμ περιέχει εκείνα τα στοιχεία, που μπορούν να το μεταμορφώσουν σε μια δίκαιη και ελεύθερη κοινωνία, που σέβεται τους άλλους και δεν επιβάλλεται! (29 Μαρτίου 2007).

 

  • Η δύναμη της νηστείας Γιατί τα δαιμόνια θέλουν να μπαίνουν στον άνθρωπο; Και πώς η νηστεία μπορεί να τα απωθήσει; (27 Μαρτίου 2007).

 

 

 

  • Μωάμεθ ο Πορθητής Είχε Ελληνική ανατροφή και παιδεία και θάφτηκε σαν χριστιανός δίπλα στους Βυζαντινούς Αυτοκράτορες! Ίνδαλμα και πρότυπό του ήταν ο Μ. Αλέξανδρος! (24 Μαρτίου 2007).

 

 

 

  • Η πλάνη του Αδογματισμού Η αίρεση του Αδογματισμού, είναι το άλλο άκρο της αίρεσης του Υπερδογματισμού. Γιατί, ας μη ξεχνάμε, ότι ΚΑΙ ο Αδογματισμός, είναι... δόγμα! (21 Μαρτίου 2007).

 

 

  • Εισαγωγικά βασικά χαρακτηριστικά της Δυτικής σκέψης Το πρώτο από τα παραρτήματα της Δογματικής του σεβ. Ιωάννη Ζηζιούλα, ασχολείται με τις επιρροές της Δυτικής και κατ' επέκτασιν Αυγουστίνιας νοοτροπίας, στον τρόπο που τίθενται οι προβληματισμοί στον σύγχρονο δυτικοποιημένο κόσμο, αλλά και εντός της Ορθόδοξης Εκκλησίας (20 Μαρτίου 2007).

 

  • Δόγμα και Υπερδογματισμός Τα δόγματα είναι μεν εξ αποκαλύψεως αλήθειες της Εκκλησίας, αλλά πρέπει να είμαστε άγρυπνοι για τον κίνδυνο να πέσουμε στην πλάνη του Υπερδογματισμού! (19 Μαρτίου 2007).

 

  • Η οργονομία του Βίλχελμ Ράιχ Μία αντιχριστιανική φιλοσοφία ερμηνείας αγνώστων δυνάμεων, στηριγμένη στην ηδονοθηρία και στην παραφροσύνη ενός ανθρώπου (17 Μαρτίου 2007).

 

 

 

 

  • Σωστή χρήση των πηγών 17 τρόποι με τους οποίους μπορεί να σας εξαπατήσει ο συνομιλητής σας, αν δεν ελέγξετε τις πηγές του. Γιατί ναι, πρέπει να είμαστε καλόπιστοι, όχι όμως ευκολόπιστοι! Και οι συνομιλητές μας, συχνά δεν είναι αγγελούδια! (15 Μαρτίου 2007).

 

 

 

  • Το σύμπαν, οι πιθανότητες και ο Γκέντελ Γιατί η ύπαρξη είναι πιθανότερη από την ανυπαρξία; Υπάρχει πλήρης θεώρηση του σύμπαντος; Και πώς μπορεί να ξεπεραστεί το θεώρημα του Γκέντελ; (13 Μαρτίου 2007).

 

 

  • Το Κρυφό Σχολειό: Μύθος ή Πραγματικότητα; Καταλυτικές αποδείξεις της ύπαρξης Κρυφών Σχολιών στις περιόδους καταπίεσης του Ορθόδοξου Ελληνισμού. Ντοκουμέντα που η Νέα Τάξη δεν θέλει να γνωρίζετε! (12 Μαρτίου 2007).

 

  • Αντιφάσεις αντι-Χριστιανών Σκεφθήκατε ποτέ, τι θα συνέβαινε, αν αυτά που λένε ορισμένοι αντι-Χριστιανοί για τη θρησκευτική παιδεία της χώρας μας, τα εφαρμόσουμε στο ζήτημα της εθνικής μας ταυτότητας; Γιατί να έχουν ορισμένοι δύο μέτρα και δύο σταθμά; (12 Μαρτίου 2007).

