Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας

Κεντρική Σελίδα

 

Δογματικά θέματα

Τι είναι δόγμα και σε τι χρειάζεται;

Σύνοδοι και δόγματα

 

Η Χριστιανική πίστη ΔΕΝ είναι ξέφραγο αμπέλι. Δεν μπορεί ο καθένας να δηλώνει την προσωπική του γνώμη για τα θέματα τής πίστεως, αν αυτή έρχεται σε αντίθεση με την πίστη τής Εκκλησίας σε όλους τους προηγούμενους αιώνες. Ούτε οι προσωπικές γνώμες αποτελούν δόγμα τής Εκκλησίας.

Από την άλλη πλευρά πάλι, τα δόγματα τής Εκκλησίας, ΔΕΝ είναι "αξιώματα" αυθαίρετα, ενός απρόσωπου οργανισμού, αλλά ΥΠΑΡΚΤΕΣ ΚΑΙ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ενός Θεανθρώπινου οργανισμού. Είναι ΕΜΠΕΙΡΙΑ τών αγίων τής Εκκλησίας, αποκαλυμμένη από το Άγιο Πνεύμα στις Θεούμενες καρδιές τους. Γι' αυτό όλοι οι Θεούμενοι άγιοι τής Εκκλησίας συμφωνούν στα δόγματα.

Όσοι από εμάς βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο τής κάθαρσης, και δεν έχουμε την εμπειρία τών αγίων, οφείλουμε να μένουμε πάντα σύμφωνοι με τα όσα μας δίδαξαν εν Αγίω Πνεύματι οι άγιοι, από την εμπειρία τους. Γιατί η Ορθοδοξία δεν είναι "μία ακόμα θρησκεία", αλλά Η ΑΛΗΘΕΙΑ.

Αν και σε δογματικά ζητήματα αναφερόμαστε εκτενώς και σε άλλες ενότητες τής ιστοσελίδας μας, εδώ θα αναφερθούμε σε κάποια ζητήματα επίσης σημαντικά, που όμως δεν εμπίπτουν στις άλλες ενότητες.

Υποκατηγορίες θεμάτων τών άρθρων

Άρθρα

 

Γενικά περί δογμάτων

Γενικά

 

Σκοπός Δογμάτων

 

Πηγή τών Δογμάτων

 

Αναλύσεις και έννοιες

 

Σύνοδοι

Γενικά

 

Οικουμενικές Σύνοδοι

 

Δογματικές

 

Αναλύσεις και Έννοιες

 

Επί μέρους Δόγματα

Περί ψυχής

 

Περί ανάστασης

 

Περί αγάπης

 

Περί Κτίσεως

 

Περί ελευθερίας

 

Διάφορα

Δημιουργία αρχείου: 25-10-2004.

Τελευταία μορφοποίηση: 22-6-2024.

ΕΠΑΝΩ