 

  • Κλείνοντας λογικά μια ατέρμονη επιχειρηματολογία Μήπως στεναχωριόσαστε, όταν σε ατέρμονες επιχειρηματολογίες νιώθετε ανίκανοι να πείσετε τον συνομιλητή σας για την ορθότητα των θέσεών σας; Γιατί θα έπρεπε σώνει και καλά να τον πείσετε; (9 Μαρτίου 2007).

 

 

 

  • Κρυφό Σχολειό: Από το σκοτάδι στο φως Σε πείσμα όσων για ιδεολογικούς λόγους αρνούνται την ύπαρξη του Κρυφού Σχολειού, και όσων έχουν παρασυρθεί απ' αυτούς, παρουσιάζουμε ένα ντοκουμέντο του γεγονότος αυτού της Τουρκοκρατίας (7 Μαρτίου 2007).

 

 

  • Μοντανισμός Πληροφορίες για την αρχαία αυτή αίρεση του 2ου αιώνα μ.Χ. (6 Μαρτίου 2007).

 

 

 

 

  • Το τέλος της αθωότητας Το άγχος για την εξωτερική εμφάνιση, η προβολή προτύπων έντονης σεξουαλικότητας και η τηλεοπτική πλύση εγκεφάλου καταστρέφουν την παιδική ηλικία. Ειδικότερα στα κορίτσια η «περιβαλλοντική» επίσπευση της εφηβείας επιφέρει συχνά βαριές ψυχικές διαταραχές (3 Μαρτίου 2007).

 

 

 

  • Το τέλος του ταξιδιού Όσο και αν το καθυστερήσει χάριν των αγαπημένων του προσώπων, κάποιος ενσυνείδητος άνθρωπος που μαθαίνει την αλήθεια, κάποτε φθάνει η ώρα για τη μεγάλη απόφαση: Χριστός ή "οργάνωση"; Διωγμός χάριν δικαιοσύνης ή δουλεία με "μαστίγιο και καρότο";  (2 Μαρτίου 2007).

 

 

 

 

  • Ιστορία και εσχατολογία Με τη Χάρη του Θεού, το κεφάλαιο αυτό αποτελεί ολοκλήρωση της Δογματικής του σεβ. Ιωάννη Ζηζιούλα, όσον αφορά τις προφορικές του παραδόσεις. Παρ' όλα αυτά, θα προσθέσουμε κάποιες ενότητες κειμένων του ως παράρτημα, σχετικές με τα θέματα που αναπτύχθηκαν στην όλη δογματική. Στο παρόν τελευταίο κεφάλαιο των παραδόσεων, εξηγείται η διαφορά της Ορθόδοξης Εκκλησιολογίας από τη Δυτική, με βάση τις αφετηρίες τους. (26 Φεβρουαρίου 2007).

 

 

 

  • Υλισμός Τι είναι, τι πιστεύει, πού λαθεύει (23 Φεβρουαρίου 2007).

 

  • Ο άληπτος λόγος και ενωτικός Και ποιος δεν θέλει την ένωση των Εκκλησιών; Όμως πρέπει να γίνει με ορθές προϋποθέσεις αληθείας (22 Φεβρουαρίου 2007).

 

 

  • Κοινωνία προσώπων ή κοινωνία φύσεων; Άρθρο του σεβ. Ιεροθέου Βλάχου, που εξηγεί τις έννοιες της "κοινωνίας" των Προσώπων της Θεότητας. Γιατί άλλο είναι η "μετοχή", και άλλο η "επικοινωνία" ή η "κοινότητα", αν και μπορούν να αποδοθούν αμφότερα με τη λέξη: "κοινωνία". Και φυσικά τα υποστατικά ιδιώματα της Θεότητας, δεν είναι κοινά, αλλά κοινή είναι η ουσία  του Θεού, η ΑΓΑΠΗ. Γι' αυτό μιλάμε για "κοινωνία αγάπης" μεταξύ των Θείων Προσώπων. Και έτσι πρέπει να το εννοούμε (21 Φεβρουαρίου 2007).

 

  • Αφιέρωμα στο βιβλίο ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού. (εξωτερικός δεσμός) Σημαντική συλλογή άρθρων και πληροφοριών από το ηλεκτρονικό περιοδικό "Αντίβαρο". Προτείνουμε να τα μελετήσετε για να διαπιστώσετε την κατάσταση της παιδείας μας (21 Φεβρουαρίου 2007).

 

 

 

  • Περί Τριάδος και Προσώπου Θεολογική αναίρεση από θεολόγο ενός άρθρου, που δημοσιεύθηκε σε Ορθόδοξη εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας. Με την ευκαιρία, θίγονται σημαντικά ζητήματα της πίστης μας. Το δημοσιεύουμε, γιατί θεωρούμε πως με τον διάλογο αυτό, μπορούμε να φτάσουμε σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα. (17 Φεβρουαρίου 2007).

 

 

 

 

 

 

  • Οι Αθεϊστές της Ευρώπης ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ για την έξαρση του Ισλάμ Το έλλειμμα αληθείας που προκαλεί στην Ευρώπη η Αθεϊστική προπαγάνδα των "Διαφωτιστών", αφήνει ανοιχτές τις πόρτες για ανορθολογικές θρησκείες, όπως ο Παγανισμός και το Ισλάμ. Οι υποτιθέμενοι φορείς του "ορθολογισμού", γίνονται έτσι φορείς του θρησκευτικού ανορθολογισμού (12 Φεβρουαρίου 2007).

 

  • Romanity, or Barbarity? Book by Anastasios Philippides. The historical problems of the Roman Empire, Hellenism and the West. Part1. (12/2/2007).

 

  • Ο Πνευματικός Πατήρ Λεπτομερής ανάλυση γι' αυτόν τον τόσο απαραίτητο θεσμό της Εκκλησίας του Χριστού. Ιστορία, πρακτική, απορίες και κίνδυνοι (10 Φεβρουαρίου 2007).

 

 

 

  • Ο ραγδαία ανερχόμενος γεωπολιτικός ρόλος της Ορθοδοξίας Μία ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΑΤΗ κατά κόσμον ματιά στην γεωπολιτική της Ορθοδοξίας, σε κάθε μήκος και πλάτος του πλανήτη. Χωρίς να αφίσταται της πνευματικής διάστασης του ζητήματος, ο συγγραφέας αναπτύσσει το θέμα αυτό, με επίκεντρο την κατά κόσμον ανερχόμενη ισχύ και ρόλο της Εκκλησίας, σε συνάρτηση με διάφορες εθνότητες, και κυρίως με το Ελληνικό έθνος (7 Φεβρουαρίου 2007).

 

  • Τα λειτουργήματα της Εκκλησίας Το νέο αυτό κεφάλαιο της Δογματικής, ασχολείται με τα λειτουργήματα της Εκκλησίας που οφείλουν να μένουν αμετάβλητα ως εικόνα των εσχάτων, και εκείνα που ως ιστορικές αναγκαιότητες, μπορούν να αλλάζουν (6 Φεβρουαρίου 2007).

 

 

 

  • Το "Αγιο Γελιο" των Πεντηκοστιανών Ένα φοβερό βίντεο-ντοκουμέντο, που δείχνει σε ποια δαιμονική και παρανοϊκή κατάσταση, μπορεί να φτάσει μία ομάδα αιρετικών, που την έχει εγκαταλείψει το Άγιο Πνεύμα. Η φοβερή τερατογένεση της πεντηκοστιανής κίνησης, που οδηγεί στην παραφροσύνη (5 Φεβρουαρίου 2007).

 

 

 

  • Ανακαλύπτοντας τον Χριστό μέσα σε ένα Ινδουιστικό Ασράμ Η συγκινητική αφήγηση ενός πρώην Ινδουϊστή, που εν μέσω διαλογισμού δέχθηκε την πρόσκληση του Κυρίου Ιησού Χριστού, και επιδόθηκε σε αναζήτηση της Εκκλησίας της Πεντηκοστής, μέσα στο λαβύρινθο των αιρέσεων της Δύσης (2 Φεβρουαρίου 2007).

 

  • Τοπική και κατά την Οικουμένην Εκκλησία. Ο Συνοδικός θεσμός Πώς διασφαλίζεται η ακεραιότητα της τοπικής Καθολικής Εκκλησίας ΧΩΡΙΣ μια παγκόσμια οργάνωση; Πώς μπορούν οι Σύνοδοι να λειτουργούν ως στοιχείο ενότητας και όχι κατεξουσιασμού; Και με ποιες προϋποθέσεις και πρακτικές σχετικά με τις κατά τόπους Καθολικές Εκκλησίες; Το σχετικό κεφάλαιο της Δογματικής του σεβ. Ιωάννη Ζηζιούλα απαντάει σε αυτά (1 Φεβρουαρίου 2007).

 

 

  • Δομή και διάρθρωση της Εκκλησίας Οι προϋποθέσεις και η έννοια της Καθολικότητας της Εκκλησίας, στο Εκκλησιολογικό τμήμα της Δογματικής του σεβ. Ιωάννη Ζηζιούλα (31 Ιανουαρίου 2007).

 

  • Οι Στατιστικές της Σκοπιάς για το 2006 Αν και η Σκοπιά ενέτεινε την περασμένη χρονιά τις προσπάθειές της για νέα θύματα, οι "αυξήσεις" της, παρέμειναν κάτω από τα όρια της παγκόσμιας αύξησης πληθυσμού. Τους φεύγουν ακόμα και τα παιδιά τους! (30 Ιανουαρίου 2007).

 

 

 

  • Ο Θεός Δεν Θα Έστελνε ΕΜΕΝΑ Μέσα Από Τη Μεγάλη Θλίψη Πολλές Προτεσταντικές αιρέσεις και κυρίως Πεντηκοστιανοί, εμμένουν στην αίρεση ότι δήθεν ο Θεός θα αρπάξει τους πιστούς πριν από τη Μεγάλη Θλίψη. Το άρθρο αυτό, απαντάει στον συγκεκριμένο ισχυρισμό - επιχείρημα του τίτλου, με εδάφια από την Αγία Γραφή (27 Ιανουαρίου 2007).

 

 

  • Αντίπας ο άγιος Ένας άγιος Επίσκοπος που επαινέθηκε από τον Ίδιο τον Χριστό στην Αποκάλυψη (26 Ιανουαρίου 2007).

 

 

 

 

 

  • Εικονική οντολογία Στο νέο αυτό κεφάλαιο της Δογματικής, θα δείτε πώς η Μυστηριακή υπόσταση της Εκκλησίας είναι Εικόνα των Μελλόντων, και ποια η σχέση του Μυστηρίου της Εκκλησίας με τα ίδια τα Μέλλοντα (22 Ιανουαρίου 2007).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Η Τριαδολογική βάση της Εκκλησιολογίας Συνέχεια της Δογματικής του σεβ. Ιωάννη. Ποιος είναι ο ρόλος των προσώπων της Αγίας Τριάδος στη Σωτηρία, και αντιπαραβολή της Δυτικής Σταυρικής εκκλησιολογίας, με την Ανατολική Αναστάσιμη (15 Ιανουαρίου 2007).

 

 

 

 

 

 

 

  • Ο Μύθος της Ορθοδόξου Μαρτυρίας εις τους διαλόγους με αλλοδόξους Η θλιβερή αλήθεια για τους διαθρησκειακούς διαλόγους. Ποιος θα ακυρώσει την μειοδοσία της πίστης μας που γίνεται από την ηγεσία της Εκκλησίας μας σε αυτούς τους διαλόγους; Μα φυσικά ο Ορθόδοξος λαός, για μια φορά ακόμα θα μπει μπροστάρης όπως τόσους αιώνες! Είσαστε έτοιμοι να δώσετε μαρτυρία πίστης στους αιρετικούς προς σωτηρίαν τους, όταν η υπεύθυνη ηγεσία της Εκκλησίας, τους αφήνει έκθετους στην απώλεια; Αν όχι, καιρός να γίνετε! Πριν λαλήσουν οι πέτρες! (9 Ιανουαρίου 2007).

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Ανακοίνωση του Αγίου Όρους για τις συναντήσεις με τον αιρεσιάρχη Πάπα Εκτός από το Ορθόδοξο πλήρωμα της Εκκλησίας, σύσσωμο το Άγιο Όρος καταδικάζει με συνέντευξη τύπου του, τις παραβιάσεις των Ιερών Κανόνων στις οποίες υπέπεσαν οι προκαθήμενοι της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, κατά τις συναντήσεις τους με τον αιρεσιάρχη του Παπισμού (3 Ιανουαρίου 2007).

Προηγούμενες δημοσιεύσεις

Επάνω